Galériával frissítve

2022.01.31. 17:25

Áramkimaradásokat is okozott a viharos szél vasárnap a Jászkunságban

Még hétfőn is dolgoztak a megyei tűzoltók a viharkárok felszámolásán, amit a vasárnap tomboló szél okozott. A Jászkunságban is másodfokú riasztás volt érvényben az akár 100 kilométer/órát is meghaladó széllökések miatt. A katasztrófavédelem műveletirányítási ügyeletére több mint 300 bejelentés érkezett vasárnap megyénkből, főként kidőlt fák és leszakadt faágak miatt.

Munkatársainktól

Karcagon a vasárnapi szélvihar ledöntötte a Kálvária-dombon lévő lélekharang tartóoszlopát is Forrás: beküldött fotó

Jász-Nagykun-Szolnok megyét sem kímélte vasárnap a viharos erősségű szél. A tűzoltókat több mint 310 káresemény helyszínére riasztották. Németh Ádám megyei katasztrófavédelmi szóvivőtől megtudtuk, hogy a hívások többsége kidőlt fákról és leszakadó faágakról szólt, melyek járdára, közútra, villanyvezetékekre, gépjárművekre dőltek.

Emellett a szél által megbontott tetőszerkezetekhez, lemezépületekhez, kidőlt villanyvezetékekhez is számos bejelentést kapott a megyei műveletirányítás

– részletezte Németh Ádám.

Több helyen leszakadtak a forgalomirányító jelzőlámpák, de egy szolnoki áruház névtábláját, egy másiknak pedig a tetőszerkezetét is megrongálta az ítéletidő, Karcagon pedig egy lemezgarázst bontott meg a viharos erősségű szél. A megye szinte valamennyi hivatásos és önkormányzati tűzoltóegysége folyamatosan dolgozott a károk felszámolásán, mellettük több önkéntes egyesület is munkába állt.

Eltörte a szél a lélekharang tartóoszlopát

Karcagon a vasárnapi szélvihar nem csak épületek tetőszerkezetében okozott károkat, de ledöntötte a Kálvária-dombon lévő lélekharang tartóoszlopát is. Erről Gulyás Zsolt plébános, érseki tanácsos értesítette T. Szabó Pál egyházi képviselő tagot, aki elhozta a dombról a bronzharangot, melynek biztonságba helyezésében Kovács István és Szopkó Zoltán is segített. Hétfőn Kosaras János és Nagy Norbert segítségével a tartóoszlop darabjait is lehozták a dombról és a plébánia udvarára szállították. A Kálvária-domb 1851-ben az 1848/49-es szabadságharc hőseinek emlékére épült a stációkkal, Mária-szoborral, a lélekharang pedig 1924-ben készült el. Az emlékhelyet 1993-ban újították fel. Az összedőlt lélekharang tartóoszlopot az egyház szeretné helyreállítani.

Tiszatenyőn az önkormányzati fóliasátrakat rongálta meg a vasárnapi vihar.

Magánházakban is keletkeztek károk, jellemzően cserepeket mozdított meg a szél, de hozzánk nem érkezett be hivatalos segítségkérés ezzel kapcsolatban. Az önkormányzati tulajdonú ingatlanokban is keletkeztek kisebb károk, a legjelentősebb a fóliasátrakban, a szerkezetről ugyanis letépte a szél a borítást. Ezeknek a pótlása legalább 200-300 ezer forint közötti összegbe kerül majd, sajnos magára a fóliára nem vonatkozik a biztosításunk, csak a szerkezet megrongálódása esetén fizetnének

– válaszolta kérdésünkre Mező József, Tiszatenyő polgármestere.

Tiszapüspökiben a strand környékén okoztak nagyobb pusztítást az erőteljes széllökések.

Szerencsére baleset nem történt és nagyobb anyagi kár sem keletkezett, de a Tisza-parton nagyon sok gally, ág letört, egy fát pedig tőből csavart ki a szél. A strand környéki üdülőtulajdonosok közül többen jelezték, hogy szeretnének bekerülni a balesetveszélyes gallyak, ágak eltávolításának engedélyeztetési eljárásába, így a probléma megoldása folyamatban van

– mondta hírportálunknak hétfőn Bander József polgármester. Hozzátette, a katasztrófavédelem egy esetben avatkozott be, amikor a Tisza-parton az útra dőlt egy vágóérett fehér nyárfa.

Nehezen állt helyre az áramszolgáltatás

Nagykörűben is sok kárt okozott a vasárnapi szélvihar. Az Árpád, a Petrovay és a Kossuth utca sarkán, valamint a tejbolt előtt egy-egy fenyőfa dőlt ki, emellett a Tomori útról is fakidőlést jeleztek. A kőteleki önkéntes tűzoltók folyamatosan végezték a kárelhárítást, kiderült még további helyszíneken is akadt dolguk, a Hunyadi utcában egy ház kertjében kidőlt egy fenyő. Tetőket is megbontott a szél, a település több utcájában órákon át áramkimaradás volt. Információk szerint Kőtelek határában egy nagyfeszültségű vezeték sérült meg, ez volt az oka az üzemzavarnak.

A szélvihar nem csak Nagykörűben okozott áramkimaradásokat, hanem több megyei településen is, mint például Újszászon, Tószegen, Öcsödön és Tiszaföldváron.

Tószegen és Öcsödön vasárnap délután ment el az áram több utcában is, és sok háztartásban még hétfő reggelre sem állt helyre a szolgáltatás. Hiába jelezték az önkormányzatok is a problémát az áramszolgáltatónak, mivel rengeteg hibát kellett elhárítaniuk, időbe telt, hogy újra mindenhol legyen áram.

A Tiszazugban is földből kicsavart fák, felborított útjelzőtáblák tanúskodnak a zord időjárási körülményekről. Tiszaföldvár és Cibakháza között egy villanyoszlop szinte teljesen kitört, vasárnap késő estére sikerült a forgalmat visszaengedni az útra.

Főleg lakossági károk keletkeztek, a tűzoltók folyamatosan úton voltak, sok probléma adódott az áramszolgáltatással is.

A parkokban kisebb ágak törtek le, a szél lemeztetőket, a fóliasátrakat szaggatott le.

Az önkormányzati épületeken, lakásokon kisebb károk keletkeztek, többnyire kúpcserepet fújt le a szél. A művelődési ház tetején a napelemeket bontotta meg, a villámhárító is kiszakadt

– részletezte.

A városüzemeltetés vezetője hozzátette: a rendbehozatal kapcsán főleg a tetőjavítások a legsürgetőbbek, hogy az esetleges újabb szél ne okozzon nagyobb kárt, illetve ne csússzanak a cserepek a járókelőkre.

Nem csak a tűzoltók dolgoznak

Számtalan bejelentés érkezett a Szolnoki Városüzemeltetési Kft-hez is közterületeken kidőlt fák, leszakadt gallyak miatt.

Vasárnap délután egy órától 7 csapattal, összesen 27 emberrel, hétfőn 5 csapattal, 25 fővel dolgoztunk a károk felszámolásán, amit egész héten folytatunk majd

– tájékoztatta hírportálunkat Lits László.

A Szolnoki Városüzemeltetési Kft. ügyvezető igazgatója elmondta, a legtöbb kárt a Széchenyi-lakótelepen okozta a vihar, de a város teljes területén pusztított a tomboló szél, ami Szandaszőlősön egy buszmegállót is felborított.

Az egyik legveszélyesebb és leglátványosabb eset a Tisza-parton történt, ahol a belső fasorból dőlt ki egy hársfa, teljesen keresztbe vágva a sétányt. Bár kívülről egészségesnek tűnt a fa, de kiderült, belül teljesen korhadt volt. Hogy ilyen ne fordulhasson még egyszer elő, ezért kérelmezzük a Tiszaparti sétány melletti fasor teljes műszeres vizsgálatát

– hangsúlyozta az ügyvezető.

Kedd délelőttig számíthatnak a vonattal közlekedők késésekre

A szeles időjárás több helyen megrongálta a vasúti felsővezetéket is, emiatt jelentős, 60-100 perces késésekkel, vonatkimaradásokkal, több szakaszon is pótlóbuszos közlekedéssel kellett számolniuk még vasárnap este is a vonattal utazóknak – közölte a Mávinform az MTI-vel. Több vonalon a viharos erejű szél miatt korlátozták a vonatok sebességét a vezetékszakadások és áramszedőtörések megelőzése érdekében.

Bár hétfő hajnalra a legtöbb vasútvonalon elhárították a károkat, a Budapest-Cegléd-Szolnok-Debrecen-Záhony vonalon várhatóan kedd délelőttig késésekre és járatkimaradásokra kell számítani. A vasárnapi heves vihar ugyanis Cegléd és Abony között mintegy hétszáz méteren rongálta meg az egyik vágány felsővezetékét, amelynek a helyreállítása várhatóan kedd délelőttig tart.

Addig ezen a szakaszon továbbra is csak egy vágányon közlekedhetnek a vonatok, ezért számítani kell arra, hogy a szerelvények 20-30 percet késnek, egyes járatok rövidebb útvonalon közlekednek vagy kimaradnak a ceglédi vonalon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában