Lemondott az alpolgármester

2022.01.05. 06:50

A Malom-ügy szétrobbantotta az ellenzéki koalíciót Berényben

Lemondott alpolgármesteri tisztségéről dr. Gedei József DK-s politikus, és kilépett a jászberényi ellenzéket tömörítő Közösen Jászberényért Egyesületből is. Egyik indoka az volt, hogy nem tudott azonosulni tovább a botrányos Malom-ügyben hozott döntésekkel. A Fidesz-frakciót az előzmények ismeretében nem lepte meg az alpolgármester lépése. A kialakult helyzet minden bizonnyal tovább fűti a politikai kedélyeket a városban…

Illés Anita, Hartai Gergely

(Balról) Dr. Gedei József, lemondott alpolgármester és Budai Lóránt, Jászberény polgármestere

A felszín alatt már hónapok óta látszott, hogy valami nincs rendben a jászberényi városvezetésben. Már az ellenzéki előválasztás kampányában összekülönbözött ugyanis a jobbikos polgármester és a DK-s alpolgármester. Dr. Gedei József korábban több alkalommal ellenvéleményt fogalmazott meg egyes önkormányzati döntésekben, ezért sokan úgy vélekednek, hogy csak idő kérdése volt, mikor szakad a négy ellenzéki párt (DK, Jobbik, Momentum, MSZP) helyi szövetsége. 

A bombát Budai Lóránt polgármester robbantotta. 

Január 3-án közösségi oldalán közölte, hogy dr. Gedei József 2021. december 21-én levélben lemondott alpolgármesteri tisztségéről, az országgyűlési választásokat követő nappal. A lemondást már január 3-tól elfogadta, mert indoklása szerint nem akart a város vezetésében hónapokig tartó tisztázatlan, bizonytalan helyzetet, és a város lakosságát sem szerette volna megtéveszteni, valamint a hivatal és az intézmények munkáját megnehezíteni. Dr. Gedei József hírportálunk megkeresésére megerősítette a polgármesteri közleményben írt információt. 

Dr. Gedei József, lemondott DK-s alpolgármester

December 21-én nyújtottam be a lemondásomat a képviselő-testülethez címezve, melynek hatálya az országgyűlési választásokat követő nap. A polgármesternek szerettem volna időt biztosítani, hogy három hónap alatt találja meg a helyettesemet, ha akarja, és akkor élesítsük ezt a lemondást. Ő azonban ezzel nem kívánt élni, ezt elfogadtam

 – tájékoztatott.

Dr. Gedei József döntésének indokai alapvetően kétirányúak. 

Az egyik az, hogy sok olyan döntés született, különösen a Malom-projekt ügyében, amellyel nem értek egyet, mert szerintem nem szolgálja Jászberény érdekeit. Másfél évvel ezelőtt egy részszámla alapján kifizettek a kivitelező vállalkozónak háromszázmillió forintot, amit úgy gondolom, hogy nem kellett volna. Most pedig visszafizették a nyolcszázmilliós támogatási összeget anélkül, hogy megpróbálták volna meggyőzni az államot arról, hogy a város önhibáján kívül került ebbe a pénzügyi helyzetbe, és segítsenek. Helyes lett volna a képviselő-testületet erről a döntésről tájékoztatni. Ehelyett az történt, hogy a decemberi ülésen dr. Szabó Tamás kérdése alapján tudtam meg, hogy az önkormányzat visszafizette a nyolcszázmillió forintot. Ez volt az utolsó csepp a pohárban, amire azt mondtam, hogy nem tudom tovább vállalni. Azt gondolom, hogy az a tiszta, ha olyan csapatnak nem vagyok a részese, amelynek irányával nem értek egyet 

– részletezte dr. Gedei József. 

Elhatározásának másik oka, hogy Budai Lóránt a Demokratikus Koalíció és a Jobbik megállapodásával lett polgármester, s ezt illett volna viszonozni. 

Az előválasztás második fordulójában Dobrev Klára és Márki-Zay Péter között semleges maradt a Jobbik. Ez elvárható lett volna Budai Lóránttól is, aki azonban nem maradt semleges, hanem egyértelműen Márki-Zay Péter és dr. Kertész Ottó mellett állt ki 

– tette hozzá.

A politikus azt is megerősítette, hogy négy DK-s szimpatizánssal együtt kilépett a Közösen Jászberényért Egyesületből, mert szerinte a közösség nem valósította meg eredeti elképzeléseit és nem azon a nyomvonalon haladt, amit megalakulásakor elfogadott. 

Dr. Gedei József lemondása kapcsán Jászberény polgármesterét is felkerestük. Budai Lórántot arról kérdeztük, miként hat a város vezetésére, életére és a folyamatban lévő ügyekre az alpolgármester lépése.

Budai Lóránt, Jászberény Jobbik-os polgármestere

– Úgy vélem, a település működésére nem lesz hatással a lemondás. Sajnálom, hogy így történt, de tudomásul veszem, és elfogadom a döntést – reagált a városvezető. Budai Lóránt elmondta, számít rá, hogy dr. Gedei József a képviselő-testületben továbbra is támogatja azokat az elképzeléseket, amelyeket annak idején közösen indítottak el. 

Megyünk és dolgozunk tovább. Ha nem is számítottam ilyen lépésre, nem csodálkoztam a lemondáson 

– fogalmazott Budai Lóránt, akit a Malom-projekt ügyében is megkérdeztünk. Azaz, hogy a támogatási összeg visszafizetése után tervezi-e a város a munkálatok folytatását.

– Ha nem lesz lehetőség arra, hogy bármiféle támogatásban részesüljön Jászberény, akkor önerőből folytatjuk a beruházást. Ezt a képviselő-testület is elfogadta. A projekt két éven belül befejezhető és három éven belül finanszírozható. Mindenképpen folytatjuk és befejezzük a munkát – tájékoztatott a településvezető. A kialakult helyzettel és annak következményeivel kapcsolatban Tamás Zoltán, a Fidesz frakcióvezetője január 10-én délelőtt tart sajtótájékoztatót. – Az előzmények ismeretében dr. Gedei József döntése egyáltalán nem lepte meg a Fidesz-frakciót. Az is érdekes, hogy a DK-s szimpatizánsok kiléptek a Közösen Jászberényért Egyesületből, így felvetődik a kérdés, hogy akkor ki vezeti a várost? A Demokratikus Koalíció nélkül ugyanis nem nyerte volna meg Budai Lóránt a választást – vetette fel Tamás Zoltán.

Súlyos üzenete van az alpolgármester lemondásának 

A lemondásra reagált a térség országgyűlési képviselője is. Pócs János megjegyezte, dr. Gedei József alpolgármestert olyan politikai ellenfélnek tartja, aki mindig is a várospolitikát tartotta szem előtt. 

Pócs János, a Jászság országgyűlési képviselője Fotó: Mészáros János

Azt gondolom, ha rajta múlott volna, a Malom már át lenne adva. Mindenesetre komoly üzenete van a lemondásának: három különböző ideológia nem fér meg egy asztalnál. Ami most Jászberényben történt, az történne az országban is egy ellenzéki győzelem esetén 

– vélekedett. – A Malom-projekt kapcsán dr. Gedei József kifejezetten a várospolitikára helyezte a hangsúlyt. Tudni kell, hogy a fejlesztés eredetileg mintegy 1,3 milliárd forintból valósult volna meg. Most viszont már bizonyára ennél jóval nagyobb összegre adnának ajánlatot a vállalkozók. Időközben az időjárás is otthagyta a nyomát a félkész épületen – taglalta a honatya. Pócs János kiemelte, hamarosan megnyílik a TOP Plusz elnevezésű pályázati lehetőség, melynek keretében lehetőség van új irányokat meghatározni az adott település fejlesztése érdekében. 

Ha ebből, illetve az eddig elvont és a későbbiekben elvonandó összegekből forrást képezne a város, akkor úgy látom, lenne esély a munka befejezésére

 – vázolta zárszavában a honatya.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában