Galériával

2021.12.17. 17:15

Emléket állítottak az idén száz éves szolnoki helyi buszközlekedésnek

Egy évszázaddal ezelőtt, 1921-ben indult el a városi buszközlekedés Szolnokon. Az első járat a vasútállomás és a megyeháza között szállította az utasokat. Pénteken a jubileum alkalmából szervezett ünnepségen leleplezték azt az elmúlt száz évnek emléket állító műalkotást, ami a Jubileum téren található Volán irányítási központ várótermében kapott helyet.

Czakó Nóra

Jövőre tíz elektromos autóbusz érkezik a megyeszékhelyre

Forrás: Mészáros János

– Az elmúlt száz évben hihetetlen fejlődésen ment keresztül a szolnoki közösségi közlekedés – mondta ünnepi beszédében Szalay Ferenc polgármester. 

– Ez idő alatt sokféle formában működött, de én azt az időszakot emelném ki, amikor Heves és Nógrád megyével kerültünk egy kalapba. Az akkori vezérigazgató azt mondta, nagyon nehéz lesz a másik két megyét Jász-Nagykun-Szolnok szintjére felemelni, mert hogy olyan magas szinten állt a közösségi közlekedés Szolnokon. 

Úgy gondolom, jelenleg is egy nagyon komoly szervezettségű és jelentős járműparkkal bíró rendszer a miénk 

– világított rá a városvezető.

Dr. Pafféri Zoltán, a Volánbusz Zrt. elnök-vezérigazgatója egy személyes történettel kezdte beszédét. Mint elmondta, Szolnokon nőtt fel és az 1-es autóbuszvonalat használta nap mint nap, így a megyeszékhely autóbusz közlekedéséhez szokott hozzá.

– Amikor elkerültem Szolnokról, akkor megtapasztalhattam, hogy más városokban nincs ilyen gazdag autóbuszvonal-kínálat – emlékezett vissza az elnök-vezérigazgató. 

– Ez egy egyedi adottság, ami a szolnokiaknak megadatik, hiszen 44 vonalon 52 autóbusszal évente 260 ezer járatot közlekedtetünk Szolnokon és ehhez adódik hozzá a helyközi közösségi közlekedés, ami a környező településeket kapcsolja össze a megyeszékhellyel.

Dr. Pafféri Zoltán arról is beszélt, hogy a mai világban, amikor a környezetvédelem mindennapjaink fókuszába került, egy új és fontos szerepet tölthet be a közösségi közlekedés, hiszen ha autó helyett buszra szállunk, mindannyian tehetünk a környezetünk védelméért. 

Ehhez kapcsolódik, hogy Szolnok a kormány Zöld Busz Programjának első körében tíz elektromos autóbuszra nyert pályázatot, melyek jövőre érkeznek meg a városba.

– Mindehhez kellett a múlt, az, hogy Szolnokon, a vidéki városok közül az elsők között, 1921-ben Víg Kálmán elindította az autóbusz közlekedést – folytatta az elnök-vezérigazgató. 

– Valószínűleg ez a korai kezdés tudta azt az előnyt és fejlett szolgáltatást hozni, amit a mai napon is tapasztalhatnak Szolnok lakói.

Ezután Szikszai Mihály főlevéltáros mutatta be a szolnoki közösségi közlekedés történetét, kezdve azzal, hogy 1921-ben Víg Kálmán vállalkozó közlekedtette az első autóbuszt, amely a városban két útvonalon, a vasútállomás–megyeháza, és a megyeháza–közkórház között szállította az utasokat.

A történelmi visszatekintést Szabó István, a Jászkun Volán Zrt. nyugdíjas vezérigazgatója, a Volánbusz Zrt. igazgatósági tagja folytatta. Elhangzott, hogy bár 1921-ben egy német Büssing típusú autóbusszal indult el Szolnokon a szolgáltatás, mégis ha Magyarországon autóbusz közlekedésről beszélünk, akkor nekünk az Ikarus az első.

– Ezek közül is az igazi sztár a farmotoros Ikarus 55 vagy az ikertestvére, az Ikarus 66-os, melyek gyártása 1953-ban kezdődött meg, majd 1954-ben tíz nullszériás busszal indult el a bemutatás, és sikert sikerre halmoztak – idézte fel Szabó István. 

– Húsz évig gyártották ezt a típust, és közel tízezer darab futott belőle a világ több országának útjain. Persze az idő elszaladt. Ma már csak néhány oldtimer, muzeális példány található belőle Magyarországon – zárta szavait a nyugdíjas vezérigazgató.

A pénteken leleplezett kerámiából készült műalkotás éppen ezért a magyar autóbuszgyártás egyik legikonikusabb példányát mintázza meg, egy Ikarus 66 típusú autóbuszt. A Torda Ferenc által készített kompozíciót úgy helyezték el a váróteremben, hogy nem csak az oda betérők, hanem az utcán elsétálók is jól láthatják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában