Jászkunság

2022.01.28. 06:30

A mínuszokban jelentősen megnő a tanyagondnokok és a polgárőrség szerepe

A tartós mínuszok okozta esetleges nehézségek miatt a szociális szakemberek és a különböző szervezetek kiemelt figyelmet fordítanak a nehéz helyzetben élőkre. A kisebb településeken a tanyagondnokok, illetve a polgárőr egyesület tagjai is több időt töltenek az utcákon. Már egy nem füstölgő kémény is rossz jel lehet.

P. Pusztai Nóra

Juhos Lőrinc csataszögi falugondnok kisbusszal rendszeresen hozza-viszi a kórházi ellátásra szoruló lakosokat

Forrás: Nagy Balázs

A hideg időben a Szolnok Városi Polgárőr Egyesület tagjai figyelnek azokra, akik esetleg az utcán élnek, vagy a közterületen segítségre szorulnak.

– Az elmúlt hétvégén is fokozott járőrszolgálatot láttunk el, szerencsére nem történt rendhagyó esemény, nem kaptunk jelzést, hogy valaki különleges segítségre szorulna az utcán, s kollégáink sem tapasztaltak ilyet – mondta el érdeklődésünkre Jóvér Zoltán. Az egyesület elnöke hozzátette, hogy az Országos Polgárőr Szövetség elnökétől érkezett utasítás szerint dolgoznak.

– Együttműködünk a hajléktalan-ellátásban dolgozó szervezetekkel. Mindezek mellett, azoknak is segítünk, akik egyedül élnek, nem tudják beszerezni az élelmet, gyógyszereket. A pandémia idején ez gyakori mozzanata volt szolgálatainknak – egészítette ki.

A lakatlan nyaralókat óvják

Cserkeszőlőn nyáron és télen is sokat megy a polgárőr autó és a lovasok is járják az üdülőkörzetet, az erdőt valamint a központot. A melegebb évszakokban a bulik és az éjszakai rongálások elkerülése miatt járőröznek.

– Ilyenkor a nyaralókban kevesebben vannak, alig egy százalék, amelyekben élnek télen, így az a környék a leghidegebb évszakban is kiemelt. A falopások is előfordulnak, de szerencsére nem jellemzőek. Ahogy a betörések, feltörések sem. Alapvetően csendes a községünk – összegezte feladatukat Miháczi Erika polgárőr.

Figyelnek az utcai forgalomra is, ha valaki rosszul lesz a mínuszokban gyorsan kihűl.

– Volt is ilyenre példa néhány hete, hogy segítségre volt szükség. Egy helyi lakos figyelt fel az utcán fekvő emberre és azonnal segítséget hívott – mesélte. Hozzátette: ha fedél nélküli emberről van tudomásuk, a problémát az önkormányzat felé jelzik.

Teával kínálják a bajbajutottakat

A hideg időben Cibakházán is megerősítik a szolgálatot, a helyi polgárőrök több időt töltenek a közterületeken.

Figyeljük például hogy füstölnek-e a kémények, hol gyújtottak be, de ismerjük azokat a házakat is, ahol egyedül élnek 

– részletezte Habara István. A szolgálatvezető azt is elmondta, hogy az autóban mindig akad forró tea, amivel megkínálják a bajbajutottakat.

– A családsegítő szolgálattal és a gondozási központtal is folyamatosan kapcsolatban vagyunk, jelzünk egymásnak, ha észleljük, hogy időseknek, rászorulóknak segítségre van szüksége. Lehet ez akár tüzelő aprítás, vagy begyújtás – emelte ki.

A rendőrség kérésére sok esetben látnak el közös szolgálatot amely során hozzájárulnak a nagyközség közbiztonsági helyzetének javulásához.

Hazakísérik az ittas járókelőket

A jánoshidai polgárőrök a hideg időben fokozottan figyelnek a településen élő magányos, rászoruló emberekre.

– Heti szinten előfordul, hogy ittas emberrel találkozunk az utcán járőrözés közben. A hideg, zord időben hazakísérjük őket, sőt arra is figyelünk, hogy bemegy-e a lakásba, van-e fűtése – mondta el érdeklődésünkre Pap János, a helyi polgárőrség vezetője.

A jászjákóhalmi polgárőrségnek szerencsére nem sok dolga akadt a hideg miatt az elmúlt hónapokban. Kisbódi Gáspár, a polgárőrség vezetője kiemelte, hogy a rászoruló emberek ellátásában jó a polgárőrség, az önkormányzat és az idősek otthona együttműködése. 

Megjegyezte, hogy fallopásokkal kapcsolatban sem érkezett hozzájuk bejelentés.

Telefonon is tartják a kapcsolatot

Mezőhéken Kóródi Nikoletta látja el a falugondnoki feladatokat. A fiatal hölgy lassan tíz esztendeje dolgozik ebben a beosztásban, így ma már mindenkit ismer, tudja, kire miért kell figyelni.

– Heti háromszor megyek a tanyákra, alapvető élelmiszereket és a gyógyszereket viszek az ott élőknek. Tudom, kik élnek egyedül, a hideg napokon legalább telefonon tartom a kapcsolatot velük napi szinten. Szerencsére a településen élők is szólnak, ha valakit nem láttak már egy ideje. Összefogva figyelünk egymásra – mondta el a falugondnok.

Gondoskodnak a fűtésről

A házi gondozók feladatai is sokasodnak a mínuszok beköszöntével.

– A mindennapi teendők mellett annyival van több munkánk, hogy odafigyeljünk az évszaknak megfelelő réteges öltözködésre azoknál a demens ellátottaknál, akik ezt nem tudják felmérni. Előkerülnek a pulóverek és mellények is a szekrényből – fejtette ki Tóth Tímea, tószegi házi gondozó. Hozzátette: természetesen arra is ügyelnek, hogy a lakás megfelelő hőmérsékletű legyen.

– Bár nekem nincs olyan gondozottam, akinél nem megoldott a gázfűtés, de van olyan kollégám, akinek a tüzelőt be kell hordani, mivel az ellátott fizikális állapota ezt nem teszi lehetővé. Előfordul, hogy a begyújtásban is segítségre van szükség – mondta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában