Nagyerdő

2021.11.16. 11:28

Megvásárolja a közkedvelt kirándulóhelyet az abonyi önkormányzat

A közelmúltban zárt ülésen tárgyalta az abonyi képviselő-testület a Nagyerdő megvásárlására készített polgármesteri előterjesztést – jelentette be a városháza. Közölték: a mintegy húsz hektár területű erdő egykor a városi rendezvények közkedvelt helyszíne volt, és máig kitűnő kirándulóhely. A napokban lezárult folyamat végén biztossá vált, hogy megköthető a szerződés, így megnyílt a lehetőség a vételi szerződés aláírására. Az erdőért mintegy 27 millió forintot fizet az önkormányzat.

Hartai Gergely

A népszerű erdei kirándulóhely védelmén jelenleg is dolgoznak az önkormányzat munkatársai

Fotó: Nagy Balázs

– A Nagyerdőhöz sok élménnyel kötődik a város lakossága. A zöld környezet fejlesztése érdekében az erdő megmentése, megtisztítása és óvása közös feladatunk. A városi tulajdonba vétellel lehetőségünk lesz arra, hogy a jó gazda gondosságával biztosítsuk a Nagyerdő jövőjét, és újabb rek­reációs zöldterületet alakítsunk ki – válaszolta megkeresésünkre Pető Zsolt polgármester. A városvezető hangsúlyozta:

az abonyiak mindig is magukénak érezték a közkedvelt helyszínt, mely több évtizeddel ezelőtt nagy rendezvények, május elsejék, iskolai programok, számháborúk színtere volt.

Mint megtudtuk: korábban soha nem állt az erdő a város tulajdonában, az régebben az egykori József Attila Mgtsz területét képezte. Ezt követően az agrárszövetkezethez került a terület, ám az jelenleg felszámolás alatt áll. A város úgy döntött, hogy a felszámolási eljárásban, árverési vevőként megvásárolja az erdőt.

Kérdésünkre, miszerint hogyan képzeli el az önkormányzat a terület hasznosítását, Pető Zsolt elárulta: a legfontosabb feladat első körben az erdő őrzésének megoldása. Erre azért van szükség, mert az elmúlt időszakban több alkalommal is illegális hulladéklerakás történt a zöldövezetben és környékén. Ráadásul többször előfordult illegális fakivágás, falopás.

A népszerű erdei kirándulóhely védelmén jelenleg is dolgoznak az önkormányzat munkatársai
Fotó: Nagy Balázs

– Ezért azt gondoljuk, hogy először is a terület megtisztítása a legfontosabb. A második pedig a védelem megoldása, amit kamerarendszer kiépítésével és civilek bevonásával képzelünk el. Az erdőgazdálkodást az önkormányzat saját tulajdonú cégével, az ABOKOM Nonprofit Kft.-vel közösen valósítanánk meg – fogalmazott Pető Zsolt. Majd emlékeztetett: az elkövetkezendő időszakban a helyiek ötleteit is várják az erdő hasznosítására vonatkozóan. E témában már észrevételek is befutottak a hivatalhoz.

– Főként a zöldterület megtisztításával és az őrzéssel kapcsolatban érkeztek hozzánk javaslatok. Civil kezdeményezés van például egy riadólánc létrehozására. Ez azt jelenti, hogy a környéken élők, illetve az erdőben járók szeretnének egy olyan riadóláncot életre hívni, melynek köszönhetően egy központi számra futnak be jelzések, ha probléma merülne fel. Egy küldött üzenettel vagy hívással azonnali beavatkozást lehet kérni, amennyiben illegális fakivágást vagy hulladéklerakást észlelnek, illetve annak kísérletét tapasztalják – összegzett a polgármester.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában