Szolnok / Galériával és videóval

2022.01.02. 06:45

A jeges Holt-Tiszába mártózva kezdték az új évet

A Szolnok - Tisza Rotary Club január elsején ismét megszervezte a jótékonysági Jeges csobbanás elnevezésű programját. Az esemény célja, a Holt-Tisza jeges vizében való megmártózás, mellyel garantált a következő év fittsége és egészsége a néphagyomány szerint.

Köllő Judit

Fotó: Kiss János

– Két évvel ezelőtt indítottuk el a rendezvényt hagyományteremtő szándékkal – hangsúlyozza Molnár Júlia, a Szolnok-Tisza Rotary Club alelnöke. – Az első csobbanásra több mint kétszázan látogattak el, és bár tavaly a vírushelyzet miatt nem sikerült megismételni a rendezvényt, a nagy sikernek köszönhetően idén már folytattuk a hagyományt. Gondolván arra, hogy Szolnok a vizek városa, szeretnénk a népi hagyományt követni, mely szerint ha valaki megmártózik a jeges vízben az év első napján, egész esztendőben egészséges marad.

A legfiatalabbak is készültek a jeges csobbanásra.

– Két évvel ezelőtt csináltam ilyet először, és akkor nagyon megtetszett, ezért úgy döntöttem megismétlem –  mesélte hírportálunknak a szolnoki Miskolczi Balázs. –  Nagyon hideg a víz, így számomra abszolút egy hatalmas kihívás ezt újból megtenni. Készülni nem készültem a megmérettetésre, úgy teszek mint múltkor is, megmártózom és minél gyorsabban kijövök a jeges vízből.

A másodjára megszervezett Rotary Jótékonysági Jeges Csobbanáson a jeges vízbe mártózhatnak mindazok, akik a következő évre biztosítani akarják fittségüket, egészségüket.

– A közösségi oldalon követek egy csoportot, ahol megosztották az idei  Jeges Csobbanást – mesélte a gyomaendrődi Nagy-Kulich Zsuzsa. –  Három éve vettem részt először jeges fürdőzésen, ahol a Wim Hof módszer alapjaival ismerkedhettünk meg. Ez a hideg vizes terápián, azaz főleg a rendszeres speciális légzési technikán és a hideg vízben való fürdőzésen alapszik. Gyomaendrődön a rengeteg holtágnak köszönhetően a téli szezonban vasárnaponként mindig megmártózuk a jeges vízben. Úszni nagyon nehéz ilyenkor, azonban tavaly Tihany és Szántód között körülbelül 200 métert úsztam az akkor 4 fokos vízben. Mindezzel a mentális és fizikai egészségemet szeretném karbantartani, így még hosszú ideig  hagyományként fogom űzni ezt a jeges sportot.

A parton orvosi ügyelet, vízi mentők és polgárőrök gondoskodtak a biztonságos merülésről, a résztvevők a mártózás után Béres vitamincsomagot kaptak. 

– Egyik ismerősöm hívta fel rá a figyelmem, hogy lesz egy ilyen lehetőség és úgy éreztem, ki kell próbálnom – mondta a törökszentmiklósi dr. Zakar-Somogyi Adrienn. – Sosem csináltam még ilyesmit, de eljöttem, hogy kipróbáljam, és igazán jeges élmény volt. Azt éreztem, hogy mindenem összehúzódik és nem kapok levegőt, így azt gondolom, hogy erre fel kell készülni. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában