Statisztika

2022.01.29. 09:30

Az átlagnál melegebb év volt a 2021-es esztendő Szolnokon

2021-ben 104 fagyos nap fordult elő, ami a sokéves fagyos napok számánál 17 nappal több.

Rimóczi Ágnes

A júniusi meleg hatására a kérészek is táncba kezdtek a Tisza szolnoki szakaszán

Forrás: Mészáros János

Melegebb volt az elmúlt év Szolnokon, mint a sokéves átlag. Ahogy a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság (Kötivízig) tájékoztatójából kiderült, 2021 legmelegebb napja június 24-én volt, amikor 37,4 fokig forrósodott fel a levegő, a leghidegebb pedig február 13-án köszöntött be, mínusz 13,1 fokkal. 

– A megyeszékhelyen 2021-ben az évi középhőmérséklet 11,5 Celsius fok volt, ami 0,8 fokkal magasabb mint a sokéves átlag. Emlékezetes, hogy enyhe volt a január és a február, márciusban a megszokott időjárást tapasztalhattuk tizenhét fagyos nap ellenére is, az áprilist és a májust viszont kifejezetten hűvösnek érezhettük – áll az igazgatóság közleményében. 

Hozzátették: a nyári hónapok a sokéves átlagnál melegebbek voltak. Júniusban a havi átlaghőmérséklet 22,8 fok volt, 2,7 fokkal több mint a sokéves hatodik havi érték., júliusban az átlaghőmérséklet 25,1 °C volt, meghaladva a sokéves hetedik havi átlagot 3,3 fokkal. Augusztusban az átlag 21,4 fokot tett ki, ami a sokéves nyolcadik havi értéket 0,3 fokkal lépte túl. 

Az őszi hónapok közül a szeptember és a november az átlagnál enyhébb, az október ugyanakkor hűvösebb volt. A decembert a megszokottnál enyhébb időjárás jellemezte, a hónap utolsó napja különösen emlékezetes, szilveszterkor ugyanis 14,8 fokot mértek. 

– Ami a szélsőségeket illeti, 2021-ben 104 fagyos nap (0 fok alatti napi minimum) fordult elő, ami a sokéves fagyos napok számánál 17 nappal több. Hőség nap (amikor a napi maximum magasabb 30 foknál) 51, forróság napunk (35 foknál melegebb) 12 volt – számoltak be az igazgatóság szakemberei.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában