Tóth Martin

2022.01.21. 19:55

Bármilyen akadályt leküzd a jászalsószentgyörgyi díjugrató

A testre és lélekre egyaránt pozitívan hat a lovaglás, mely hatalmas örömforrás – vallja Tóth Martin. A jászalsószentgyörgyi díjugrató, lovasedző és tenyésztő gyermekkora óta a lovak bűvöletében él. Kezdetben csak hobbi volt számára, mára azonban hivatássá vált az életében. Családjával és tanítványaival egyesületet hozott létre a lovassport népszerűsítésére.

Illés Anita

Tóth Martin díjugrató Hercegnő nevű lovával nemzetközi versenyeken is rendszeresen megméreti magát. Eredményességéről serlegek egész sora tanúskodik Beküldött fotó

Fotó:

– Nagyszüleim mezőgazdasággal foglalkoztak, portájukon lovakat és más haszonállatokat tartottak. Tőlük és a szüleimtől örököltem a természet szeretetét. Emlékszem, már gyermekkoromban teljesen elvarázsoltak ezek a bölcs állatok, és a mai napig tanítanak. Amikor pedig először ültem lóháton, elhatároztam, hogy később velük szeretnék foglalkozni – kezdte Tóth Martin díjugrató, lovasedző és tenyésztő. 

Elhatározását hamarosan tettek követték, lovagolni kezdett, és elindult álmai útján. Az általános iskola befejezését követően a bábolnai lovas szakképző iskolában folytatta tanulmányait, ahol lótartó- és tenyésztő szakmát szerzett. 

– A sikerhez nagyon fontosnak tartom a folyamatos képzést és gyakorlást. A szakképző iskola után Szolnokon érettségiztem, majd a Testnevelési Egyetemre jelentkeztem, ahol lovassportedző szakon végeztem. Közben mindvégig profi lovasok mellett tanultam. Kezdetben amatőr ügyességi versenyeken indultam. Tizenhat évesen tettem díjugrató rajtengedély vizsgát. 2018-ban hazaköltöztem Jászalsószentgyörgyre, és itthon, saját istállóban tartom, illetve tenyésztem a lovakat, képzem a tanítványokat 

– beszélt hivatásáról Martin, aki rendszeresen megméreti magát. 

Arról is kérdeztük, hogy milyen tulajdonságokkal rendelkezik a jó sportló és hogyan éli meg az állattal való közös munkát? – Magyar sportló fajtájú lovakat tenyésztek. Kiképzése évekbe telik, négyéves korában kezdhet el versenyezni. Elsősorban jó küzdőszellem, kiváló ugrókészség és -képesség, gyors reflexek jellemzik. Jelenleg tizenkét saját lovam van. Mivel itthon tartom őket az istállóban, szerencsés helyzetben vagyok, mert rengeteg időt tölthetek velük, így jól egymásra tudunk hangolódni. Korán indul a napom, a lovak etetésével. Minden lovaglás előtt gondosan leápolom, felszerelem őket, majd lovaglás következik. Délután pedig a tanítványok jönnek edzésre. A nap általában az istállóban ér véget – részletezte Tóth Martin.

A testre és lélekre egyaránt jótékony hatással van

Tóth Martin azt is elmondta: minden ló más, ezért külön edzéstervet dolgoz ki számukra. – Óriási örömöt jelent nekem, ha velük foglalkozhatok. A ló által lélekben többé válhat az ember, erősíti többek között a problémamegoldó képességet, az önbizalmat, a felelősségtudatot és az empátiás készséget. A lovaglás a testre szintén jótékony hatással van, hiszen javítja a mozgáskoordinációt, a testtartást és az állóképességet, valamint erősíti az izomzatot. A lovassportban a ló és a lovas közös munkája adja a végeredményt. Egy-egy verseny sikere pedig mindig azt bizonyítja, hogy a befektetett munka meghozza a gyümölcsét – véli.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!