A Rodrigó és a Marcselló is egyre népszerűbb

2022.01.19. 11:25

A Jászkunságban is hódítanak a furcsa keresztnevek

Kezdenek eltűnni a régi, klasszikus keresztnevek, helyettük egyre különlegesebbek jönnek divatba, a szülők mindinkább ezekből választanak leendő gyermeküknek. Ez a trend megyénkben is megfigyelhető. A Belügyminisztérium adatai alapján azonban még mindig a Bence és a Hanna a magyarok két kedvenc utóneve.

Czakó Nóra, Illés Anita

Illusztrációfotó/Shutterstock

– Mindenképpen valami különleges, kevésbé népszerű keresztnevet szerettünk volna adni a gyermekünknek, így esett a választásunk a Kiarára –  mondta lapunknak a Szolnokon élő Fanni, aki egy hét hónapos kislányt hord a szíve alatt. – Rengeteg tucatnév van, de egyik sem tetszett igazán, ebbe azonban rögtön beleszerettem, amikor rátaláltam. Ha kisfiú lett volna, akkor pedig az édesapja után neveztük volna el, Lászlónak, ami ugyan egy hagyományosabb név, de mégsem olyan régies, mint az István, a József vagy a Lajos – fűzte hozzá

Hosszú ideje nem változott sokat a legnépszerűbb fiú- és lányneveket tartalmazó lista, melyet a Belügyminisztérium ad ki minden évben. 

Az előző esztendőben született gyermekek adatait magában foglaló nyilvántartásból kiderült, hogy 2020-ban sem tudta letaszítani a trónról egyik fiúnév sem a Bencét. A 2001 óta listavezetőt első utónévként egész pontosan 1457 csecsemőnek adták keresztnévként.

A második helyen a Máté szerepel, ami 2003 óta fut be ezüstérmesként a célba, s 2020-ban összesen 1315 újszülött kapta első utónévnek. A képzeletbeli dobogó harmadik fokára 2020-ban a Dominik állhatott fel, amelyet 1302 alkalommal választottak a szülők. Összevetve a 2020-as statisztikát a 2019-essel, láthatjuk, hogy ez az utónév a Leventét taszította le a trónról, ami most csak a negyedik legnépszerűbb utónév lett. Ezt követi a Noel, a Dániel, a Zalán, a Marcell, az Olivér és az Ádám. A 2019-es rangsorhoz képest a Marcell az ötödikről a nyolcadikra, az Ádám pedig a hetedikről a tizedik helyre esett vissza. A Dániel viszont két helyet is javított a pozícióján.

A lányok esetében a Hanna volt az abszolút kedvenc. 

A héber eredetű női nevet 2011 óta tartják a gyermeket vállalók az első helyen, múlt évtől újabb 1511 baba első utónévként viselheti. Az ezüst- és bronzérmes pozícióban nem történt változás, így továbbra is második az Anna, amit 1199 csecsemőnek adtak első névként, míg a harmadik legnépszerűbb utónév a Zoé volt, 2020 óta további 1017 újszülött hordja ezt a görög nevet, melynek jelentése: élet.

Az összeállításból az is kiderül, hogy második utónévként a legtöbb szülő a Lászlót, Istvánt, Noelt, valamint az Annát, Zoét, Hannát választotta 2020-ban. Ez nem változott az előző esztendőkhöz képest. Stiegler Beáta, a megyeszékhely polgármesteri hivatalának igazgatási osztályvezetője hírportálunknak elmondta, hogy 2021-ben 1828 gyermek született Szolnokon. Ez a szám kilenc százalékkal magasabb az előző évi adatnál. 

Tavaly a leggyakoribb lánynevek a Hanna, a Zejnep, a Zselyke, a Nara és a Nadin voltak, a fiúknál pedig a Balázs, a Benett, a Noel és a Benjámin. Kis számban azonban előfordulnak régi, hagyományos nevek is, mint például az István, a Lajos, a Pál vagy a József.

A jászberényi Szent Erzsébet Kórházban tavaly 637 gyermek született – tájékoztatott Birgésné Rimóczi Tünde, a jászberényi polgármesteri hivatal anyakönyvvezetője. A szülők választása alapján a Márk, a Máté, a Botond és a Kevin voltak a legkedveltebb fiúnevek. A leánynevek közül pedig a Zoé, az Anett és a Laura a legnépszerűbbek. Találkoztak olyan furcsa nevekkel is, mint például a Tege, a Szerafina, a Lorena, a Zejne, a Miron, a Rodrigó, a Marcselló, a Rodé, a Benedikt vagy a Csepke.

A Pandémiára nemet mondott az MTA 

Ha olyan nevet szeretnének a kisbabának adni, mely nem szerepel az utónévjegyzékben, akkor kérvényt kell benyújtani az anyakönyvvezetőhöz. A név bejegyzésére akkor van lehetőség, ha az MTA Nyelvtudományi Intézete javasolja. A szülők kérése ellenére 2020-ban az MTA elutasította a Pandémia, a Fanny, a Monika, a Zaya, a Wanda, a Jasmin, a Dorothy, a Jennifer, az Antony, a Theo, a Lukas, a Lee, a Nermin és az Éden keresztnevek engedélyeztetését. Az új, anyakönyvezhető nevek száma azonban évről évre bővül. Tavaly óta például az Altea, az Elefteria, a Nabila, a Lizel, a Valburga, a Szolina, az Asella és a Héli lánynevek minden gond nélkül anyakönyvezhetőek. Az újonnan engedélyezett fiúnevek pedig az Oszama, a Latif, a Farisz, a Fadi, a Randolf, a Lex, a Szkott, az Ejnár, a Raziel és a Zetár.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában