Tóth Martin

2022.01.21. 19:55

Bármilyen akadályt leküzd a jászalsószentgyörgyi díjugrató

A testre és lélekre egyaránt pozitívan hat a lovaglás, mely hatalmas örömforrás – vallja Tóth Martin. A jászalsószentgyörgyi díjugrató, lovasedző és tenyésztő gyermekkora óta a lovak bűvöletében él. Kezdetben csak hobbi volt számára, mára azonban hivatássá vált az életében. Családjával és tanítványaival egyesületet hozott létre a lovassport népszerűsítésére.

Illés Anita

Tóth Martin díjugrató Hercegnő nevű lovával nemzetközi versenyeken is rendszeresen megméreti magát. Eredményességéről serlegek egész sora tanúskodik Beküldött fotó

Tóth Martin díjugrató Hercegnő nevű lovával nemzetközi versenyeken is rendszeresen megméreti magát. Eredményességéről serlegek egész sora tanúskodik Beküldött fotó

– Nagyszüleim mezőgazdasággal foglalkoztak, portájukon lovakat és más haszonállatokat tartottak. Tőlük és a szüleimtől örököltem a természet szeretetét. Emlékszem, már gyermekkoromban teljesen elvarázsoltak ezek a bölcs állatok, és a mai napig tanítanak. Amikor pedig először ültem lóháton, elhatároztam, hogy később velük szeretnék foglalkozni – kezdte Tóth Martin díjugrató, lovasedző és tenyésztő. 

Elhatározását hamarosan tettek követték, lovagolni kezdett, és elindult álmai útján. Az általános iskola befejezését követően a bábolnai lovas szakképző iskolában folytatta tanulmányait, ahol lótartó- és tenyésztő szakmát szerzett. 

– A sikerhez nagyon fontosnak tartom a folyamatos képzést és gyakorlást. A szakképző iskola után Szolnokon érettségiztem, majd a Testnevelési Egyetemre jelentkeztem, ahol lovassportedző szakon végeztem. Közben mindvégig profi lovasok mellett tanultam. Kezdetben amatőr ügyességi versenyeken indultam. Tizenhat évesen tettem díjugrató rajtengedély vizsgát. 2018-ban hazaköltöztem Jászalsószentgyörgyre, és itthon, saját istállóban tartom, illetve tenyésztem a lovakat, képzem a tanítványokat 

– beszélt hivatásáról Martin, aki rendszeresen megméreti magát. 

Arról is kérdeztük, hogy milyen tulajdonságokkal rendelkezik a jó sportló és hogyan éli meg az állattal való közös munkát? – Magyar sportló fajtájú lovakat tenyésztek. Kiképzése évekbe telik, négyéves korában kezdhet el versenyezni. Elsősorban jó küzdőszellem, kiváló ugrókészség és -képesség, gyors reflexek jellemzik. Jelenleg tizenkét saját lovam van. Mivel itthon tartom őket az istállóban, szerencsés helyzetben vagyok, mert rengeteg időt tölthetek velük, így jól egymásra tudunk hangolódni. Korán indul a napom, a lovak etetésével. Minden lovaglás előtt gondosan leápolom, felszerelem őket, majd lovaglás következik. Délután pedig a tanítványok jönnek edzésre. A nap általában az istállóban ér véget – részletezte Tóth Martin.

A testre és lélekre egyaránt jótékony hatással van

Tóth Martin azt is elmondta: minden ló más, ezért külön edzéstervet dolgoz ki számukra. – Óriási örömöt jelent nekem, ha velük foglalkozhatok. A ló által lélekben többé válhat az ember, erősíti többek között a problémamegoldó képességet, az önbizalmat, a felelősségtudatot és az empátiás készséget. A lovaglás a testre szintén jótékony hatással van, hiszen javítja a mozgáskoordinációt, a testtartást és az állóképességet, valamint erősíti az izomzatot. A lovassportban a ló és a lovas közös munkája adja a végeredményt. Egy-egy verseny sikere pedig mindig azt bizonyítja, hogy a befektetett munka meghozza a gyümölcsét – véli.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában