Adventi időszak

2021.12.14. 11:25

Ünnepi fényben úszó ablakokra vadászhatnak megyénk lakosai is

Advent idején megyeszerte útnak indulnak településükön, a környékbeli utcákon a helyiek, hogy kivilágított ablakokat keressenek. A különleges kezdeményezés már-már hagyományosnak mondható, évről évre egyre nagyobb sikernek örvend. 

P. Pusztai Nóra, Rimóczi Ágnes

Egyre többen keresik a feldíszített ablakokat

Forrás: Illusztráció/Shutterstock

Már alig várták a lakosok Tiszasason a december elsejét, hogy megkezdődjön az adventi ablakok keresgélése. A legfiatalabb „detektív” tíz, míg a legidősebb hetvenéves. 

– Már november elején érdeklődtek, amint meghirdettük, még aznap be is telt a huszonnégy hely. Az elvárás csak annyi, hogy az érintettek minél látványosabb, jól látható számokat helyezzenek ki – mondta a kezdeményezésről Hegedűsné Szító Lilla, a művelődési ház vezetője. 

A keresést versekkel színesítik tovább, a kivilágított ablak helyét rímekben adják meg. A családok a helyszínen készült fotókat eljuttatják az intézmény dolgozóinak, azok között, akik mind a huszonnégy ablakot megtalálták, egy ajándékcsomagot sorsolnak ki, ám egy-egy kisebb meglepetés mindenkinek jut majd. 

Mezőtúron is szinte azonnal elfogytak az időpontok, a felhívás után gyorsan eldőlt, ki melyik nap díszíti fel az ablakait. 

– Miután elfogyott az első huszonnégy szám, új kört hirdettünk, így most naponta két fénylő ablakot is megkereshetnek a mezőtúriak. Ehhez mindig adunk egy kis segítséget, s még ajándékot is kisorsolunk azok között, akik megtalálják és lefotózzák az ablakokat – mondták el érdeklődésünkre a közösségi ház munkatársai.

Szolnokon a Kertvárosban ugyancsak már tavaly is nagy sikere volt az ablakok díszítésének, a városrész lakói örömmel csodálták az adventi fényeket a házakon, a kertekben. Nem is volt kérdés, hogy idén is megszervezzék az ünnepváró programot, melyhez még nagyobb lelkesedéssel csatlakoztak a Holt-Tisza-parton élők is. 

Martfűn még 2019-ben indították útnak ezt a kezdeményezést. Minden évben olyan „ablaktulajdonosok” játszanak, akik­nek az előzőekben nem jutott hely. 

– Imádom a karácsonyt és a készülődés időszakát, ebben így – amikor a különleges ablak keresésére indulnak – kicsi, nagy, fiatal és idős együtt vesz részt – emelte ki a kezdeményezés életre hívója, Farkas Györgyné. 

A feladat itt is adott, csak fényekre és díszekre van szükség. A legfontosabb, hogy az ablak száma, amelyik nap a vadászok a keresésére indulnak, jól látható legyen. 

– Itt nincs „csalás”, mint a csokis kalendáriumnál, itt valóban minden nap eggyel több az ablak, karácsonyhoz közeledve egyre szebbé válnak az utcák – tette hozzá mosolyogva. Délelőttönként a közösségi oldalra feltöltött térképen jelölik az aznapi úti célt. 

A martfűi Szin Dávid feleségével már tavaly is jelentkezett a felhívásra, ám akkor lemaradtak. Idén viszont hetedike óta már minden este fénybe borul az erkélyük

Fotó: P. Pusztai Nóra

– Ügyelek, hogyha panelházról van szó, ne adjak meg túl nagy kört, hiszen ott van ablak bőven, amit ellenőrizni kell. Kertesházas környéken, két-három utcát is végig kell alkalomadtán sétálni – mesélt a folyamatról. Martfűn akadnak, akik teával, forralt borral, mézeskaláccsal, esetleg szaloncukorral várták a „vadászokat”. 

– Nem szerettünk volna versenyt, így a nyeremény az együtt töltött idő, a készülődés és várakozás – hangsúlyozta Farkas Györgyné.

A plébános megáldja a lakók otthonát

Nagykörűben is csodás alkotások kerülnek az ablakokra.

– Látszik, hogy odaadóan készülnek a vállalkozó kedvű falubeliek – számolt be a kezdeményezés fogadtatásáról Vágóné Horváth Mária, a művelődési ház vezetője. 

– A művelődési ház közösségi oldalára minden nap felkerül az aktuális ablakról készült kép, ott lehet szavazni. A programot az egyház is üdvözli, Fejes János, településünk plébánosa minden ablaknyitogatóhoz elkísér, s megáldja az ott lakók otthonát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában