Olvasói levél

2021.12.15. 18:30

A madarakra odafigyelve gallyazzák a fákat a megyeszékhelyen

Mi történik a fákkal a gimnázium környékén? Ezzel a kérdéssel kereste meg egy olvasó hírportálunkat.

Rimóczi Ágnes

Forrás: Illusztráció/Mészáros János

Ahogy azt a szolnoki Széchenyi lakótelepen élő hölgy elmondta, rendszeresen sétál a városrész gimnáziuma mellett, s mai sétája során azt látta, hogy „vágják a fákat”. 

– Kis unokámmal szoktunk megállni, figyeljük, hogy fülesbaglyok üldögélnek a fákon. Ha kivágják ezeket a növényeket, hol töltik az idejüket a madarak? – fejezte ki aggodalmát a nyugdíjas hölgy.

Kérdését az önkormányzat főkertészének tolmácsoltuk, a szakember elsősorban azt hangsúlyozta, hogy az önkormányzat az említett területen fakivágást nem rendelt el.

– Lakossági megkeresésre, személy- és vagyonvédelmi szempontokat figyelembe véve szükségszerű gallyazási munkálatok zajlottak a városrészben – kezdte Boros Zoltán városi főkertész. 

– Az intézkedésre azért volt szükség, mert a gimnázium környékén álló, elsősorban szil, nyár, tölgy és juhar fajtájú fák elöregedett, megbetegedett, kiszáradt ágai, gallyai gyakorta hullottak a parkolóterületen tárolt autókra és az arra közlekedő emberekre. Az utóbbi időben egyre több baleset és kár keletkezett – mutatott rá a szakember.

– A gallyazás előtt felmértük a terepet, természetesen észleltük a lakott környezetbe behúzódó és maguknak télies élőhelyet kialakító madarak jelenlétét. Ismerjük a természetvédelemről szóló vonatkozó jogszabályokat is, miszerint védett állatok megzavarása tilos. Az érintett fák kivágását nem, csupán az alsó ági metszéseket rendeltük el. Hivatalunk és a dolgozók mindannyian környezetvédők és természetszeretők, főkertészként elmondhatom, osztályunk munkájának tárgya nem más, mint maga a természet eleme.

A Hortobágyi Nemzeti Parkkal, a szakhatóságokkal és a szakmai civil szervezetekkel is szoros együttműködést ápolunk, hiszen ökológiai szempontból ugyanaz a célunk. 

– Ha a beteg gallyazatú fák kül-, vagy kis forgalmú területen, például a Tiszaligetben lettek volna, a baglyok tavaszi elköltözéséig nem végeztünk volna ott munkát. A lakott területeken azonban egyéb szempontokat is figyelembe kell venni. Ezúttal is körültekintően jártunk el, de nyilvánvalóan a gépi fűrész hangja időlegesen kényelmetlenné tehette az ott tartózkodó baglyok nyugalmát – tette hozzá a főkertész.  

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában