Projektzárás

2021.12.27. 15:20

Élményszigeten táborozott négyezer hátrányos helyzetű gyermek Szolnokon

Sok gyerek először volt távol a szüleitől, először kapott jelentősebb ingereket a külvilágtól, először barátkozott és birkózott feladatokkal.

Mészáros Géza

Forrás: Illusztrációfotó / Shutterstock

Négy év alatt, harminckét turnusban mintegy négyezer-kétszáz, elsősorban hátrányos, halmozottan hátrányos helyzetű és fogyatékkal élő gyermek egyhetes, bentlakásos nyári és őszi táboroztatását szervezte meg eredményesen a „Tiszaliget – Élménysziget” elnevezéssel zajló program. A puszta számok mögött a legfontosabb és leghasznosabb sikere a 2018-tól a közelmúltig tartó projektnek azonban mégiscsak az volt, hogy a táborlakó gyermekek számára értékes kikapcsolódást, érdekes szórakoztatást, önfeledt boldogságot, izgalmakat, új kihívásokat, életre szóló motivációt szolgáltatott. Erről beszélt szerdán a TISZApArt Moziban tartott zárórendezvényen Hegyiné Kovács Éva projektvezető. 

Hegyiné Kovács Éva összegezte a „Tiszaliget – Élménysziget” tapasztalatait 

Forrás: Mészáros Géza

Beszámolt arról is, hogy a programban részt vevő szakemberek, nevelők, pedagógusok és foglalkozásvezetők lelkesedése, gyermekekbe vetett őszinte hite adta azt a közösségépítő erőt, amely átlendítette a projektet a tavaly tavasszal a világra tört járvány idején. Mohácsi Andrea szakmai vezető azt foglalta össze, hogy milyen tematikákkal osztották be a táborlakók napi élményprogramját. A gyerekek interaktív részesei lehettek a szabadidős „tananyagnak”, ezáltal játékos keretek között nyertek tapasztalást az életegészséges életmódról, a természet- és környezetvédelemről, a sportokról, a kultúra, tudomány és művészetek ágairól, a hagyományőrzésről, a népi kézművességről, ezáltal személyiségük és önismeretük is fejlődött. 

Rátkainé Hegedűs Ilona foglalkozásvezető a napi örömökről és nehézségekről beszélt, utóbbinál kiemelve, hogy sok gyerek először volt távol a szüleitől, először kapott jelentősebb ingereket a külvilágtól, először barátkozott és birkózott feladatokkal. A megszólalók mind reményüket fejezték ki, hogy bár a „Tiszaliget – Élménysziget” projekt véget ért, de szívesen vennének részt hasonló programban. 

Ebbéli bizakodásuk bátorítást is kapott Lits László, a Szolnoki Városüzemeltetési Kft. ügyvezetőjétől. A jövő évtől ugyanis a társaságba olvad a Szolnoki Gyermek És Ifjúsági Közalapítvány Turisztikai És Szabadidő Központ, ezáltal a jövőben kibővülhet a gyermekek számára a térítésmentes program a tiszaligeti kalandparkkal, az Ormos játszóparkkal, vagy a tiszai szabadstranddal is akár. A folytatás feltétele azonban a turisztikai központ mihamarabbi műszaki fejlesztése kell, legyen. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában