Új telephely

2021.12.20. 06:50

Lassan halad a törökszentmiklósi menhely költözése

Az új telephely kerítése már megépült, jelenleg a közművesítést intézi a Befogad-lak Törökszentmiklósi Állatvédő Alapítvány. A menhelynek azért kell jelenlegi helyéről elköltöznie, mert a telephelyen nincs áram és víz, ráadásul az önkormányzat területe, melyet szeretnének hasznosítani. Ám a költözés nem könnyű, hiszen rengeteg pénz szükséges még az új terület átalakításához és elfoglalásához. 

Molnár-Révész Erika

Nehéz körülmények között gondozza a mentett kutyákat Balogh Ágnes és Bognár Attila, az alapítvány két munkatársa

Forrás: Mészáros János

– Körülbelül két éven belül tudunk elköltözni, jelenleg a kerítések állnak, illetve a villany bekötésének intézése indult el az új telephelyen – vázolta a jelenlegi helyzetet Balogh Ágnes, a Befogad-lak Állatvédelmi Alapítvány vezetője. Mint mondta, az átköltözés hosszú folyamat lesz, hiszen rengeteg tennivaló vár még rájuk ahhoz, hogy elfoglalhassák az új területet.

Bár egy német alapítvány támogat bennünket, anyagilag még így sem sem vagyunk könnyű helyzetben 

– hangsúlyozta az állatvédő.

A Béla király út és a Radnóti utca sarkán található kétezer négyzetméteres új telket nyáron vásárolta meg az alapítvány az önkormányzattól, a földmunkák és a terep rendezése félmillió forintba került, melyet egy korábbi, lakossági gyűjtésből finanszírozott az alapítvány. A telek megtisztításában az önkormányzat is segített, több mint kilencszázezer forint értékben járult hozzá a munkálatokhoz. Az azóta elkészült speciális kerítés mintegy kilencmillió forintjába került az alapítványnak.

A menhelyen jelenleg hetvenöt kutyát látnak el, minden állatnak saját kennelje van, ám víz és áram évek óta nincs a telephelyen, mióta egy munkagép átvágta az ezekhez szükséges vezetékeket.

– A körülmények miatt kell elköltöznünk, hiszen nagy nehézséget jelent például hogy a vizet melegíteni kell télen. Az ablakok is rosszak, fűtés nincs, így a kiskutyákat nagyon nehéz biztonságosan ellátni. Ráadásul vannak beteg kutyusaink is, akiket a hidegben sokkal nehezebb meggyógyítani – sorolta a problémákat az alapítvány vezetője. Ráadásul a jelenlegi menhely a nemrég korszerűsített volt Vegytek-telepen áll, melyet az önkormányzat is szeretne mihamarabb hasznosítani, bérbe adni.

Ha szükséges, a megye is segít

A napokban a Magyar Honvédség Béketámogató Kiképző Központ katonái vittek nagy értékű adományt a Befogad-lak Törökszentmiklósi Állatvédő Alapítvány mentett kutyái számára, melyet Hubai Imre, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Közgyűlés elnöke személyes jelenlétével támogatott. Az alapítvány munkatársait bejglikkel ajándékozta meg, kifejezve köszönetét a nemes kezdeményezésért az adományozók és alapítvány önkéntesei felé.

Kérdésünkre elmondta, ha szükség van rá, a megye megkeresi a módját hogyan tud segítséget nyújtani a menhely számára a költözésben is.

– Számunkra az állatok védelme és a felelős állattartás kiemelten fontosabb állampolgári magatartás, melyre biztatni szeretnénk mindenkit. Ami segítséget meg tudunk adni akár erkölcsi, akár anyagi értelemben, akár az önkormányzattal közösen vagy civil összefogás segítségével, azt mi meg is fogjuk tenni – hangsúlyozta az elnök.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában