jászkunság

2021.11.26. 06:58

Ismét megnőtt a patikák forgalma

Favipiravir, koronavírus-gyorstesztek, megfázás ellni készítmények, vitaminok – ezek fogynak leginkább a patikákban a járvány negyedik hulláma alatt. Bár az elmúlt hetekben ismét megnőtt a gyógyszertárak forgalma, ám akkora roham nem tapasztalható, mint a koronavírus-járvány kezdetén a megkérdezett jászkunsági patikusok tapasztalatai szerint.

Molnár-Révész Erika

Imrei Edit, a Korona Patika szakasszisztense megmutatta a legkelendőbb készítményeket

Fotó: Nagy Balázs

– A teszteket viszik elsősorban, emellett a szájmaszkokat, a fertőtlenítőket, valamint a táplálékkiegészítő­ket, vagyis a különböző vitaminokat, főleg a C- és D-vitaminokat keresik – sorolta a mostanában leginkább vásárolt termékeket a szolnoki Korona Patika vezetője.

Dr. Nyitrai Kálmánné elmondta, bár megnőtt a forgalmuk, akkora roham nem tapasztalható, mint a járvány első hullámában. Mint elmondta,

ami inkább szembetűnő, az az antitestgyorstesztek keresletének drasztikus növekedése.

– Míg októberben nagyságrendileg ötven darabot adtunk el, most novemberben már ideáig körülbelül százat – mondta a patikus. Ennek egyik oka az, hogy az oltások beadatása előtt sokan ellenőrzik az antitestszintjüket, illetve sokan kíváncsiak a védőoltások eredményességére is – tette hozzá.

– Mivel sokáig nem volt kötelező a szájmaszk használata, idén futótűzként terjednek az egyéb, felső légúti megbetegedések

– ezt már dr. Kátai Irén, a karcagi Berek Patika vezetője mondta.

– Nagyon sok antibiotikumot eladunk, illetve lázcsillapítókat, multivitaminokat, köhögéscsillapítókat, köptetőket. Mind a vírusfertőzést kimutató antigén, mind a fertőzés vagy oltás utáni ellenanyag­szintet kimutató antitest­gyors­teszteket is nagyon sokan keresik, ezeket mostanában beszerezni sem egyszerű – hangsúlyozta a szakember.

Az egyik törökszentmiklósi gyógyszertárban akkora volt kedd délelőtt a forgalom, hogy a patika vezetője csak annyit tudott mondani, náluk is rengetegen vesznek teszteket, illetve váltják ki a háziorvos által felírt Favipiravir nevű készítményt, ami az otthoni gyógyulást segíti koronavírus-fertőzés esetén.

Most keresettek a lázcsillapítók is
Fotó: Illusztrációfotó / Szendi Péter

Égnek a vonalak a rendelőkben, a koronavírus elleni védőoltásokról is sokan érdeklődnek a háziorvosnál

Van olyan nap, amikor kilencven rögzített telefonos megkeresés érkezik dr. Hoksári László szolnoki háziorvos Jubileum téri rendelőjébe, de sokan érdeklődnek az influenza és a koronavírus elleni védőoltás miatt is. A gyógyszerek felírása is sok munkát ad.

– Szinte le sem tudom venni a telefont a fülemről. Rengeteg Favipiravirt írok fel, elhúzódó tünetek esetében már antibiotikumokra is szükség van, valamint az orrsprayk, a köptetők és a köhögéscsillapítók azok, amiket a leggyakrabban javaslok, természetesen a szokásos vérnyomás-, szív- és cukorbetegség miatti gyógyszerek mellett – mondta dr. Hoksári László. Hozzátette: míg tavaly teljesen elmaradtak az ilyenkor szokásos őszi megfázásos betegségek, idén már ezek sem kerülik el a betegeket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában