Jászkunság

2021.12.01. 18:42

Elkészült az M44-es út újabb fontos szakasza

Az M44-es építésének újabb fontos láncszemeként a közelmúltban elkészült a gyorsforgalmi út Lakitelek és Tiszakürt közötti 10 kilométeres szakasza is. Az érintett szakaszt várhatóan hamarosan, december közepén már használhatják az autósok.

Papp Gábor (beol.hu)

Dankó Béla elmondta, nagy várakozás előzi meg az új szakasz átadását

Fotó: Jenei Péter

Dankó Béla országgyűlési képviselő szerdán délután Kókai Péterrel, a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. projektvezetőjével járta körül az átadás előtt álló szakaszt – írja a beol.hu.

Az országgyűlési képviselő " target="_blank" rel="noopener noreferrer">Facebook oldalán arról számolt be, hogy a beruházás egy újabb fontos lépés megyénk még jobb megközelítése, a főváros gyorsabb és biztonságosabb elérése irányában. Mint mondta, a teljes mértékben hazai forrásokból megvalósuló beruházássorozat kedvező hatásai már is megmutatkoznak, a gazdasági élet területén is, de szintén nagyon lényeges, hogy a közlekedés biztonságosabbá és gyorsabbá vált.

Dankó Béla elmondta, nagy várakozás előzi meg az új szakasz átadását
Fotó: Jenei Péter

Az országgyűlési képviselő arra is felhívta a figyelmet,

hogy több kisebb települést mostanra elkerül a korábbi jelentős átmenő forgalom, így csökkent a zaj- és környezetterhelés is az érintett helyeken.

Posztjában Dankó Béla emlékeztetett arra, hogy a fejlesztés részeként egészen különleges Tisza-híd is épült. Az új tiszaugi Tisza-hídnak olyan egyedülálló a szerkezete, amelyből Európában egyetlen sincsen, és a világon is csak néhány hasonló épült.

Kókai Péter, a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. projektvezetője és Dankó Béla országgyűlési képviselő
Fotó: Jenei Péter

A pilonok deformált ellipszis alakúak, amelyek nagyon egyedivé emelik a látványt, és a szerkezetet ekhós szekérhez teszik hasonlóvá. A képviselő kitért arra is, hogy a Lakitelek-Tiszakürt szakaszból 3,2 kilométert már szeptember 21-én átadtak a forgalomnak.

Az M44 gyorsforgalmi út megvalósításával 2×2 sávos gyorsforgalmi úti összeköttetés valósul meg az M5 autópályától, Kecskemét térségétől Békéscsaba felé. Az út teljes megépítésével Békéscsaba is bekötik a gyorsforgalmi úthálózatba. A gyorsforgalmi út a teljes szakaszon 22,5 méter koronaszélességű, 2×2 forgalmi sávos leállósáv nélküli autóútként épül meg.

Dankó Béla a NIF Zrt.-vel történt egyeztetést követően a társaság tájékoztatása alapján kifejtette, az M44-es Kecskemét-Szentkirály közötti 32,3 szakaszának közbeszerzési eljárása lezárult, szerződéskötés tervezetten még idén megtörténhet. A szerződés hatályba lépése a forrástól függ.

Fotó: Jenei Péter

A Szentkirály-Lakitelek 4,6 kilométeres szakasz kivitelezése folyamatban van, jelenleg elsősorban hídépítési munkálatok zajlanak. Befejezését a kapcsolódó beruházásokkal, a Szentkirály elkerülővel, 44. számú főút, a 4622-es és 4623-es utak érintett részeinek felújításával és kerékpárút-építéssel 2023 végére tervezik. A kapcsolódó tervezések folynak, a Szentkirály elkerülő szakasz építési engedélyt kapott.

A fejlesztés az Innovációs és Technológiai Minisztérium megbízásából a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. beruházásában hazai forrásból valósul meg.

Hamarosan forgalomba helyezik

Mint megtudtuk, a szakaszt illetően a műszaki átadás megtörtént, jelenleg forgalomba helyezési eljárások zajlanak, amelyek szintén jól haladnak. Dankó Béla úgy fogalmazott, mindenki nagy várakozással tekint az új szakasz átadása elé, ami várhatóan december 15-én lesz, onnantól kezdve használhatják majd az autósok az M44-esnek ezt a részét is.

Arról hírportálunk is beszámolt, hogy az M44-es gyorsforgalmi út Tiszakürt és Kondoros közötti 62 kilométeres szakaszát 2019 októberében adták át a forgalomnak. Alig több mint egy évvel később, tavaly decemberben forgalomba helyezték a Kondoros és Békéscsaba közötti 17,6 kilométeres szakaszt is az M44-es gyorsforgalmi útból, ezzel a megye és Békéscsaba minden értelemben még közelebb kerül a fővároshoz. Összességében mintegy 25 perccel csökkent a menetidő Békéscsaba és Budapest közt. Hamarosan pedig újabb szakaszt vehetnek birtokba az autósok.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában