2021.12.10. 19:00
Egészben sült csülök karácsonyi főételnek? Szerintünk jó döntés!
Legújabb sorozatunkban olyan ételeket ajánlunk olvasóink figyelmébe, amelyek megfelelő választások lehetnek szentestére.
Forrás: Illusztráció/Shutterstock
Mi kerüljön karácsonykor az asztalra? Bizony, nem egyszerű megtervezni az ünnepi menüsort, szerencsére azonban számtalan jobbnál jobb főétel közül választhatunk. Hírportálunk ebben a dilemmában kíván segítséget nyújtani hetente egyszer megjelenő ajánlójával, amelyben olyan ételek receptjét és elkészítésének módját mutatjuk be, amelyek hagyományosan jó választásnak bizonyulhatnak. A receptekben a Mindmegette.hu nyújtott segítséget.
E heti ajánlásunk: egészben sült csülök, sült káposztával és zöldségekkel:
Hozzávalók:
- 1 kilogramm savanyú káposzta
- 10 dekagramm sárgarépa
- 10 dekagramm fehérrépa
- 10 dekagramm zeller
- 2 darab hátsó csülök
- só
- bors
- fél citrom
- 1 fej vöröshagyma
- 4 gerezd fokhagyma
- 5 dekagramm kacsazsír
- 2 deciliter száraz fehérbor
Hogyan készítsük el?
A káposztát öblítsük át hideg vízzel, majd alaposan csepegtessük le. A meghámozott gyökérzöldségeket vágjuk fel vastagabb szeletekre.
Öntsünk egy vastag falú, fémnyelű edénybe 200 milliliternyi forró vizet, tegyük bele a megtisztított csülköket, szorosan fedjük le egy darab alufóliával, és pároljuk a húsokat a 200 fokos sütőben oldalanként öt percig.
Ezt követően vegyük ki, dörzsöljük be a csülköket egy kevés sóval, borssal, továbbá a citrom kifacsart levével, pácoljuk őket egy-két órán keresztül, ezután alufóliával lefedve pároljuk 160 fokon egy órán át. Közben fordítsuk meg négyszer.
Tegyük a csülkök alá a káposztát, a megtisztított, felszeletelt vörös- és fokhagymát, továbbá a zsír felét, és lefedve, változatlan hőfokon pároljuk az egészet további 30 percig. Azután forgassuk a káposztába a gyökérzöldségeket, és öntsük fel a borral.
A csülkök bőrös felét töröljük szárazra, kenjük meg a maradék zsírral, majd tegyük vissza a húsokat a zöldségágyra, és süssük 200 fokon további húsz percig. Közben időnként kenjük meg a csülköket a pecsenyelével. Ezután állítsuk a sütő hőfokszabályzóját 210 fokra, és pirítsuk ropogósra a húsokat nagyjából tíz perc alatt.
Végül vegyük ki, és spricceljünk rájuk egy kevés jeges vizet. Némi finomra vágott petrezselyemmel megszórva tálalhatjuk.
A hozzávalók árában segítséget nyújthat legfrissebb piaci körképünk.