Kiállítás

2021.12.14. 13:50

A falusi sportnapok negyven évéről emlékeztek meg Szolnokon

Fut a falu, Csorba Kupa, Kengyelfutás... Néhány esemény azok közül, melyek az elmúlt néhány évtizedben régi népi és sportjátékokat elevenítettek fel megyeszerte. Idén negyven esztendeje, hogy az első ilyen falusi sportnapot megrendezték. Van, ahol a mai napig él a hagyomány, évről évre összegyűlnek a településen élők és a messzebbről érkezők a közösségi sportolás öröméért. A negyven év emlékeiből a napokban kiállítás nyílt Szolnokon, a Verseghy Ferenc Könyvtárban.

Rimóczi Ágnes

Negyven év emlékeiből állították össze a tárlatot

Forrás: Bali István

Vajon milyen egy kerékpáros krumpliszedő verseny, és hogyan zajlik a vadkacsafogó verseny? Azok valószínűleg ismerik ezeket a nem mindennapi ügyességi feladatokat, akik részt vettek vagy nézőként ott voltak a nyolcvanas, kilencvenes években népszerű falusi sportnapokon. A sor hosszú, megemlíthetjük a kunhegyesi Konok Kunok Kupáját, de szót ejthetünk a Kengyelfutásról vagy éppen az újszászi Erdei Futónapról. 

A közös ezekben, hogy a nagy népszerűségnek örvendő események elindítása Bali István nevéhez fűződik. 

– Annak idején, a mezőgazdasági termelők szövetségénél dolgoztam, és munkám során jártam-keltem a megyében. Feladataim a sport és kultúra terjesztése, a külkapcsolatok ápolása volt, és egyszer Tiszaörs felé megfogalmazódott bennem, láttam magam előtt, ahogy az út mentén egy futóverseny résztvevői szaladnak. Tulajdonképpen így kezdődött – emlékezett vissza Bali István. 

Büszke vagyok, hogy a nevemhez kapcsolódnak ezek az események, melyek közül néhány még manapság is sok embert mozgat meg.

Az ötletgazda szerint, ha a tenni akarás, a fantázia és a jó ügy iránti bőkezűség találkozik, abból emlékezetes dolog kerekedhet! Nos, valahogy így volt ez negyven évvel ezelőtt, 1981 júniusának első vasárnapján Tiszaörsön, amikor futott és célba ért a falu. Megvalósult az, amit Bali István magában korábban megfogalmazott. 

– Ekkor elkezdődött valami, és az alkalmi sportpályákon a régi, talán már a feledés homályába kerülő népi és sportjátékok is felszínre kerültek. A tiszaörsi Fut a falut aztán követte a Kengyelfutás Kengyelen, a Csorba Kupa Kuncsorbán, a Vadaskerti Sportnap Jászalsószentgyörgyön. De említhetném az Erdei Futónapot Újszászon, a kunhegyesi Konok Kunok Kupáját vagy a Nagykörűt, Kőtelket és Tiszasülyt érintő Bermuda Kupát. Ott volt továbbá a Körös-parti Sportrandevú Öcsödön, a Mesterhármas Mesterszálláson a Gyermek népi és sportjátékok olimpiája Jászjákóhalmán, na és persze a „hab a tortán”, a Szalóki Népi és Sportjátékok Fesztiválja. Ez utóbbit először 1992 augusztusában rendezték meg Abádszalókon, ahol már külföldi résztvevők is színesítették a rendezvényt, sőt, Kassai Lajos lovasíjászt is megcsodálhatták a fesztivál résztvevői – sorolta az emlékeket felidézve Bali István. 

Az abádszalóki esemény más miatt is különlegesnek számított, onnan ugyanis idősebb Knézy Jenő a TV2-nek tudósított a rendezvényről. Innentől kezdve tulajdonképpen behálózták a megyét az akkoriban elsősorban mezőgazdasági szövetkezetek által felkarolt és támogatott falusi sportnapok. Ezek közül mára a kengyeli, az abádszalóki, az újszászi és a kuncsorbai események maradtak meg, melyek ma is tartalmas kikapcsolódást adnak minden generációnak. 

Pillanatkép az 1990-es Konok Kunok Kupájáról. Később a kunhegyesiek több külföldi országban is bemutatták népszerű népi játékaikat Forrás: ÚN-archív

– Manapság olykor különböző rendezvényeken találkozhatunk például hordólovaglással vagy rönkhajítással, de a kilencvenes években és a kétezres évek elején ezeken a rendezvényeken volt hagyománya ezeknek a népi, ügyességi játékoknak. A cél tulajdonképpen az volt, hogy a gyerekeket ki- és megmozdítsuk. Bár akkoriban még nem volt annyira jellemző a mobiltelefonozás, a számítógépezés, de már akkor szerettük volna, hogy a fiatal generáció elsősorban a szabadban töltse az idejét, mozogjon, sportoljon. Talán manapság még komolyabb ennek a mondanivalója, jó lenne, ha akár újjáélednének ezek a falusi sportnapok – hangsúlyozta az események fontosságát Bali István. 

A rendezvényeken tehát mindig a mozgás volt a középpontban, volt, ahol a futás, máshol a labdajátékok kaptak főszerepet. A programban persze mindig szerepelt a grundbirkózás, a kötélhúzás, a köcsögtörés, a rönkhajítás vagy éppen a kuntolás és számos virtus kipróbálására alkalmat adó feladat is.

Kunhegyesen és Abádszalókon francia és flamand, népi és sportjátékok kutatásával, őrzésével és népszerűsítésével foglalkozó egyesületek bemutatói is rendre nagy sikert arattak. 

Aztán a települési versenyzők sokszor külföldre is eljutottak, a kunhegyesi és az abádszalóki népi játékosok jártak Skóciában, Belgiumban, Franciaországban, Lengyelországban. Sőt, az abádszalókiak a 2000-es Hannoveri Világkiállítás egyik színpompás programján, a Hagyományőrző Sportjátékok Világfesztiválján is bemutatták a nálunk népszerű sportjátékokat. 

– Az emlékeket hosszan tudnám sorolni, melyeket mindig jó felidézni. Büszkén teszem, és hálával említem meg azokat, akik segítőtársaim voltak az évek során. A teljesség igénye nélkül köszönettel tartozom Mátyus Sándornak és a TESZ-VESZ Ifjúsági és Gyermekalapítványnak, Abádszalókon Kiss Andrásnak, az újszászi Fehér Jánosnak, Lőrincz Istvánnak Kunhegyesen, Tiszaörsön Jobbágy Sándornak és Bordás Imrének, de még sorolhatnám tovább, elnézést kérek attól, aki most kimaradt. De a közelmúltban megnyílt kiállításon „ott van” minden érintett – utalt az emlékkiállításra Bali István. 

Az ezredforduló eleje óta népszerű a Csorba Kupa

Forrás: ÚN-archív

A falusi sportnapokat bemutató kamarakiállítás a szintén az ötletgazda nevéhez fűződő két szervezet, a Jászkun-Picard Magyar–Francia Baráti Egyesület, valamint az Agrár és Falusi Ifjúsági Körök Jász-Nagykun Szolnok Megyei Egyesülete szervezésében nyílt meg a Verseghy Ferenc Könyvtárban. A december 23-áig látogatható tárlat fotókkal, régi tablókkal, kiadványokkal próbálja visszaadnia negyven év egy-egy emlékezetes pillanatát.

A tiszaörsi verseny hatására újbóli lendületet kapott az egész térség

Így vetette papírra az ötletgazda az első eseményt: 

„A kora reggeli zivatar sem tudta elriasztani a rajttól Tiszafüred, Tiszaigar, Abádszalók, Kunmadaras, Nagyiván és a többi környező község sportolni vágyó „fiataljait”. Az idézőjel tulajdonképpen csak kiszélesíteni vágyik a szó határolta keretet, hiszen az 1300 méteres távnak nekivágtak félcipőben, utcai pantallóban ötvenen felüli férfiak és 6–8 éves apróságok is. Kocogott a járási sportfelügyelő, a tiszaörsi tanácselnök, de a termelőszövetkezet elnöke is. Hogy miért volt ez jóleső öröm? Talán azért, mer’ itt, a megye e zugában sok-sok évtizedes mulasztást pótoltak. És a futók célba érkezésével még közel sem volt vége a napnak. Alkalmi sportpályák nőttek ki a földből, kispályás foci, rönkhajítás, asztalitenisz, kötélhúzás, vadkacsafogó verseny, családi homokvárépítő verseny és még megannyi vetélkedésre, szórakozásra ösztönző ötlettel próbáltak a rendezők maradandó élményt nyújtani valamennyi résztvevőnek. A szórakozás, a közös erőpróba korra való tekintet nélkül egyesítette a generációkat. Sokáig beszédtéma volt az örsi randevú, és talán azt is ki lehetett jelenteni, hogy ezzel a térség sportja is kocogásnak indult.”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában