Jászkunság

2021.12.29. 11:20

Egyre ritkábban ragadunk fakanalat az ünnepekkor

A karácsonyi roham után már a szilveszterire készülnek megyénk éttermei, egyre kevesebben szeretnének ugyanis időt és energiát fektetni az év végi sütés-főzésbe, ezért inkább megrendelik az ünnepi menüsort.

Munkatársainktól

Nagy a sürgés-forgás a szolnoki Evezős Csárdában, pláne mióta egyre többen rendelnek ételt elvitelre vagy házhoz szállítással

Forrás: Nagy Balázs

A legkedveltebbek továbbra is a sültes és hidegtálak, valamint a hamisítatlan szilveszteri fogások: a malacsült és a lencse.

– Már harmincadikán előkészítünk mindent. Előpároljuk a malachúst, másnap reggel pedig készre sütjük. Hajnali négy órakor elkezdődik a munka a konyhában – számolt be a szilveszter előtti sürgés-forgás hátteréről Dancz János, az Evezős Csárda vezetője. A kedvelt szolnoki étteremben már karácsony előtt is óriási volt a roham. Annyian szerettek volna előrendelni, hogy egy idő után az étterem már nem tudta fogadni a kéréseket. 

A szolnoki Evezős Csárda étlapján is szerepelnek malachúsból készült ételek, melyek nagy népszerűségnek örvendenek, főleg most, szilveszter tájékán

Forrás: Nagy Balázs

– Átalakultak a szokások az idők során, egyre többen rendelnek. Rájöttek, hogy olcsóbb és változatosabb számukra, ha megrendelik az ételt, mintha ők maguk készítenék el, ráadásul időt spórolnak vele. Az alapanyagok drágulása miatt pedig pénzt is megtakaríthatnak – hangsúlyozta. Az étterem a hagyományos ételek mellett idén is igazi különlegességekkel készül az év utolsó napjára, a tapasztalat szerint ugyanis ezeket keresik leginkább a vendégek.

Bőrös malacsültet készítünk, hozzá hagymás tört burgonyát és dinsztelt káposztát, valamint lencsefőzeléket füstölt porccal, amit nagyon szeretnek.

– Ennek nálunk több mint húszéves hagyománya van, ugyanis kezdetben csak saját magunknak sütöttünk malacot. Ám volt olyan vendég, akinek annyira ízlett, hogy vitt is el belőle, majd szájról szájra terjedt a híre. Ma pedig már rengetegen rendelnek – idézte fel a különleges étel történetét Dancz János. Az étteremvezető azt tanácsolja: érdemes napokkal szilveszter előtt megrendelni az ünnepi menüt, mert a karácsonyihoz hasonló roham várható. 

Eltérőek az időpontok, így teljesíthetőek a kérések

– Változó, de körülbelül ötven előrendelésünk van ilyenkor, szilveszter előtt. Jellemzően sültes tálakat, rántott ételeket, illetve hidegtálakat kérnek tőlünk – árulta el Fazekas Balázs, a szolnoki Liliomfi Étterem vezetője. Mint mondta: van olyan, aki már harmincadikára rendel, és olyan is, aki harmincegyedikén délelőttre kéri az ünnepi fogásokat, így az étteremben is eloszlik a munka. 

Vannak éttermek, ahol elmarad a nagy roham

– Egyelőre azt tapasztalom, hogy nagyon visszafogott a szilveszteri előrendelés. Karácsonyra olyan sok volt, hogy alig tudtuk teljesíteni, míg szilveszterre egyelőre nagyon minimális igény jelentkezett – válaszolta kérdésünkre Kovács Tibor, a jászberényi Pipacs Étterem tulajdonosa. Megtudtuk: egykor az éttermében száz-százötven fős összejöveteleket tartottak az év utolsó napján. A járvány miatt azonban ezek idén elmaradnak. Hozzátette: sokan szűk családi körben ünnepeltek karácsonykor, így általában nyolc-tíz főre rendeltek, főként halászlevet és sültes tálakat. Szilveszterkor szintén sültes tálat kérnek a legtöbben.

Házhoz is szállítják a fogásokat

Kisújszálláson is sokan élnek a rendelés lehetőségével. A Horváth Kertvendéglő többféle különlegességgel készül az esztendő utolsó napjára. – Karácsonyra sok előrendelésünk volt, de már érkeznek a szilveszteriek is. A tálkínálatunk bőséges. Népszerű a szilveszteri sültes tálunk a bőrös malaccal, sörös csülökkel, cigánypecsenyével, de keresik a bőségtálat is, amiben kacsacomb, csirke egyaránt megtalálható. A hidegtálunkat francia és lencsesalátával adjuk, de lehet kérni korhelylevest, töltött káposztát és kocsonyát is. Vannak, akik családi körben ünnepelnek, de a nagyobb baráti társaságok több tálat rendelnek, amit ki is szállítunk a megadott helyszínre – mondta Horváth Ferenc tulajdonos.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában