Szolnok

2021.12.02. 19:58

Elbizonytalanította a gazdákat a műtrágya drasztikus drágulása

Nehéz helyzetbe kerültek a jászkunsági gazdák is. A nitrogén műtrágya ára majd háromszorosára emelkedett az utóbbi időben, ilyen arányú változásra nem lehetett számítani. Az okokról és a magyar gazdák védelméről Farkas Sándor, az Agrárminisztérium miniszterhelyettesi feladatokat ellátó államtitkára beszélt csütörtöki sajtótájékoztatóján.

P. Pusztai Nóra

Farkas Sándor, az Agrárminisztérium miniszterhelyettesi feladatokat ellátó államtitkára (balra), mellette Hubai Imre Csaba, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Jász-Nagykun-Szolnok megyei elnöke

Fotó: Mészáros János

Korábban a műtrágya piacon évente néhány százalékos áremelkedést tapasztalak. A jelenleg kialakult helyzet viszont váratlanul érte és elbizonytalanította az gazdatársadalmat. Farkas Sándor, az Agrárminisztérium miniszterhelyettesi feladatokat ellátó államtitkára a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Jász-Nagykun-Szolnok megyei igazgatóságán tartott csütörtöki sajtótájékoztatóján kiemelte,

a Nitrogénművek Zrt. Bige László vezetésével olyan drasztikus áremelésbe kezdett, ami kiszámíthatatlanná tette a gazdálkodás jövőjét.

– A napjainkban jellemző ár majd háromszorosa a két évvel ezelőttinek. Ezt észlelve és tapasztalva a gazdasági versenyhivatal egy vizsgálatot végzett, melyből kiderült, hogy az elmúlt években a magyar műtrágyapiacon komoly kartellezés zajlott, ki is vetették a bírságot. Erre válaszként a vállalat közölte, hogy decemberben csak egy nap szolgálják ki a magyar gazdákat, a többi árut exportra termelik, s ezzel teljesen bizonytalanná tették a következő év termelését. A helyzet árnyaltabb lett azóta, ám a kiszámíthatatlanság megmaradt – fogalmazott az államtitkár.

Farkas Sándor, az Agrárminisztérium miniszterhelyettesi feladatokat ellátó államtitkára (balra), mellette Hubai Imre Csaba, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Jász-Nagykun-Szolnok megyei elnöke
Fotó: Mészáros János

Az Agrárminisztérium fontos célkitűzése, hogy a jövőben húsz-huszonöt millió ember asztalára biztosítsanak a magyar gazdák megfelelő minőségű élelmiszert, ehhez viszont biztos, kiszámítható, jövőbelátó, megtervezett gazdálkodásra van szükség. A kartellek szigorítására helyeznék a hangsúlyt, hogy ilyen eset a későbbiekben ne fordulhasson elő.

Hubai Imre Csaba, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Jász-Nagykun-Szolnok megyei elnöke hozzátette: ilyen mértékű áremelés nem indokolt, a magyar gazdaság versenyképességét veszélyezteti.

– Egyrészt a termékek ára olyan mértékben növekedne, amit a fogyasztók nem tudnának megfizetni, másrészt az export árualap sem lenne biztosított, pedig ez a nemzetgazdaság szempontjából is meghatározó – foglalta össze.

– Tiltakozunk a jelenlegi árak ellen, elvárjuk a cégcsoporttól, hogy reálisan közelítsen a helyzethez, hogy a magyar gazdák helyzete ne romoljon és megfelelőképpen biztosíthassák a megszokott minőségű élelmiszert – emelte ki Hubai Imre Csaba.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában