Hagyomány

2021.11.14. 11:28

Növények ezreit osztották ki a fásítási programban Jászfényszarun

Dísznövények az utcára, még több gyümölcsfa a kertekbe! szlogennel az önkormányzat ebben az évben immár nyolcadik alkalommal hirdette meg a lakossági fásítási programot Jászfényszarun. Több mint négyezer növényt, köztük gyümölcsfákat, lombhullató dísznövényeket és rózsatöveket osztottak ki ingyenesen a napokban az igénylőknek. A fásítási akció célja a város szépítése és a levegőminőség javítása.

Illés Anita

Nagyné Kiss Mária (balra) már nem először igényelt növényeket a programban, amelyet már nyolcadik alkalommal hirdetett meg a jászfényszarui önkormányzat

Fotó: Pesti József

Az önkormányzat idén is folytatta a 2014-ben megkezdett lakossági fásítási programját, amely nagy népszerűségnek örvend a helybéliek körében. A facsemetéket, cserjéket és rózsatöveket november első hétvégéjén adták át az igénylőknek. Ottjártunkkor Nagyné Kiss Máriával beszélgettünk, aki egyébként a településen működő Házunk Tája Klub vezetője.

Nagyné Kiss Mária (balra) már nem először igényelt növényeket a programban, amelyet már nyolcadik alkalommal hirdetett meg a jászfényszarui önkormányzat
Fotó: Pesti József

– Családommal évek óta részt veszek az akcióban. Úgy gondolom, nagyszerű és országosan is egyedi, példaértékű a program. Idén többek között barátcserjét és rózsákat igényeltem. Az első években ültetett gyümölcsfák mára termőre fordultak. Szívesen gondozom, locsolom a növényeket. Örömteli, hogy ennek a munkának beérett a gyümölcse, hiszen a saját kertünkben termett almát, meggyet, szilvát fogyaszthatjuk. A helyben termelt zöldségnek, gyümölcsnek számos előnye van, nem mindegy honnan szerezzük be ezeket. A szilvából például lekvárt is készítettem már, ami nagyon finom és egészséges – osztotta meg tapasztalatait Nagyné Kiss Mária.

Mindemellett a kertészkedés pozitívan hat a testre és a lélekre is.

Az önkormányzat kezdeményezésének célja a város környezetének szépítése és a globális klímaváltozás negatív hatásainak mérséklése helyi szinten.

– Idén négyszázötven ingatlan igényelt növényeket a programban. A polgármesteri hivatal munkatársai ezúttal mintegy 850 gyümölcsfacsemetét, 3100 lombhullató dísznövényt és több mint 200 rózsatövet osztottak ki – tájékoztatott Urbán Csaba szervező, a Jászfényszarui Közös Önkormányzati Hivatal munkatársa.

A város költségvetéséből ebben az évben kilencmillió forintot fordítottak a fásítási akcióra. A lakosoknak írásbeli igénylés alapján ingyenesen biztosították a növényeket. Jászfényszaru – Rózsák városa mottóval folytatódott a település egységes képi megjelenésének a kialakítása, ezért utcánként egyszínű rózsát kaptak a helyiek.

Sokan kitöltötték a kérdőívet

A képviselő-testület szeptember végén elfogadta a város klímastratégiáját. Az önkormányzat a Klímabarát Települések Szövetségével konzorciumban sikeresen pályázott a terv kidolgozására és szemléletformáló, klímatudatosságot erősítő programok megvalósítására. Fáy Dániel projektfelelős érdeklődésünkre elmondta, a harmadik alkalommal szervezett figyelemfelhívó akció során egy kérdőív segítségével felmérték a lakosság véleményét a klímaváltozással kapcsolatban. Arra voltak kíváncsiak, hogy a lakosok mit tudnak tenni a negatív hatások mérséklése érdekében. Több mint háromszázan vettek részt a felmérésben. A kérdések többek között a hulladékgazdálkodásra, vízhasználatra, élelmiszer-felhasználásra és a megújuló energiaforrásokra vonatkoztak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában