Beruházás

2021.12.10. 17:25

Nem kell tartani ezután a belvíztől Rákócziújfalun

A településen több mint három kilométer hosszú csatornát adtak át.

P. Pusztai Nóra

A települést védő beruházást dr. Kállai Mária országgyűlési képviselő (balról), Varga József polgármester és Sólyom Vilmosné képviselő adták át

Forrás: Nagy Balázs

Fotó: Nagy Balazs

A Szolnok környéki település eddigi legnagyobb beruházása készült el, a csapadékvíz-elvezető rendszert pénteken hivatalosan át is adták. Dr. Kállai Mária országgyűlési képviselő a rendezvényen elmondta, látható, hogy a falu vezetése komplexen gondolkodik.

– Ezen a zöld településen a természet- és környezetvédelem komoly fókusszal bír, ezzel együtt fontos, hogy a lakosok biztonságban legyenek, az itt élő családok életminősége javuljon. A több mint három és fél kilométer hosszú hálózat a tározóba vezeti a vizet, melynek pozitív hasznáról már idén nyáron beszámoltak a gazdák – fejtette ki dr. Kállai Mária.

Varga József, Rákócziújfalu polgármestere beszédében a kezdetekig visszatekintett.

– A tervezés 2018 tavaszán kezdődött, akkoriban sok olyan hang jutott el hozzánk, hogy az emberek félnek. A kétezres évek elején a Tiszán levonuló rekordár, majd a hirtelen elolvadt hó és lezúduló csapadék olyan magas talajvizet eredményezett, amit már nem tudott elvezetni a szikkasztó árok rendszer, erre a problémára kerestük a megoldást, a megfelelő pályázati forrást.

A tervezésnél figyelembe kellett venni az oldalirányú lejtést, a mértékadó vízhozamot, de az egyéb közművek helyzetét is

– foglalta össze.

Végül a Területi Operatív Programban több mint száznegyven millió forintot nyertek a fejlesztésre, a munka márciusban kezdődött el, háromezer-hatszázhatvanhat méter csapadékvíz elvezető épült. A szakaszok a Táncsics, Kossuth és Petőfi utcákat érintik.

– Ez csak az első ütem, a teljes hálózat közel egy harmada, így most a gerincvezetékek készen vannak, ehhez tudjuk majd a továbbiakat csatlakoztatni – mutatott előre. – A rendszernek az a dolga, hogy a hirtelen lezúduló csapadék ellen is megvédje az itt élő lakosok ingatlanát és értékeit, ezt az utóbbi hetekben be is bizonyította – tette hozzá.

Az építkezés során a nyomvonal miatt harmincnégy fát vágtak ki, ezeket a közeljövőben ötvennégy csemetével pótolják majd. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában