Jászkunság

2021.12.31. 06:55

Házi kedvenceinket megriaszthatja a durrogás, ezért tanácsos odafigyelni rájuk

Sokan búcsúztatják az óévet tűzijátékozással, mely idén ismételten engedélyezett közterületen. Az árusok számtalan fajta terméket kínálnak, és minden évben jelennek meg újdonságok is a piacon. A pirotechnikai eszközök azonban tűz- és robbanásveszélyességük miatt kockázatosak, ezért tárolásukkor, használatukkor fokozott óvatosság és a szabályok betartása szükséges. Emellett figyeljünk oda a házi kedvencekre is, hiszen minden évben rengeteg kutya szökik meg, mert megijednek a tűzijátékoktól.

Munkatársainktól

Forrás: Illusztrációfotó / Szabó Imre

Fotó: Szabó Imre

– Csak megbízható helyről vásároljunk tűzijátékot, és keressük a termékeken a magyar nyelvű használati utasítást – hangsúlyozta Németh Ádám megyei katasztrófavédelmi szóvivő. – A megvásárolt tűzijátékok csak akkor szállíthatóak biztonságosan, ha a kanóc vagy gyújtóhely védősapkája a helyén van, de fontos, hogy ne hagyjuk az autóban. A tűzijátékokat fedett, száraz, fénytől védett helyen tároljuk, de semmiképpen sem alagsorban, pincében vagy tetőtérben. Ne legyen fokozottan tűz- és robbanásveszélyes anyag, például üzemanyag vagy gázpalack a tűzijátékok közelében, és ne tegyük ki azokat közvetlen hősugárzásnak. A tűzijátékokat olyan helyen tartsuk, ahol gyermekek nem férnek hozzá. A sérült, illetve elnedvesedett és utána kiszáradt termékeket ne használjuk fel, azokat tároljuk külön a többi tűzijátéktól, majd vigyük vissza az árusítóhelyre. 

Egész évben használhatóak

A szilveszter előtti napokban felállított bódék mellett Szolnokon a Ferenczy Borház Kft. árul folyamatosan pirotechnikai termékeket. Az év vége előtti napokban náluk is megugrott a forgalom, miután a médiában minden évben hírelik, hogy a szilveszteri tűzijátékokat december 28–31. között lehet megvásárolni. 

– A pirotechnikai termékeket valójában egész évben lehet használni – tudtuk meg Ferenczi József pirotechnikustól, a tűzijátékokat árusító szolnoki Ferenczy Borház Kft. ügyvezetőjétől. – Az egyes és kettes osztályba tartozó termékeket folyamatosan lehet vásárolni, birtokolni és felhasználni, de egy fontos szabály van: csak magánterületen, otthon, a kertben. Most december 28–31. között viszont meg lehet venni a nagyobb kategóriás termékeket is, amit az év más napjain nem. Ezeket de­cember 31-én lehet felhasználni 18 órától, egészen másnap reggel 6 óráig, és szilveszterkor engedélyezett a közterületen való tűzijátékozás is. Én örültem, hogy tavaly ez tiltva volt, ugyanis közterületen nincsenek biztosítva a termékek biztonságos és szabályos felhasználásának feltételei. Senki sem megy ugyanis két fél téglával a zsebében az utcára, így nincs mivel kitámasztani és rögzíteni a terméket, így borítékolható, hogy nem sikerül biztonságosan működtetni. 

A „Z” Blue Corolla” nagyon látványos effektet produkál – magyarázta Ferenczi József

Forrás: Nagy Balázs

A kisebb termékek is kimondottan népszerűek

Ferenczi József hírportálunknak elmondta, hogy ahol gyerekek vannak a családban, az apróbb termékeket, a röppentyűket, durranó borsókat, római gyertyákat viszik.

– Természetesen a Bombetta-telepek sokkal látványosabb, élvezhetőbb műsort produkálnak, így ezt is sokan vásárolják. Nálunk negyvenkétféléből választhatnak. A nagyobb, hármas osztályba tartozó termékeket viszont nem nagyon viszik, nem jellemző, hogy ezeket keresnék. Akik megismerték az egész évben használható termékeket, megtapasztalták, hogy azok is abszolút kielégítő, élvezetes látványt nyújtanak – részletezte a szakember.

A bódés értékesítéssel szemben a szaküzletek nagy előnye, hogy hozzáértőtől kaphat tájékoztatást a vevő a tűzijátékok használatáról.

– Minden nálunk vásárolt termékhez balesetvédelmi oktatás is jár – fejtette ki Ferenczi József. – A népszerű Bombetta-telepet például vízszintes felületre kell elhelyezni, ki kell támasztani téglával, vagy rögzíteni cövekkel, kötöződróttal.

Indítani vihargyújtóval ajánlott. Indítás után minden terméktől minimum húsz-harminc méterre távolodjunk el!

A Bombetta-telepek bontási magassága általánosan húsz méter, és ha véletlenül helytelenül működik, a biztonságos távolságból nézőket nem éri baleset, nem hullik pernye az arcukba. Népszerű termék például a másfél percig működő Royal Flush, mely komplett show-műsort produkál kilencvenhat lövéssel. Minden évben jelennek meg persze újdonságok is a piacon. Az idei szilveszter slágere lehet például a kézigránát kinézetű füstölő, mely színes füstöt ereszt egy percen át. 

Nagy szélben semmiképp se lőjük fel a rakétákat!

A katasztrófavédelem felhívta a figyelmet, hogy szilveszter éjjel országos szinten átlagosan ötven olyan tűzesethez riasztják a tűzoltókat, amelyet tűzijáték okozott. A leggyakrabban fenyők, tuják és szeméttárolók gyulladnak ki, de nem ritka az sem, hogy egy rakéta erkélyen landol, vagy egy szoba ablakán berepül, és ott tüzet okoz. 

– Mindig tartsuk be a termék használati utasításában foglaltakat, és nagy szélben ne lőjük fel a rakétákat – sorolta az intelmeket Németh Ádám. – Olyan helyen tűzijátékozzunk, ahol nincsenek a közelben fák, villanyvezetékek és épületek, melyekben a rakéták elakadhatnak.

Ne irányítsuk emberek, állatok, épületek felé.

– A tűzijátékokat stabil helyzetből indítsuk, erre alkalmas egy üres pezsgősüveg is. A termékek lehulló, még forró maradványait ne dobjuk ki azonnal a kukába, mert tüzet okozhatnak, várjuk meg, míg lehűlnek. A társasházak kertjében csak abban az esetben lehet tűzijátékozni, ha azt a társasház házirendje megengedi, és a termék használati utasításában szereplő feltételeket meg lehet teremteni. Az erkélyek nem számítanak szabad területnek, így onnan tűzijátékot sem lehet indítani. 

Szilveszterkor engedjük be zárt helyiségbe kutyánkat

Szilveszterkor ne feledkezzünk meg a háziállatokról sem. A tűzijáték ugyanis számos ebet rettegéssel tölt el, hiszen a velük járó hangzavar és durranás nem megszokott számukra. Szűcs Andrea, a Szolnoki Kutyaiskola vezetője szerint érdemes már kölyökkorban pozitív megerősítésekkel hozzászoktatni az állatot a kellemetlen hangokhoz. 

– Egy kölyökkutya esetében könnyebb dolgunk van, hiszen egyszerűbb megelőzni a problémát, mint később orvosolni – világított rá Szűcs Andrea. – Erre egy jó praktika lehet az, ha fiatalkorban különböző feladatok és parancsok végrehajtása közben lejátsszuk háziállatunknak a tűzijáték hangját, mellyel könnyen hozzászoktathatjuk a zajhoz – tanácsolta a szakember.

Felnőtt kutyák esetében kicsit nehezebb a dolgunk, így célszerű az esti sétákat minél korábbra tervezni.

– Egy idősebb, akár örökbefogadott kutyának nem ismerjük az előéletét, így ajánlott este 6 és 7 óra között letudni az utolsó sétát

– magyarázta Szűcs Andrea. – A gyaloglás nagyon fontos a kutyák életében, hiszen a szagok és az ingerek világában élnek. Így egy napközbeni hosszú séta könnyen lefáraszthatja az állatot, aminek következtében nyugodtabbá válik. Mindezek mellett nélkülözhetetlen a megfelelő, elérhetőséggel ellátott nyakörv is, amiből nem tudja kihúzni a fejét. Hiszen bármennyire fegyelmezett is legyen egy eb, előfordulhat, hogy a durranás hallatán menekülni szeretne. Ezért minden állattartót arra kérek, hogy erre az egy estére engedje be egy zárt helyiségbe házi kedvencét. A legjobb megoldás, ha a gazdája közelében lehet, hiszen attól fokozottan nyugodtabbá válnak – tette hozzá. 

Célszerű szoktatni kutyá(i)nkat a hangos zajokhoz – mondta Szűcs Andrea

Forrás: Nagy Balázs

Az állatvédők is résen lesznek az év utolsó napján

Az elkóborolt kutyák hazajutását nagyban segíti a mikrocsip-azonosítás. Szolnokon a Gábor Áron téri benzinkútnál is található ingyenesen használható mikrocsip-leolvasó. – Szerintem ha valaki figyel háziállatára, ilyenkor sem lehet gond – vélekedik a szolnoki Brigitta, aki Bözsi nevű kistestű, bolognai pincs fajtájú kutyájával idén már a második szilveszterre készülnek. – Ahogy tavaly, úgy most sem engedem ki a lakásból Bözsit, és persze nem hagyom egyedül. 

A Szolnoki Városi Állatotthon Alapítvány lakói is nagyon szerencsés helyzetben vannak, hiszen még éjszaka is gondjukat viselik. – Viszonylag távol vagyunk a várostól, így hozzánk nem jut el úgy a hangzavar – mondta Keskenyné Dobos Krisztina telepvezető. – Férjemmel, Keskeny Gábor gyepmesterrel az éjszakát is kint töltjük, és figyeljük, valamint nyugtatjuk az állatokat. 

Akár százötvenezer forintos bírság is járhat a petárdáért

A napokban a magyar rendőrség is felhívta a figyelmet Facebook-oldalán a tűzijátékok használatának szabályaira. Kiemelték, hogy továbbra is tilos petárdát vásárolni, birtokolni és felhasználni. Aki mégis így tesz, szabálysértési eljárás keretében akár 150 ezer forint bírságot is kaphat. A fel nem használt, illetve bármely hibás vagy lejárt szavatosságú terméket január 5-e éjfélig kell visszavinni a forgalmazónak, aki köteles azt térítésmentesen visszavenni. A tűzijátékok esetén négy pirotechnikai osztályt különböztetünk meg, és ahogy növekednek a számok, úgy szigorodnak a használati feltételek is. 

– Az egyes pirotechnikai osztályba tartoznak az apró röppentyűk, durranó borsók, recsegők, római gyertyák, amit a 14. életévüket betöltött személyek vásárolhatnak meg – magyarázta Ferenczi József. – A kettes pirotechnikai osztályba tartozó termékek a Bombetta-telepek, melyek hatóanyag-tartalma nem haladja meg az ötszáz grammot. A hármas osztályba tartozók pedig nagyobb hatóanyaggal vannak szerelve, ezek azok a termékek, amiket egyszer lehet megvásárolni egy évben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában