Karácsony

2021.12.21. 06:50

A ponty, a harcsa és a busa a közelgő ünnep fő slágere a Jászkunságban

A karácsonyi ünnep egyik jellegzetes étele a hal, ilyenkor nincs szüksége reklámra a halboltoknak, -árusoknak. Hazánkban az éves halfogyasztás jelentős hányada a decemberi időszakra esik. Legkedveltebb továbbra is a ponty, bár egyéb fajtákat, többek között az afrikai harcsát is sokan keresik. A haltisztítás nyűgjeit viszont már kevesen vállalják, inkább feldolgozott formában szerzik be az ünnepre valót.

Kovács Berta

Borbíró Imréné tisztított halat mutat a szolnoki piac szaküzletében

Forrás: Mészáros János

Karácsony közeledtével a szolnoki piacon működő halbolt előtt is mind hosszabb időt vesz igénybe a sorban állás. Népszerűek ilyenkor a kopoltyúsok. 

– Év közben nem nagyon szoktunk halat enni, akkor is inkább fagyasztott tengeri halat veszünk, de az ünnepre halászlé és rántott hal dukál – árulta el Kissné Maróti Andrea, aki pontyot vásárolt szeletelve. – Ebből lesz a halászlé, rántani pedig afrikai harcsát fogunk, azt is kaptam itt a piac szélén. Igaz, kissé borsos az ára, de a család szereti, mivel nem kell szálkázni. 

Prohászka Éva csak néhány pontyfejet szerzett be a halászléhez. 

– Van a fagyasztóban három szép süllő, eltettük az ünnepekre, A férjem szokott horgászni a Tisza-tavon, így jut azért hal az asztalra. Ilyenkor nem igazán akad horogra ponty, bár nekem az a kedvencem – vallotta meg az asszony. 

Horváthék már múlt héten bevásároltak busából, de közben kiderült, a lányuk is hazalátogat a két gyerekkel, így még akarnak venni egy pontyot vagy amurt. 

– A busát szeretjük, mert nagyon egészséges. Mi azok közé tartozunk, akik rendszeresen esznek halat – hangsúlyozta Horváth Károly. – Csak azt nem szeretem, hogy ilyentájt mindig hosszú a halüzlet előtt a sor. 

– A korábbi évekhez hasonlóan idén is megnövekedett a halak iránti kereslet az ünnepek előtt – számolt be róla Kovács Zoltán, a szolnoki piacon lévő halboltot is működtető Tiszahalker Kft. ügyvezetője. 

– Magyarországon jellemzően két-három jelentősebb ünnep köré koncentrálódik a halfogyasztás, ilyen a karácsony is. Ma már szinte teljes egészében tisztított, filézett vagy darabolt formában vásárolják a halat, így majdnem az egész mennyiséget fel kell dolgoznunk, ami nem kevés pluszmunka. Legtöbben az ünnep hetében szerzik be a halat, bár sokan vásároltak már ezt megelőzően is. Karácsony előtt még rohamra számítunk. Mindig vannak azonban olyanok, akik az utolsó napra hagyják a halvásárlást. 

Pedig szükségtelen az utolsó napokra hagyni a beszerzést, hiszen ha egy-két hétig lefagyasztott állapotban van, az semmit nem ront a halhús minőségén, ugyanolyan jóízű marad. 

– Tiszasülyi gazdaságunkban pedig egészséges tápanyagokkal, minőségi halakat nevelünk. Az emberek változatlanul a pontyot vásárolják döntő többségben, de veszik a busát, az amurt, a harcsát is. A süllőt viszont olyan drágán lehet külföldön értékesíteni, amivel a hazai árak nem versenyezhetnek, így kevés jut belőle az itthoni halboltokba – mutatott rá Kovács Zoltán. 

A szakember azt is elmondta, Magyarországon még mindig csak hat és fél kilogramm éves szinten az egy főre eső halfogyasztás, míg az Európai Unióban évi huszonkét kilogrammot fogyasztanak átlagban. 

Köztudott pedig, hogy a hal az egyik legegészségesebb húsféle. Például a busa tartalmazza a legtöbb telítetlen zsírsavat – persze így sem versenyezhet a tengeri halakban található mennyiséggel. „Cserében” viszont a hazai édesvízi halaknál nem kell számolni azzal a nehézfémtartalommal, ami a tengeri halaknál jellemző.

Ma már szinte mindenki tisztítva, filézve, darabolva veszi a terméket

Több mint húszezer hektáron termelik a népszerű fajtátMint említettük, magyar viszonylatban a ponty a leginkább keresettebb. Ezzel összhangban, ezt a halfajt termelik legnagyobb mennyiségben idehaza. A Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet adatai alapján tavaly közel tizenkétezer tonna piaci méretű pontyot halásztak le az összesen huszonhatezer hektáron gazdálkodó tógazdasági haltermelők. Második legnépszerűbb halfajunk az afrikai harcsa, ebből közel négyezer tonnát termeltek. Ez utóbbi nagyrészt feldolgozott konyhakész állapotban kerül a vásárlók elé.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!