NHSZ

2022.01.04. 13:50

Begyűjtik a lebontott karácsonyfákat Szolnokon

Véget értek az ünnepek, ezekben a napokban egyre többen elkezdik lebontani a karácsonyfákat. Szolnokon az NHSZ Szolnok munkatársai a megszokott rend szerint gyűjtik be a tűlevelűket. A társaság illetékeseit arról is kérdeztük, hogy jelentett-e több tennivalót az első napokban a szilveszterkor keletkezett hulladék eltakarítása?

Rimóczi Ágnes

Tavaly egyetlen kidobott tűlevelűt sem hagytak az utcán a „fenyőjárat” munkatársai Fotó: Mészáros János

– Az elmúlt években zömében Nordmann-fenyőt vásároltunk karácsonyfának, ami sokszor egészen január végéig díszítette a lakásunkat. Idén azonban lucfenyőt díszítettünk, de sajnos már most nagyon hullajtja a leveleit. Úgy döntöttünk, le is bontjuk már – mesélte egy szolnoki nyugdíjas hölgy. Mint mondta, leviszi a háztömb elé, ahonnan majd elszállítják a csupasz fát

Valóban így történik, a megyeszékhelyen a NHSZ Szolnok az elmúlt évek bevett gyakorlatához hasonlóan idén is szervezett, külön gyűjtőjárattal gyűjti össze az ünnepek után kihelyezett, korábban szebb napokat látott fenyőfákat. 

Idén január 10. és február 4. között közlekednek e céllal a járataink, melyekkel kollégáink begyűjtik a fákat 

– mondta el érdeklődésünkre Lits László. 

A társaság ügyvezetője kiemelte, hogy most is szeretnék felhívni a lakosság figyelmét, kérik a szolnokiakat, hogy a fákat díszítés nélkül helyezzék ki jól megközelíthető helyre, lehetőleg a hulladékgyűjtő edények mellé vagy azok helyére. 

– A begyűjtött fák a Kétpói Regionális Hulladékkezelő Központ komposztálóművébe kerülnek hasznosításra – tette hozzá az ügyvezető.

A cég feladatainak csak egy része a fenyőfák összegyűjtése, a kollégák természetesen már az új év első napjától szolgálatban vannak. Hogy mennyire volt több teendő az új év első napján, hétvégéjén, a szilveszter, az évbúcsúztatás kapcsán adódott-e pluszfeladat számukra – erről is érdeklődtünk az NHSZ-nél. Mint korábban írtuk, városi ünnepség nem volt most a megyeszékhelyen, így azáltal nem keletkezett hulladék. 

Szilveszterkor persze azért voltak ünneplők az utcákon, de kirívó, nagy menynyiségű szemetet „előállító” eset nem jutott a társaság illetékeseinek tudomására.

– A rendezvények utáni, kézi erővel történő takarítást minden esetben a rendezvény szervezője bonyolítja le. Az új év első napján, első hétvégéjén, és természetesen az év végi ünnepek idején is mindettől függetlenül társaságunk is dolgozott, a kézi takarítást munkavállalóink is feladatkörük szerint végezték. Ez idáig kirívó esetről értesítést nem kaptunk, s a munkálatokat folyamatosan végezzük, kiemelt figyelmet fordítva az ilyenkor szokásos útvonalakra, így például a belvárosra – emelte ki Lits László. Az ügyvezetőtől azt is megtudtuk, hogy szolgáltatási területükön az ünnepek idején némileg megnő a háztartási hulladék mennyisége, jelen esetben leginkább a csomagolási hulladékból keletkezik nagyobb számban.

„Le lehet adni” a cserepes, földlabdás tűlevelűeket a társaság telephelyén 

Azok, akik esetleg földlabdás fenyőt vásároltak karácsonyfának, de nincs terület, ahová kiültetnék az ünnepek után, „leadhatják” azt. Az NHSZ Szolnok a társaság telephelyén, a József Attila út 85. szám alatt fogadja azokat a cserepes fenyőket is, melyeket karácsonyra vásároltak, és már nincs szükség rájuk. Ezeket az élő tűlevelűeket újra szabadtéri növényzetté erősítik fel, hogy aztán a későbbiekben ismét a kültereket szépítsék velük, és a fák élőhelyet biztosítsanak madaraknak, kisebb állatoknak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában