aktualitások

2021.12.02. 11:28

Helyben összegyűjtött fával segítik a rászorulókat Kőröstetétlenen

Az elmúlt napokban több fontos esemény is történt Kőröstetétlenen. A falu nyertes pályázatának köszönhetően elkezdődhet a turisztikai szálláshely és közösségi tér kialakítása, és folyik az önkormányzati tűzifa rászorulóknak történő szétosztása. Mindemellett megoldás született a Szolnoki út problémájára is. A település aktuális eseményeiről Pásztor Imre polgármesterrel beszélgettünk.

Hartai Gergely

Nagy mennyiségű tűzifával gazdálkodhat az idei télen az önkormányzat – mutatta meg a felhalmozott rönköket Pásztor Imre

Fotó: Nagy Balázs

– A minap közmeghallgatást tartottunk a faluban, melyen felmerült egyebek mellett a Gerjében élő hódok által okozott kár – tájékoztatta hírportálunkat a kistelepülés polgármestere.

Pásztor Imre elmondta, a patak „lakói” a Szolnoki út és a Gerje közötti nagy nyárfák törzsét rágták meg, veszélyt jelentve ezzel az úton közlekedőkre. Megtudtuk, mivel a területet a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság kezeli, ezért ők intézkedtek az ügyben, és védőhálóval kerítették be a károsodott fákat.

Nagy mennyiségű tűzifával gazdálkodhat az idei télen az önkormányzat – mutatta meg a felhalmozott rönköket Pásztor Imre
Fotó: Nagy Balázs

A településvezető ezután arra hívta fel a figyelmet, hogy a baleset-megelőzés mellett a szociális ügyekre hárult kiemelt figyelem.

– Kétszáz falubeli nyugdíjasnak készítünk karácsonyi ajándékcsomagot tartós élelmiszerekből. A pakkokat december hatodikán, személyesen visszük házhoz – folytatta a faluvezető. Pásztor Imre emlékeztetett: az efféle gesztus már-már hagyománnyá vált náluk, idén hétszázezer forintból vásárolnak alapvető élelmiszereket a szépkorúaknak.

– Ebben az évben emelni kellett az ajándékra szánt összeget, annyira felment a tartós élelmiszerek ára. A tavalyi forrás ezúttal nem lett volna elegendő – tudtuk meg.

A község az élelmiszercsomagok mellett tüzelővel is igyekszik támogatni a helybélieket.

– A szociálisan rászoruló személyeknek van lehetőségük tűzifát igényelni az önkormányzatnál. Legutóbb a hétvégén juttatunk belőle. Ha valaki bejelenti, hogy kér tüzelőt, akkor megvizsgáljuk a szociális hátterét, és ha jogosult, kaphat. Kis falu vagyunk, ahol mindenki ismer mindenkit, így előfordul, hogy én szólok az illetőnek, mert tudom, hogy szüksége lehet a fára – hangsúlyozta Pásztor Imre.

Majd hozzátette, az önkormányzati tüzelő az esetükben azt jelenti, hogy a falu dűlőútjain és elhagyatott helyszínein fellelt száraz ágakat és rönköket begyűjtik, ezután pedig – az igények függvényében – szétosztják az érintettek között. Az osztás a zord időben, vagyis az elkövetkezendő napokban is folyamatos lesz. Egy téli szezonban átlagosan öt-tíz háztartás jelzi igényét a fára, ami a polgármester szerint elenyésző számú lakót jelent.

Szálláshelyet alakíthatnak ki

Pásztor Imre a falu további aktualitásairól elmondta, hamarosan kialakíthatják az idegenforgalmi szálláshelyüket a település boltja mellett. A fejlesztésre az önkormányzat huszonötmillió forintot nyert a Magyar Falu Program pályázatán.

– Az intézményben helyet kap egy negyven négyzetméteres közösségi tér, egy konyha, egy fürdőszoba és két vendégszoba. A helyszínt elsősorban polgárőrök, nyugdíjasok, valamint a helyi egyesület használhatja. Ám ha hivatali vendégek érkeznek hozzánk, az elszállásolásukat ugyancsak meg tudjuk itt oldani – fogalmazott a polgármester.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában