Fórum

2021.11.12. 07:00

Harmincéves jubileumot ünnepelt a Kisújszállási Gazdakör

A Kisújszállási Gazdakör jelenleg 20–25 őstermelő, családi gazdálkodó tagot számlál.

Daróczi Erzsébet

Agrárium Gazdafórumot és ünnepi közgyűlést tartott a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Szervezete a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Gazdakörök Szövetségével a közelmúltban Karcagon. Megünnepelték a gazdakörök megalakulásának harmincadik évfordulóját, a fórumon emléktárgyakat is átadtak. A Kisújszállási Gazdakör jelenleg 20–25 őstermelő, családi gazdálkodó tagot számlál, vezetője Szűcs Zsigmond.

A Kisújszállási Gazdakör elnöke, Szűcs Zsigmond (jobbra) is vehetett át ajándékot Hubai Imre Csabától, a NAK megyei elnökétől
Fotó: Daróczi Erzsébet

Az agrártámogatásokról Papp Zsolt György vidékfejlesztésért felelős helyettes államtitkár szólt. Mint elhangzott: a Vidékfejlesztési Program átmeneti éveiben (2021–2022) az új költségvetés terhére, de a régi szabályok mentén tudnak pályázati felhívásokat közzétenni.

A keretösszeg 1570 milliárd forint, melynek nyolcvan százaléka hazai finanszírozású. A 2023-tól tervezett agrárpolitikában is jelentős támogatási forrás áll rendelkezésre, az összkeret 4265 milliárd forint, ami lehetőséget biztosít a versenyképes mezőgazdaság megerősítésére. Az év végéig megjelenő pályázati felhívásokból a legmarkánsabbak az agrár-környezetgazdálkodás, illetve az ökológiai gazdálkodásra történő áttérés támogatása. Erre 400 milliárd forintot különítettek el – sorolta Papp Zsolt György.

A helyettes államtitkár arról is beszélt, hogy tart a takarmány-előállító üzemek támogatása, melyek között ötvenmilliárd forintot osztanak szét. Várható a fagyvédelmi eszközök beszerzésének támogatása is, ötmilliárd forintos kerettel. Az öntözésfejlesztés is régóta szerves része a Vidékfejlesztési Programnak, a támogatási keretből 2022 végéig biztosított a fejlesztés, eszközbeszerzés. Daróczi Erzsébet

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában