Murányi Sándorné

2021.12.08. 17:26

Közterületeket is szépítenek Öcsödön a különleges Ytong-szobrok

Különleges betlehem díszíti Öcsödöt. Figuráit Murányi Sándorné faragta ki Ytong-téglából, a munkát még nyáron kezdte. Az anyag megmunkálásáról és hobbijának részleteiről beszélgettünk Katalinnal.

P. Pusztai Nóra

Murányi Sándorné megmutatta az elkészült szobrokat. Józsefet, Máriát, a kisdedet és a bárányt le is festette Fotó: P. Pusztai Nóra

A betlehemet díszítő szoborkompozíció nem az első Murányi Sándorné munkái közül, amit közterületen állítottak ki a tiszazugi nagyközségben. Nyáron az Öcsöd feliratot faragta ki Ytong-téglából, mellyel a településre érkezőket köszöntik, udvarán most a jászol figurái sorakoznak.

Katalin körülbelül tizenöt éve foglalkozik a szobrászkodás ezen formájával.

– Évekkel ezelőtt Szarvasra utaztam. Amikor elhagytam Békésszentandrást, ahol a Körös-part felé húzódnak a telkek, ott láttam először ilyen fehér szobrokat, és egyből megtetszettek – emlékezett vissza a kezdetekre Murányi Sándorné.

Az internetes keresgélés közben egy könyv került a szeme elé, ami részletezte a munkafolyamatokat.

– Leírta, hogy kell fűrész, reszelő és ráspoly, beszereztem minden szükséges szerszámot, és hozzáláttam a szobrászkodáshoz – mondta.

Azóta lakását és kertjét is szebbnél szebb darabok díszítik. Akadnak közöttük emberi alakok és görög mintával díszített oszlopok is.

– Legelőször egy emberfejet formáltam, ami igen csúnyácskára sikerült, később már egyre bonyolultabb tervek pattantak ki a fejemből. Az évek alatt az arc kialakítása is egyre jobban ment

– magyarázta, majd körbevezetett az udvarán, megmutatva a fejlődését tükröző legfontosabb állomásokat. Nyáron kitalálta, hogy a teraszára egy betlehemet készít, melyet hangulatosan megvilágít advent idején.

– Úgy kezdtem el faragni, hogy szétnyitottam a régi parasztasztalomat, felraktam rá a téglát, és ácsceruzával körberajzoltam, majd jöhetett a fűrészelés, a csiszolás. A forma nyolcvan százalékban készen volt, amikor kültéri csemperagasztóval összeragasztottam a darabokat – mesélt az alkotás folyamatáról.

A bárány élethű bundáját a véletlennek köszönheti.

– Ahogy összeragasztottam az elemeket, mindig maradt egy kicsi anyag. Ezt kentem rá a hátára, attól lett ilyen bundaszerű a felülete – avatott be a részletekbe.

A figurák végül közel életnagyságúra sikeredtek. Amikor a település egyik képviselője meglátta a darabokat, felajánlotta, hogy elhelyezik az egyik forgalmas ponton.

– Azért lett végül ekkora, hogy meglegyen a vastagság, és ne roppanjon meg. Vékonyítani már nem tudtam, így magasítottam, így lett végül József akkora, mint én – tette hozzá. A szobrokat lefestette, így végül elkészült Mária, a kisded és a bárány is. A jövőben a három királyokkal is bővítené az kompozíciót.

Látványkandalló ékesíti otthonát

Az alapanyagot kisebb-nagyobb tömbökben szerzi be az öcsödi Murányi Sándorné. Az alkotásoknak csak a képzelete szab határt.

– Amikor nyugdíjas lettem, akkor jött divatba a látványkandalló. Időm volt, a lakásban hely is akadt, így belevágtam, és építettem egyet, azóta is kellemes hangulattal tölti meg az otthonomat – emelte ki Katalin.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában