Szolnok

2021.11.13. 06:58

Az udvaron állítják majd ki Tevét, a veterán katonai szállító repülőt

Péntektől már látogatható a RepTár legújabb szerzeménye, „Teve”. A különleges katonai gépet két részletben, november 10 és 11-én az esti órákban szállították át szolnoki Repülőmúzeum területéről az új helyére.

Molnár-Révész Erika

Fotó: Nagy Balazs

Különleges látványt nyújtott csütörtök este a „Teve” nevű katonai szállító repülőgép Szolnok utcáin, amikor szárnyai után a törzsét is átvitték a régi Repülőmúzeumból a RepTár-ba.

A Li-2T típusú gépet 1952-57 között a Magyar Néphadsereg használta, majd a MALÉV gépparkjába került. Hét évvel később leselejtezték, a pécsi vidámparkban állították ki. Innen került 2006-ban a Szolnoki Repülőmúzeumba, ahol visszakapta eredeti zöld festését és 301-es oldalszámát.

A Li-2 típusnevet 1942-ben kapta meg az amerikai Douglas gyár licence által gyártott DC-3-nak nevezett alsószárnyas, kétmotoros repülőgép, melynek gyártási jogát 1936-ban szerezte meg a Szovjetunió. A szovjet mérnökök által továbbfejlesztett gép sorozatgyártása 1939-ben kezdődött. A II. világháború kitörésétől kezdve használták katonai feladatokra, egyebek között desszant egységek szállítására, utánpótlások célba juttatására. Az alapvetően nem harci gépnek tervezett repülőgépnek volt felfegyverzett változata is.

A típust közel húsz évig gyártották.

A háború után a szocialista országok többsége rendszerbe állította a Li-2-ket, Magyarországon összesen harmincegy darab ilyen gép volt, hazánkban először a Magyar-Szovjet Légiforgalmi Rt. indította el az elsőket utasszállítóént. 1946. október 15-én szálltak fel az első belföldi járatok, egy évvel később már nemzetközi légiforgalomban is részt vettek. Tizenöt éven keresztül voltak megbízható gépei a magyar polgári légiforgalomnak. Az utolsó Li-2-est a MALÉV flotta búcsúztatta el 1961-ben.

A katonaság is alkalmazta újra ezt a típust, a Magyar Néphadseregben 1949-ben rendszeresítették, és „Tevé”-nek nevezték el, valószínűleg azért, mert nem túl gyors és elegáns, de megbízható gépnek tartották. A nagyközönségnek az 1951-es díszszemlén mutatták be, egészen 1957-ig használta a magyar légierő.

 

Ebben a cikkünkben a szállításról készült képgalériát is megnézhetik:

https://www.szoljon.hu/kozelet/helyi-kozelet/atszallitottak-a-li-2-repulogepet-a-szolnoki-reptarba-4006655/

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában