Fejlesztés

2021.11.15. 13:58

Turisztikai központot épít a református egyházközség Füreden

A turizmus a Tisza-tó térségének motorja, ez kivétel nélkül az összes partján fekvő településről elmondható. Hazánk egyik legnépszerűbb turisztikai régiójában évről évre új rekordok születnek a lényegi mutatókban. Úgy néz ki, hamarosan az egyházi turizmus is szerephez jut.

Ujvári László

Forrás: Illusztráció/Shutterstock

Egy nyertes pályázatnak köszönhetően turisztikai központ építését jelentette be a napokban Szabó Konrád Sándor, a Tiszafüredi Református Egyházközség lelkészelnöke. A Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretében kezdődik meg hónapokon belül egy turisztikai központ építése a református templom és a parókia szomszédságában.

– Nem panaszkodhatunk az egyházközség turisztikai szerepére, minden évben sokan látogatnak el hozzánk, de a református templom impozáns épülete mellett nem rendelkezünk vendégcsalogató turisztikai attrakciókkal. Azonban felmerült az igénye a térségben található református látványosságok összefogására és tematikus útvonalak kialakítására, ezért arra gondoltunk, hogy létrehozunk egy turisztikai központot, amely kiindulópontként szolgálhat a környék református látványosságaihoz – fogalmazott a tiszafüredi lelkész.

Példaként említette a tiszaderzsi bibliamúzeumot, a Tiszaszentimrén látható egyházi pecsétes téglák gyűjteményét, vagy az Alföld katedrálisaként elhíresült református templomot Kunhegyesen.

– Akik a Tisza-tóhoz látogatnak, egy helyen érhetnék el és ismerhetnék meg a térség református értékeit, és minden segítséget megkapnának ahhoz, hogy meg is látogassák azokat – magyarázta.

A látogatóközpont építése mellett tematikus utak készítésén dolgoznak, megkönnyítve ezáltal a Tisza-tó és a Nagykunság református értékeinek megismerését a turisták számára. A beruházás része a központ berendezésének, infrastruktúrájának és tárgyi feltételeinek a kialakítása is. Szeretnének például kerékpárokat is vásárolni, hogy minél több igényt ki tudjanak majd szolgálni.

– Már rendelkezésünkre állnak a kétszintes, kétszázötven négyzetméteres épület tervei. A földszinten – a szükséges kiszolgálóhelyiségek és irodák mellett – helyet kap majd egy látogatótér, melyet szeretnénk kiállítások és kisebb konferenciák megtartására használni, míg az emeleten ajándékbolt és büfé-kávézó fog helyet kapni. Utóbbi nagy, nyitott terasza a református templomra néz majd – részletezte Szabó Konrád Sándor hozzátéve: arra törekszenek, hogy a külcsín és a belbecs egyensúlyban legyen. Ezért a tervezés során nagy hangsúlyt fektettek a családbarát kialakításra, például a kiszolgálóhelyiségek megválasztásakor.

Mint megtudtuk: a református egyházközségnek lehetősége van az üzemeltetési feladatok teljes körű ellátására, ehhez új munkavállalók felvételére is szükség lesz. Egyedül a vendéglátóegység működtetése kívánja majd külső vállalkozó bevonását.

Közel százötvenmillió forint áll az egyházközség rendelkezésére, hogy megépüljön a régóta vágyott turisztikai központ. A lelkészelnök tájékoztatása szerint várhatóan tavasszal elkezdődik az építkezés, majd az esztendő második felében, de legkésőbb az év végén megkezdi működését a létesítmény. Már benyújtották a kész terveket a városi főépítészhez véleményezésre, és reményeik szerint decemberben a kezükben lesznek a szükséges engedélyezési tervek.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában