Repülés

2021.12.31. 07:00

Fából készült légcsavar ékesíti a szolnoki Kiss M. Jenő gyűjteményét

A légcsavar Kvasz Andrástól, a neves pilótától, a magyar repülés békéscsabai úttörőjétől származik.

Hartai Gergely

Régóta becses kincs otthon a különleges légcsavar

Forrás: Hartai Gergely

Különleges repüléstörténeti érdekességet őriz gyűjteményében a Szandaszőlősön élő Kiss M. Jenő. Tárgyi emlékanyagában ugyanis egy fából készült légcsavar is megtalálható, mely Kvasz Andrástól, a neves pilótától, a magyar repülés békéscsabai úttörőjétől származik.

– A szakember a békéscsabai repülőtér gondnokaként ment nyugdíjba 1949-ben. Két itt dolgozó repülőgépszerelő, Kruzsicz György és Rigó Géza ajándékba kapták tőle ezt a ritka darabot. Tőlük pedig én örököltem meg – beszélt otthonában az alkatrész történetéről a gyűjtő, aki arról is beszámolt, hogy a hetvenes évek óta őrzi a jellegzetes darabot. Az azonban mindmáig rejtély, hogy az egykor milyen típusú repülőgéphez tartozott.

– Ez egy több rétegből összeállított eszköz, vasalást nem találni benne. A közepén ma is kitűnően kivehetők a csavaralátétek nyomai. Sajnos sorszámot, vagy más ismertetőjegyet nem fedeztem fel rajta, így nagy kérdés, hogy miféle gépről való. Sajnos mindezt már nagyon nehéz kinyomozni – összegezte gondolatait Kiss M. Jenő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában