Tomajmonostora/Újszentgyörgy

2022.01.22. 19:55

A nagyobb nyomás ellenére is lelkesen végzi munkáját dr. Szabóné dr. Rakuscsinec Katalin

Az utóbbi két évben jelentősen megnőtt a hazai egészségügyi ellátórendszerre és az orvosokra, egészségügyi szakdolgozókra nehezedő nyomás. Mindezek ellenére dr. Szabóné dr. Rakuscsinec Katalin töretlen lelkesedéssel látja el a két szomszédos falu, Tomajmonostora és Újszentgyörgy lakosait.

Ujvári László

Dr. Szabóné dr. Rakuscsinec Katalin felel a koronavírus elleni védőoltások beadásáért is

Forrás: Ujvári László

Dr. Szabóné dr. Rakuscsinec Katalin háziorvos praxisának összlétszáma megközelíti az ezer főt, vegyes körzet, ahol a legkisebbektől a legidősebbekig mindenkit szakszerűen ellát. Ő végzi továbbá a koronavírus elleni védőoltás beadását is. 

– Elmondható, hogy a két település hatvan év feletti lakosságának nyolcvankét százaléka immunizált, a felnőtt korúak több mint hatvan százaléka oltott, negyven százalékuk már a harmadik vakcinát is felvette – ismertette az aktuális arányszámokat. 

Elmondása szerint nagy előrelépést jelentett a koronavírus elleni vakcina kifejlesztése, és lakossági szintre való kiterjesztése. Tavaly amint lehetővé vált, fel is vette az oltást.

Mint megtudtuk: az első vakcinát 2021. február 12-én adta be a tomaji orvosi rendelőben, akkor tizenkét idős, krónikus beteget oltott be Pfizer-vakcinával. Eddig összesen négyféle készítménnyel oltottak, súlyos szövődmény nem fordult elő. 

– Az elején gördülékenyen ment a páciensek behívása, illetve az oltópontra delegálása, mígnem tavaly nyáron stagnálás következett. Szeptembertől, a harmadik oltás engedélyezésével vett újbóli lendületet a történet – idézte fel Katalin. 

– Szerencsére elkerült bennünket a fertőzéshullám, köszönhetően a szigorú higiénés szabályok betartásának és az emberek felelősségteljes magatartásának. A körzetemben eddig kilencvenkét főnél mutatták ki a SARS-CoV-19-vírust, ebből hatvannyolc tomaji lakosnál – fűzte hozzá. Mindössze hárman szorultak kórházi kezelésre, a legtöbben otthon gyógyultak, haláleset nem történt. 

A helyzet súlyosbodását megelőzendő, tudatosan szervezi és végzi a munkát a településeken. Törekszik rá, hogy ne alakuljon ki zsúfoltság a betegváróban, ezért a páciensek egy részét távkonzultáció útján látja el. Amennyiben személyes vizsgálatra van szükség, időpontra érkeznek a páciensek, külön idősávban a légúti és külön a nem légúti megbetegedésekkel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában