szolnok / franciaország

2021.11.26. 11:28

Rendhagyó tanulmányúton vehettek részt a verseghys diákok

A koronavírus-járvány a tavaly szeptemberben indult Erasmus+ pályázatra is hatással volt. Így a szolnoki Verseghy Ferenc Gimnázium diákjainak csak idén októberben nyílt lehetőségük Franciaországba utazni. A programban két pedagógus és öt diák vett részt, akik különféle környezettudatos megoldásokkal ismerkedhettek meg.

Köllő Judit

Tudással és élményekkel is gazdagodtak a franciaországi tanulmányút résztvevői. A diákoknak megmutatták, mit tehetnek a környezetükért

Forrás: Beküldött fotó

– Egyik diákunk kiemelte, hogy a befogadócsaládja kimondottan komolyan veszi a „Gondolkodj globálisan és cselekedj lokálisan” jelmondatot – meséli Boros Ildikó, a projekt iskolai koordinátora, angol-történelem szakos tanár. – A tanulók egy Lyon melletti kisvárosban, vendéglátó családoknál kaptak szállást, ami nagy élmény volt számukra, hiszen megismerkedhettek a franciák hétköznapjaival.

A pályázatban Magyarországon kívül Litvánia, Törökország, Franciaország, Portugália és Ciprus is részt vett.

A program célja a klímaváltozás megállítása, illetve az, hogy megmutassa a fiataloknak, mit tehetnek a környezetünkért.

– Sok családnál evidens volt a szelektív hulladékgyűjtés, illetve a megfelelő bevásárlótáskák használta – magyarázza a projektet koordináló tanárnő. – Érdekesség volt az is, hogy még a lakberendezésben is nagyon sok természetközeli anyagot használtak.

A nemzetközi pályázatot az Apró zöld lépések a nagy klímaváltozás megállítására mottóval rendezték meg. Ebben a tematikában az országok egyhetes utazásokat szerveznek a többi, pályázatban részt vevő államba. Workshopok, tematikus feladatok és előadások során próbálják közelebb hozni a fiatalokhoz a témát.

– A környezettudatosságukat erősítjük – hangsúlyozza a projekt iskolai koordinátora. – A gyerekek digitális és hagyományos technikák használatával ismerkedhettek az iskolában lévő környezetvédelmi szokásokkal.

Tudással és élményekkel is gazdagodtak a franciaországi tanulmányút résztvevői. A diákoknak megmutatták, mit tehetnek a környezetükért
Fotó: Beküldött fotó

A kirándulások alkalmával egy középkori kastélyban is jártak, melynek tulajdonosa az épület eredeti állapotát a hagyományos erőforrásokra támaszkodva igyekszik megőrizni. Illetve jártunk a francia Alpokban is, ahol a diákok testközelből találkozhattak a klímaváltozás gleccserekre gyakorolt hatásaival. A lyoni kirándulást követően pedig megtekintették azt a városrészt, ahol környezettudatos anyagokból építkeznek.

A program munkanyelve teljes egészében az angol, a részt vevő diákok fantasztikus prezentációkat adtak elő a világnyelven, a két hét munkáját megkoronázva. Fontos barátságok születtek és új kapcsolatokat szereztek.

Az iskola tanulója tervezte a logót

– Büszkék vagyunk Arany Anna 10. osztályos diákunkra is, aki sajnos nem tudott részt venni a programban – meséli Boros Ildikó, a Verseghy gimnázium tanára. – Anna tervezte az Apró zöld lépések a nagy klímaváltozás megállítására című programunk logóját, és a nemzetközi Erasmus+ pályázaton belül az ő alkotása lett a nyertes. Így az ahhoz kapcsolódó minden kiadványon és felületen az általa tervezett logó látható.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában