Szilveszter

2021.12.31. 11:25

Családjukkal köszöntik az új évet a Jászkunság kiválóságai

Mivelhogy a nagyobb összejövetelek a koronavírus-járvány miatt idén is elmaradnak, egyre többen töltik szűk családi körben a szilvesztert. Cikkünkben annak jártunk utána, hogy megyénk ismert személyiségei hogyan ünneplik meg az esztendő utolsó napját.

Munkatársainktól

Verebes György feleségével, Edittel és kislányával, Annával ünnepli az esztendő utolsó napját

Forrás: Nagy Balázs

Verebes György, a Szolnoki Művésztelep vezetője is azok táborába tartozik, akiknek a legnagyobb örömet és kikapcsolódást az jelenti, ha a családjával közösen köszöntheti az új évet.

– A számos kiállításnak és rendezvénynek köszönhetően egy nagyon tevékeny évet hagyhatunk magunk mögött, így ebben az időszakban leginkább a pihenésre vágyunk. Ezenfelül a festésnek is sok időt szentelek majd, hiszen egy új tárlattal készülök a közeljövőben, ami először Budapesten, később pedig Szolnokon látható majd – árulta el a Munkácsy- díjas festőművész.

– Idén én készítem az ünnepi ételeket. Lesz lencse, virsli, egy kis malacsült párolt káposztával. Míg én főzök, addig a párom feldíszíti a lakást – mesélt szilveszteri terveiről Harna Péter. A Szigligeti Színház színművésze feleségével, Judittal és egyéves kislányával, Almával tölti az esztendő utolsó napját. – Már megvettük a színes szerpentineket, illetve vásároltunk papírtrombitákat is. Zenét hallgatunk, táncolunk, majd koccintunk is az új évre, persze gyerekpezsgővel – sorolta a színész, aki ősszel komoly életmódváltásba kezdett, így mint mondta, a finom ételekből is mértékkel fogyaszt majd. 

Az utazást választotta a bulizás helyett

Bányai Márkot a Szolnoki Dózsa vízilabdacsapatának kapusát Párizsban értük utol.

– A barátnőmmel, annak öccsével és kedvesével hétfőn érkeztünk Párizsba – kezdte Márk. – Öt napig ismerkedünk a francia fővárossal. Közben az edzést sem hanyagolom el, a szállásunk mellett van egy uszoda, ahol reggelente nagyokat úszom. Aztán nyakunkba vesszük a várost! Tudjuk, hogy öt nap kevés erre, de most ennyi jutott nekünk.

Szilveszter napjának nagy részét még Párizsban töltjük, ugyanis késő este indul a repülőnk Budapestre,

nem sokkal éjfél előtt landolunk majd Ferihegyen. Így bulimentes lesz a szilveszter éjszakánk, amint hazaérünk, koccintunk az új esztendőre, aztán jöhet a pihenő. Január 3-án Budapesten az Universiade-válogatottal készülök három napon át, majd irány Szolnok, ahol bekapcsolódom a csapat felkészülésébe – tette hozzá a 22 éves hálóőr. 

A hagyományos ételek kerülnek előtérbe

Mivel a járványhelyzet miatt elmaradnak a nagyobb óévbúcsúztató közösségi összejövetelek, ezért otthon, családi körben szilveszterezik Nemes József regnáló jászkapitány is. – Tradicionális ételekkel készülünk az év utolsó napjára.

A népi hiedelem szerint természetesen nem fogyasztunk baromfihúst és halat, malacsült, lencse és káposzta kerül majd az asztalra.

–  Az új esztendő első napján pedig desszertként mindig sertéshájból készült rétest, pogácsát és lekváros papucsot eszünk – felelte érdeklődésünkre Nemes József. 

Kalandokkal teli „előszilveszterben” lehetett része

Bene Sándor karcagi emeritus nagykunkapitánynak már csütörtökön is izgalmas kalandokban volt része.

– „Előszilveszterként” a feleségemmel, Katicával és Mészáros Lászlóval, a Pusztai Róka Lovascsapat egyik tagjával hódmezővásárhelyi gazdatársunknak segítettünk megkeresni az elszökött szürke marháit, lóháton. A mocsaras, erdős terület igencsak megnehezítette a munkánkat. Szilveszter napján a feleségemmel, két gyermekemmel és néhány lovascsapattaggal a Börzsönybe, Szomolyára utazunk egy ottani lovas barátunkhoz. A menüről (virsli, sültek) a vendéglátónk gondoskodik, de az éjféli pezsgős koccintás után biztos, hogy karikás ostoros csergetéssel köszöntjük majd 2022-t.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!