szolnok

2021.11.16. 19:58

Fiatalokat megszólító kiadvánnyal jelentkezett a megyei civil központ

Fontos, hogy az ifjú korosztály is képviselje magát a civil életben, kivegye részét az egyesületek, különböző szervezetek munkájából, megtanulják az önszerveződést. A fiatalok elérésére és bevonására a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Civil Közösségi Szolgáltató Központban (CKSZK) is nagy hangsúlyt fektetnek. Egy kiadványt is összeállítottak a témában.

Kovács Berta

Dr. Molnár Beáta mutatta meg lapunknak a szóban forgó kiadványt

Fotó: Nagy Balázs

Fiatalok a civil világban címmel jelentette meg kiadványát a megyei Civil Központ cím birtokosaként a CONTACT Mentálhigiénés Konzultációs Szolgálat. A nyomtatott és digitális formában egyaránt elérhető könyvecske – mely a Civil Közösségi Szolgáltató Központ hálózatának egyik „okosfüzeteként” látott napvilágot – hét megye központjainak a tapasztalatain, eredményein alapul. A CONTACT MKSZ a hálózat stratégiai munkabizottságának koordinátoraként menedzselte, szerkesztette a kiadványt.

A kiadvány annak lehetőségeit tárja az olvasó elé, miképpen lehetne a fiatalokat bevonni a civil szervezetek életébe, az egyes megyék eltérő sajátosságait, lehetőségeit kiaknázva. A civil központok ismerik e helyi jellemzőket, rendelkeznek olyan ismeretekkel, hogy mi módon lehet és érdemes megszólítani az adott térségben élő fiatalokat. A módszertani javaslatok mellett a kiadvány az egyes jógyakorlatokat is bemutatja ösztönző példaként.

„Valamennyi közösségben különleges értéket képviselnek a fiatalok, hiszen ők a jövő letéteményesei. Ők azok, akik átveszik majd a stafétabotot az idősebbektől, ők azok, akikre a közösség építeni tud, vagyis ők a reménység” – írta ajánlásában Szalay-Bobrovniczky Vince civil és társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkár.

És valóban, hosszú távon a fiatalokra tudnak építeni az egyesületek, valamely cél érdekében tevékenykedő civil szervezetek is, melyek sokszor azzal a problémával küzdenek, hogy tagjaik lassan kiöregszenek, utánpótlást viszont nehéz toborozni.

– Ezért is célunk megismertetni a civil szervezetekkel a fiatalok eléréséhez szükséges csatornákat és azok jellemzőit, annak eszközeit, illetve módszereit, hogyan tudják bevonni életükbe ezt a korosztályt – hangsúlyozta dr. Molnár Beáta, a CONTACT MKSZ elnöke, a megyei civil központ vezetője.

Dr. Molnár Beáta mutatta meg hírportálunknak a szóban forgó kiadványt
Fotó: Nagy Balázs

– Az egyes esetpéldákból, jógyakorlatokból tudnak építkezni az olvasók. Mi például megkérdeztük a megyei diákönkormányzatot, hiszen ők azok, akik jobban átlátják, milyen módszerekkel lehetne a korosztályukat bevonni a civil életbe. Nagyon fontos, hogy ezt a fiatalok maguk is akarják, meglegyen a kellő motivációjuk.

Az is tapasztalható, hogy ez a korosztály nem rendelkezik kellő ismeretekkel a civil szervezetek működésével kapcsolatban, így maguktól nem jelennek meg e szervezeteknél, holott lehet, hogy tevékenységük egybeesik érdeklődési körükkel.

– Ezzel együtt a civil szervezeteket is fel kell készíteni az ifjú korosztály fogadására, hogy olyan programokat, lehetőségeket tudjanak biztosítani számukra, ami hosszú távon maradásra ösztönzi őket. A fiataloknál az önszerveződési törekvéseket is erősíteni kell, ehhez szükséges a kommunikációs készségeiket is fejleszteni, konfliktuskezelési módszerekkel megismertetni őket. Az önkéntes munkába is törekszünk bevonni őket, melyhez jó alap lehet a kötelező iskolai közösségi szolgálat. Szolnokon egyébként országosan egyedülálló módon van jelen a civil érdekképviselet a városi közgyűlésben a Civil Tanácson keresztül. Ennek meghatározó tagja az Ifjúsági Kerekasztal, mely az idén újult meg – mutatott rá dr. Molnár Beáta.

A kiadványban a mindezek mellett a fiatalokat érintő határon túli civil életbe is betekintést nyerhet az olvasó.

Nyomtatva és online is közzéteszik

A kiadványt nyomtatott formában megkapják az Ifjúsági Kerekasztal, illetve a civil központok hálózatának tagjai, digitális formában pedig bárki számára ingyenesen elérhető lesz a CONTACT MKSZ honlapján.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában