Jászkunság

2021.12.03. 11:28

Százezer forintra is növelhetik a számlát az elfagyott vízórák

Ha még nem tettük, mihamarabb téliesítsük vízóráinkat! – figyelmeztet a Tiszamenti Regionális Vízművek Zrt. A tartós fagy ugyanis károkat okozhat a fűtetlen pincékben lévő vízórákban, sőt, a falakon belüli vízvezeték-hálózatban is. Ezek védelme a felhasználók feladata, de a tönkrement mérők cseréje és az esetlegesen elfolyt víz költsége is őket terheli.

Czakó Nóra

Handó József, a szolnoki Víz- és Csatornaművek Koncessziós Zrt. munkatársa megmutatta, miként javítják meg az elfagyott vízórákat

Fotó: Nagy Balázs

Idén a Tiszamenti Regionális Vízművek Zrt. (TRV Zrt.) szakemberei a leolvasások és az ellenőrzések során 195 fagyott mérőt találtak a vállalat szolgáltatási területén. A legtöbb esetben azonban maguk a felhasználók fedezik fel a bajt.

Handó József, a szolnoki Víz- és Csatornaművek Koncessziós Zrt. munkatársa megmutatta, miként javítják meg az elfagyott vízórákat
Fotó: Nagy Balázs

– A fagy leginkább a vékony vaslappal fedett aknában lévő vízmérőket veszélyezteti, ezért ezek védelme különösen fontos – hangsúlyozta Kocza Imre, a TRV Zrt. Nyugati-régió Főmérnökségének főmérnöke.

– Ha hiányzik a fedlap, azt mindenképpen pótolni kell, sőt a nagy hidegben tanácsos külön szigetelésről is gondoskodni. A vízórát le lehet takarni szalmával teli zsákkal, hungarocellel, pléddel vagy akár kartonpapírral is. A vízmérő téliesítésénél azonban figyelni kell arra, hogy annak számlapja könnyen szabaddá tehető legyen, vagyis a mérő leolvasható maradjon – fűzte hozzá a főmérnök.

A TRV Zrt. szakemberei ugyanakkor azt javasolják, az óvintézkedések mellett is ellenőrizzék rendszeresen, hogy nincs-e víz az aknában,

hiszen egy esetleges csőtörés, elfagyás esetén a hónapok alatt elfolyt víz költsége akár százezer forintra is rúghat.

Csak a vízmérő cseréje jelenleg 20 ezer forintba kerül, ami azonban jövő január elsejétől emelkedhet. Társasházak esetén a vízóra fagy elleni védelme a lakóközösség feladata.

– Az elfagyást könnyű észrevenni. Ha egy hideg éjszaka után reggel megnyitjuk a csapot, és abból nem folyik víz, gyanakodni kell a bajra – világított rá Kocza Imre.

– Ha lakatlan ingatlanban történik mindez, akkor sok esetben a TRV Zrt. számítógépei jelzik a vízműtelepeken, hogy a megszokottakhoz képest megemelkedett a vízfogyasztás a településrészen. Több elfagyott mérő esetében azonban csak az enyhülést követően jelentkezik a vízszivárgás, akkor, amikor kienged az elfagyott mérő vagy szakasz. A vízmérőaknákat és az abban található vízmérőket fagyást követően is érdemes a fogyasztónak ellenőrizni, hogy a kár minél kisebb mértékű legyen, és a hibaelhárítást is minél hamarabb el lehessen végezni – tanácsolta a szakember.

Magyarné Bede Mariannától, a Víz- és Csatornaművek Koncessziós Zrt. műszaki igazgatójától megtudtuk, hogy a társaság szakemberei az elmúlt év során tíz esetben cseréltek, illetve javítottak fagyott mérőt Szolnokon. Leggyakrabban lakatlan ingatlanoknál, vagyis üdülőknél, hétvégi házaknál, garázsoknál történik elfagyás az időszakos vízhasználat miatt.

– A fagy hatására eltört, elrepedt vezetéken keresztül, a tavaszi olvadást követően, egy óra alatt egy átlagos család napi vízfelhasználásának akár a többszöröse kiömölhet a szabadba – hívta fel a figyelmet Magyarné Bede Marianna.

– Vízhiány is keletkezhet egy elfagyott vezeték miatt, hiszen annak belsejében jégdugó keletkezik. A legfontosabb azonban, hogy az elfagyott vízmérő, valamint vezeték közegészségügyi és járványügyi szempontból a víziközmű hálózatra nézve fertőzésveszélyt teremt. Hogy megelőzzük a bajt, az ivóvízvezetékeket fagyhatár alá kell fektetni szabvány szerint, megfelelő vastagságú takarást alkalmazva minden oldalról.

Minél mélyebben van ugyanis elhelyezve a vezeték, annál kevesebb környezeti hatás éri.

– A fagycsapok elzárása, téliesítése is fontos a vezetékek védelmében. A megfelelő hőfokot szigeteléssel biztosíthatjuk, valamint a bekötési vízmérőt követően elzáró-, valamint leürítő szerelvényt és visszacsapó szelepet kell beépíteni. A fagynak kitett, szabadban, falon lévő vízvezetékek szigetelése is fontos, és téli időszakban használaton kívül célszerű leüríteni azokat – részletezte a műszaki igazgató, aki arról is beszélt, hogy elfagyás esetén az elfolyt vízmennyiség mértékétől is függ a felhasználót terhelő költség. Kis méretű vízmérő esetén a javítás, csere költsége bruttó 33 ezertől 56 ezer forintig terjed.

Onnan tudhatjuk még, hogy baj van, ha nem forog a vízmérő, amikor megnyitjuk a csapot, szilánkokra tört az üveg a mérőn vagy eldeformálódott a számlálószerkezet.

A nedves fal is árulkodó lehet

A használaton kívüli ingatlanokban úgy előzhetjük meg az elfagyást, ha a téli időszakban minden esetben elvégezzük a kerti csap teljes víztelenítését, vagyis elzárjuk a vízmérő előtti főcsapot.

– Ellenőrizni kell, hogy a víztelenítés megtörtént-e a vízmérőaknában is, melynek fedlapját célszerű letakarni – fejtette ki Magyarné Bede Marianna.

– Ez azért is fontos, mert az elzárt csapok, szerelvények mellett könnyebb kiszűrni az esetleges fagykárt, ha például nincs vízfogyasztás, de pörög a vízmérő. Emellett a felvizesedett fal vagy padlóburkolat, valamint a betörött, eldeformálódott vízmérő is az elfagyás jele. A pincében és a zárt helyen lévő vízmérők, vízvezetékek esetén ellenőrizni kell a pinceablak épségét, szigetelését, és zárva kell tartani. Mindemellett javasolt bizonyos időközönként ellenőrizni a használaton kívüli ingatlanokat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában