plusz forrás

2021.11.03. 06:58

Pályázati támogatásból fejleszthetik a jászkunsági tanyákat

Az Agrárminisztérium idén is meghirdette a tanyafejlesztési programot, mely során zártkertek és külterületi porták is megújulhatnak. Jász-Nagykun-Szolnok megyéből összesen harmincöt beadott pályázatot ítéltek támogathatónak, így több mint hetvenmillió forint forrás érkezik szűkebb hazánkba. Az elnyert összegek sokféle célra felhasználhatók.

Munkatársainktól

Forrás: Illusztrációfotó / Shutterstock

Országszerte hatszázhetvenhét tanyafelújítási programban benyújtott pályázatot ítélt támogathatónak az Agrárminisztérium. A cél nem más, mint a tanyasi gazdálkodás megújítása, az életmód hátrányainak csökkentése, az életszínvonal javítása.

Megyénkből is szép számmal érkeztek be igények, közülük harmincöt került a nyertesek közé.

Az összegek javarészt két- és hárommillió forint között mozognak, melyeket a tulajdonosok az ingatlan felújítására, illetve tevékenységeik fejlesztésére fordíthatnak.

Legyen szó istálló vagy bármilyen gazdasági épület energetikai korszerűsítéséről, esetleg a már meglévő bővítéséről. De a gazdálkodást segítő berendezések, eszközök fejlesztésére, beszerzésére, karám vagy kerítés létesítésére is költhető az összeg. Ahogy lehetőség van arra is, hogy a forrást az állatállomány kialakítására, lakó- és vagyonbiztonsági rendszerek telepítésére fordítsák.

A tiszazugi tanyavilág is a klasszikus alföldi képet festi, az épületekre helyenként viszont ráférne a korszerűsítés. Az általunk megkérdezett tulajdonosok előtt bár ismert a pályázati forma és több alkalommal be is adták a dokumentációt, eddig nem sikerült a nyertesek közé kerülni.

A legtöbb támogatható igénylés Mezőtúr térségéből és a Jászságból érkezett a minisztériumhoz, többségük a maximálisan igényelhető, vissza nem térítendő hárommillió forint összeget használhatják fel.

A tanyafelújítási pályázaton elnyert forrásból versenyképesebbé szeretné tenni a méhészetét Huszár Arnold. Őstermelőként Alattyán külterületén található a tanyája, ahol méhészkedéssel foglalkozik.

– A pályázati támogatás egyik részéből a lakóépület újulhat meg, többek között kicseréljük a nyílászárókat. Másik eleme pedig az őstermelői tevékenység korszerűsítését szolgálja. Ennek keretében új pergetőhelyiséget alakítunk ki, valamint felújítjuk a melléképületet – mondta el érdeklődésünkre. Hozzátette: a fejlesztések összesen mintegy hatmillió forintot igényelnek. Az összeg felét a pályázaton elnyert hárommilliós támogatásból, a másik felét pedig önerőből finanszírozza.

Vadkamerát is beszereznének

A mezőtúri Móga család is sikeresen pályázott a programban, ők ugyancsak méhekkel foglalkoznak.

– A támogatásból egy utánfutót szeretnénk vásárolni a méhek szállításához, emellett egy vadkamerát is beszerzünk a méhlopás megelőzésére – mondta el Móga Melinda.

A családi gazdaság bővítésének céljából mindezek mellett új méhcsaládok és kaptárak kerülnek majd hozzájuk, valamint mangalica malacokat és pekándiófákat vásárolnak a programnak köszönhetően.

Borítóképünk illusztráció!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában