civil szervezetek

2021.11.26. 13:58

Országos szinten is sikeresek a jászkunsági önkéntes programok

Az Önkéntes Kerekasztal évzáró ülésén a tervekről is beszéltek.

Kovács Berta

Forrás: Illusztrációfotó / Shutterstock

Az idei eredmények mellett a jövő évi, ifjúságot megcélzó programterveket is tárgyalták az Önkéntes Kerekasztal csütörtöki, évzáró ülésén, melyet a Baross úti Civil Közösségi Szolgáltató Központban tartottak meg. Az összejövetelen a kerekasztal tagok védettségi igazolvánnyal vehettek részt.

Civil szervezetek kezdeményezésére kormányzati támogatással a 2021-es év lett az Önkéntesség Magyarországi Éve (ÖMÉ 2021). A négy témahét köré szervezett országos programhoz rengeteg szervezet, intézmény és önkormányzat csatlakozott. Minderről Bálega János, az ÖMÉ 2021 Észak-Magyarország, Észak-Alföld és Dél-Alföld regionális koordinátora, a KÖZ-Pont Ifjúsági Egyesület stratégiai vezetője tartott összefoglalót. Mint elmondta, a szervezők sikernek könyvelik el, hogy a programok – mint például a környezettudatosságot erősítő virágosítás vagy a rajzpályázatok – nemcsak az idős korosztályt mozgatták meg, hanem a fiatalokat és a középkorúakat is. Azt is hangsúlyozta, hogy megyénk országos szinten is dobogós helyen áll a csatlakozott szervezetek és programok számát, valamint a megrendezett programok minőségét tekintve is.

Pappné Szabó Anita kerekasztal vezető és dr. Molnár Beáta, a megyei önkéntes központ vezetője ismertette, hogy milyen programokkal kapcsolódtak a rendezvénysorozathoz.

Az idei célok és eredmények felidézését követően az eljövendő időszakra helyeződött a hangsúly. A kerekasztal tagok közösen határozták meg a jövő évi törekvéseik irányvonalát. Célkitűzésük, hogy az IKSZ (iskolai közösségi szolgálat) adta kereteken belül megújítják és megerősítik a kapcsolatukat az iskolákkal, szervezetekkel, diákokkal, intézményekkel. Hangsúlyos szerepet kap a tudásátadás: külön képzéseket terveznek tanároknak, koordinátoroknak, fogadó szervezeteknek és a diákoknak. A fogadó szervezeteknél diákoknak workshop napokat is szeretnének tartani. Emellett a fiatalok mentális egészségével is foglalkoznak, tekintettel a járványhelyzet következményeire.

A felvetett ötletekből egy olyan programsorozat állítható össze, mely illeszkedik a 2022-es Ifjúság Évéhez. Javaslatot tettek, hogy a kész programsorozatot vonják be az Ifjúsági Stratégiába is. Külön célkitűzés Szolnok Város Önkéntes Stratégiájának megalkotása is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában