Jászkunság

2021.11.09. 17:28

Téli üzemmódra váltott a közút, huszonnyolc sószóró gép áll szolgálatba

Már feltöltötték a sótárolókat, szerdától tizenkét órás műszakokban, huszonnégy órában dolgoznak az utakon a Magyar Közút Nonprofit Zrt. szakemberei. A Jász-Nagykun-Szolnok megyei mérnökségek összesen százhuszonhat fővel, huszonnyolc nehézgéppel és több ezer tonna síkosságmentesítő anyaggal készülnek a téli időjárásra.

Molnár-Révész Erika

Az enyhe, őszi idő ellenére szerdától téli üzemmódra váltott a mintegy harminckétezer kilométernyi gyorsforgalmi-, fő- és mellékút üzemeltetéséért felelős Magyar Közút Nonprofit Zrt. Az ország tizenkilenc megyei igazgatóságán, kilencvenöt mérnökségén és a központi irányításban is nulla-huszonnégy órás szolgálatra álltak át a szakemberek.

A következő hónapokban mintegy háromezer-hétszázan dolgoznak váltott, tizenkét órás műszakokban a szükséges téli útüzemeltetési feladatok ellátásán, koordinációján.

– A Jász-Nagykun-Szolnok megyei mérnökségeinken összesen százhuszonhat fő vesz részt a téli üzemeltetési munkálatokban. A kezelésünkbe tartozó 1362 kilométeres megyei úthálózat téli üzemeltetési munkáira háromezer-ötszáz tonna útszóró só kezdőkészlet, több mint százhuszonötezer liter kálcium-klorid oldat, négyzázkilencven tonna érdesítő anyag, valamint huszonnyolc, ekézésre és sószórásra alkalmas nehézgépjármű áll a rendelkezésükre. Szakembereink előzetesen több mint hét kilométer hosszan telepítettek hófogó rácsokat. A hófogó erdősávok hossza a megyében pedig több mint tíz kilométer – tájékoztatta hírportálunkat Pécsi Norbert Sándor, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. kommunikációs osztályvezetője.

A társaság a téli szezonban országosan kilencszáztizenöt nehézgépjárművet, százhatvan rakodógépet és százötvennyolc hómarót mozgósíthat.

Az idei évben jelentősen megújult a géppark, a cég ugyanis kilencvennyolc új teherautót szerzett be, melyek a téli időszakban is szolgálatot teljesítenek majd. A közútkezelő mind a kilencvennégy mérnökségén feltöltötte a sótárolókat, így országosan összesen mintegy százharminchétezer tonna útszóró só, ezerháromszáz tonna kálcium-klorid granulátum, közel hárommillió liter kálcium-klorid oldat és húszezer tonna érdesítő anyag áll a szakemberek rendelkezésére, melyek pótlása az egész téli időszakban biztosított.

Ezen kívül azokon a szakaszokon, ahol az elmúlt évek tapasztalatai alapján nagyobb a hófúvások előfordulási lehetősége, ott hófogó rácsokat és hálókat helyeznek ki, összesen közel ötszáz kilométernyi útszakaszon, több, mint négyszáz kilométeren pedig hóvédő erdősávok is találhatóak az országos közúthálózat mentén.

Nem árt tájékozódni indulás előtt

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. szakemberei arra kérik az autósokat, hogy a nyári gumikat még a tartós fagyok előtt cseréljék át téli közlekedésre alkalmas, megfelelő minőségű és állapotú abroncsokra. Az őszi és téli hónapokban is érdemes a közlekedőknek még utazás előtt tájékozódniuk az aktuális forgalmi helyzetekről, ezt a Magyar Közút Nonprofit Zrt. megyei diszpécserközpontjai mellett a társaság útinformációs szolgálatánál, telefonon is megtehetik. Az útinform weboldalán pedig további számos hasznos információhoz juthatnak a közlekedők, a téli üzem alatt néhány óránként országos összesítést láthatnak az aktuális útviszonyokról, forgalmi helyzetről.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában