JÁSZKUNSÁG

2021.11.17. 11:28

Éles társasházi vitákhoz vezethet a kutyaugatás

Ugat, csahol, rombol. A társasházi és panellakásokban tartott kisállatok sok bosszúságot okozhatnak elsősorban a szomszédoknak. A magára hagyott házi kedvenc nem kímélve a lakótársakat, esetenként ugatással foglalja el magát. A probléma sok esetben túlmutat a közös képviselőn.

P. Pusztai Nóra

Forrás: Illusztrációfotó / Shutterstock

Fotó: Shutterstock

A hangos kutyaugatás zavarhatja a szomszéd nyugalmát, főleg, ha társas- vagy panellakásról van szó. A falak sok esetben olyan vékonyak, hogy még egy normál hangerejű beszélgetés is hallható, nemhogy az efféle zajok. Megyénk jegyzőit több alkalommal keresték fel olyan lakók, akik azt panaszolták el nekik, hogy a szomszéd kutyája rendszerint ugatással tölti a napot.

Ha a felek között az egyeztetés és az eszmecsere nem válik be, valamint a közös képviselő segítségével sem jut megegyezésre a két szomszéd, akkor érdemes továbblépni.

Szolnok társasházas övezeteiből jellemzően havonta egy-két alkalommal érkezik lakossági bejelentés a jegyzőhöz, a panaszok többsége a hangos ugatásra vonatkozik.

– Bejelentés esetén a hivatalunk hatósági eljárást indít az eb tulajdonosa ellen. A helyszíni szemlén azt vizsgálják, hogy a bejelentett ingatlanon az állat(ok) tartása megfelel-e az állatok védelméről és kíméletéről szóló kormányrendelet előírásainak. Amennyiben kiderül, hogy minden a jogszabályi előírásoknak megfelelő, úgy az eljárás lezárul – tájékoztatta hírportálunkat a folyamatról Gyuricska Éva, a városháza sajtóreferense.

– Ha valamilyen hiányosságot állapítanak meg, úgy az eb tulajdonosát kötelezik annak megszüntetésére, illetve ha szükséges, az eljárást más illetékes szervhez adják át – folytatta.

Ha a lezárással nem ért egyet az eljárásban részt vevő ügyfél, akkor birtokvédelmi eljárást kezdeményezhet a polgári törvénykönyv előírásai alapján.

A gazdák is tehetnek azért, hogy kutyájukat könnyebben elfogadják a társasház lakói
Fotó: Illusztrációfotó / Shutterstock

Kröpfl Erzsébet OKJ-s kutyakiképző szerint a legtöbb esetben van más megoldás a problémára.

– Általánosságban vannak olyan fajták, melyekre jellemzőbb az ugatás. Ilyenek például a beagle, puli, mudi vagy egyéb hajtókutyák. Ezért már a fajta, illetve az egyed kiválasztásánál is érdemes szakember segítségét kérni, aki a gazdi természetét, életkörülményeit figyelembe véve, erre kifejlesztett tesztekkel segít megtalálni a számunkra legmegfelelőbb társat – fogalmazott a kutyakiképző.

Azonban ha már választottunk és ilyen vagy esetleg más problémák jelentek meg házi kedvencünkkel, akkor se csüggedjünk.

– Fontos megismerni az adott szituációt, hogy mi a kiváltó ok, mi lehet a háttérben, ami miatt a kutya ugat. A szeparációs szorongástól kezdve, a rossz kommunikáción keresztül, vagy akár a kevés, illetve nem megfelelő mentális és fizikális munka hiánya is okozhat ilyen tüneteket náluk. Korábban egy panelban lakó vizslamixszel kerestek fel a gazdik, mivel a kutyus a jelenlétük hiányában megállás nélkül ugatott. Felügyelet alatt végzett hosszas, kitartó munkájuk meghozta gyümölcsét és egy nyugodt, hangtalan társasházi lakó vált belőle – mesélt el egy példát.

A tréner meglátása szerint a nagyvárosokban egyre többen veszik igénybe a kölyökovit és egyéb alapozó tanfolyamokat, ahol az ebek és gazdáik elsajátíthatják a megfelelő viselkedési formákat.

Akadt olyan lakás, amelyben húsznál is több macskát tartottak

A martfűi Tyereskova Lakásszövetkezethez tartozó lakásokban az utóbbi években megszaporodott a kisállatokat tartó tulajdonosok száma. Emiatt egyre több probléma adódik. Elsősorban a kutyaugatás okoz gondot, de sajnos egyre több helyen találkoznak azzal, hogy a kutya a lépcsőházban végzi el a kis- és nagy dolgát. Sajnos a gazdi sem minden esetben gondoskodik ennek eltakarításáról.

– Míg korábban az önkormányzat helyi rendelete szabályozta, hogy egy lakásban mennyi állatot lehet tartani, ez mostanra megváltozott. A szövetkezet házirendjébe fektettük le az állattartás szabályait, de az egyetlen lehetőség a kezünkben a birtokvédelmi eljárás. Volt, hogy az ÁNTSZ-hez kellett fordulnunk, mert akadt olyan lakás, melyben húsznál is több macskát tartottak – számolt be tapasztalatairól Farkas Roland, a szövetkezet vezetője.

Hozzátette: az utóbbi időben egyre többször előfordult, hogy a lakók rendőrt hívtak abban az esetben, ha a szomszéd kutyája hangosan ugat. A tapasztalat az, hogy a rendőri fellépés és intézkedés még mindig hatásosabb, mint bármilyen felszólítás.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában