Probléma

2022.01.27. 13:55

A versenyszférával nem tudnak lépést tartani, kevés a munkás Karcagon

Egyre nehezebb jó szakmunkásokat találni a közfoglalkoztatotti programban Karcagon. Molnár Pál, a karcagi városgondnokság igazgatója elmondta, a versenyszféra mára elszívta a képzett szakembereket, térkőüzemükbe már nem is találnak kőműveseket.

Daróczi Erzsébet

Forrás: Illusztráció/Shutterstock

– A decemberi időjárás változatos volt, nekünk azonban január elsejétől december harmincegyedikéig folyamatos a munkánk. A Start-program keretében lezajlott, év végi zárómunkálatokat el tudtuk végezni, de akadnak áthúzódó elemek, mint például a közúthálózat fejlesztése – mondta Molnár Pál.

– A múlt heti hó elolvadt ugyan, de ahogy mondani szokták, a kutya nem ette meg a telet, tehát várható még ezen a téren is munka tavaszig. Nekünk ez azért nehéz feladat, mert a gépparkunk elég öreg, de eddig sikeresen oldottuk meg az önkormányzati utakon, a városi kerékpárúton és a járdákon a hóeltakarítást. 

Körülbelül ötven tonna sót most is betáraztunk síkosságmentesítésre, ha esetleg a zord idő miatt a szállítás akadozna. 

– A köztisztasági feladatok – ilyen például a szemétszedés – végzése is napi szintű a köztereken, de folynak a városban áteresztisztítási munkák is, hogy a tavaszi olvadásnál zökkenőmentesen tudjuk biztosítani a vízelvezetést – sorolta a szakember, aki szólt arról is, hogy idén kétszáz fővel tervezik a közmunkaprogramot. 

Molnár Pál, a karcagi városgondnokság igazgatója elárulta, idén kétszáz fővel tervezik a közmunkaprogramot

Forrás: Daróczi Erzsébet

A létszámot kilencvenöt-kilencvennyolc százalékos feltöltöttséggel tudják megoldani. Továbbra is problémát jelent a képzett férfi munkaerő biztosítása, ugyanis a versenyszféra pont ezt a réteget szívta el tőlük. 

– Nehéz megbízható férfi munkaerőt találni. Ez a probléma a térkőüzemünknél hatványozottan jelentkezik, ugyanis kőműveseket nem tudunk bevonni a programba, pedig velük hatékonyan, nagy létszámban tudnánk végezni a gyár­tást. Korábban két-három kőművesünk is volt, most csak betanított munkásokkal tudunk dolgozni – tette hozzá Molnár Pál. 

A szakember szólt arról is, hogy az önkormányzati erdőkben zajló munkák is hozzájuk tartoznak. 

– Van egy középtávú erdőgazdálkodási terve az önkormányzatnak a nyolcvanhét hektár városi erdőre. Ez alapján dolgozunk, a tavalyi és korábbi ültetvények jól állnak. Év végén elkezdtük tervezni az idei faültetést a közterekre. Az önkormányzati erdőkben korábban sok falopás volt, most arról számolhatok be, hogy a mezőőrség a városgondnokság alkalmazottaival közösen meg tudta őrizni az erdőket. Néhány alkalmi eset volt. Rászorulók voltak a tetten értek, ennek ellenére bűncselekménynek számít, ha valaki más erdejéből tulajdonítja el a fát. Ha visszatekintünk az elmúlt négy-öt esztendőre, ahhoz képest töredékére csökkent most a falopások száma – mondta Molnár Pál.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában