Statisztika

2021.12.05. 07:00

Csökkent az álláskeresők száma a Jászkunságban

A nyilvántartott állás nélküliek csaknem fele nem kapott pénzügyi támogatást.

Czakó Nóra

Forrás: Illusztrációfotó/Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Tizenötezer álláskeresőt tartottak nyilván megyénkben idén június végén. Számuk a koronavírus-járvány első hullámának végén megugró, egy évvel korábbi magas értékről az országos átlagnál kisebb mértékben, 27 százalékkal csökkent. Ugyanakkor 6,2 százalékkal volt magasabb, mint 2019 júniusában – derült ki a Központi Statisztikai Hivatal Fókuszban a megyék című kiadványából.

A pályakezdő munkanélküliek száma (1190 fő) 22 százalékkal esett vissza, az összes álláskeresőhöz viszonyított arányuk 8,2 százalékot tett ki.

A munkanélküliek közel negyede legfeljebb három hónapja, 37 százaléka tartósan, egy évet meghaladóan nem tudott elhelyezkedni. Az utóbbiak száma 16 százalékkal meghaladta a 2020. júniusit.

Az álláskeresők között a legnagyobb arányt (46 százalék) a legfeljebb az általános iskola nyolc osztályával rendelkezők képviselték, emellett 27 százalékuknak szakmunkás, szakiskolai bizonyítvány, 24 százalékuknak érettségi, illetve technikum a legmagasabb végzettsége, 3,7 százalékuk pedig diplomával rendelkezett.

A nyilvántartott álláskeresők körében az ellátottak aránya összességében 3,7 százalékponttal nőtt az előző év azonos időpontjához képest. Az álláskeresők közel tíz százaléka álláskeresési járadékban, 14 százaléka álláskeresési segélyben, 28 százaléka szociális ellátásban részesült. A nyilvántartott állás nélküliek csaknem fele ugyanakkor nem kapott pénzügyi támogatást.

Június végén megyénkben 3800 betöltetlen álláshelyet tartottak nyilván, számuk 14 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól. Tíz üres álláshelyre 38 álláskereső jutott, héttel kevesebb, mint 2020 júniusában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában