Engedélyre várnak

2022.01.20. 11:25

Egy új kút fúrása lehet a megoldás a túrkevei nyomásproblémára

Tovább „csordogál” a Túrkeve vízellátásával kapcsolatos ügy. Hónapok óta nem megfelelő a víznyomás a háztartásokban, esetenként elszíneződött víz folyik a csapból. Nemrégiben közmeghallgatást tartottak és szakértők is elmondták véleményüket, a városvezetés segítségükkel igyekszik megoldást találni.

Rimóczi Ágnes

Sok bosszúságot okoz a túrkeveieknek a gyenge víznyomás Fotó: Illusztráció/Shutterstock.com

Fotó: Shutterstock

– Előfordul, hogy este tizenegyig várakozunk, hogy legyen víznyomás és le tudjunk zuhanyozni. De olyan is volt már, hogy reggel hét órakor ásványvízzel kellett borotválkoznom, mielőtt munkába indultam – számolt be kellemetlen tapasztalatairól egy helybéli férfi azon a közmeghallgatáson, melyet a város vízellátási problémáival kapcsolatosan tartottak. Régóta húzódik a kérdés. 

Mint ismert: 2020 novemberében ledöntötték a víztornyot, mert meglehetősen leromlott annak műszaki állapota. Ezzel egyidejűleg sajnos nem megfelelő a város vízbázisa, a vízellátást biztosító kutak hozama jócskán lecsökkent. Már sokszor – a közmeghallgatáson is – elhangzott, hogy a problémát nem az előbbi, sokkal inkább az utóbbi tényező okozza. 

– Ezt a helyzetet meg kell oldani, az év egyik legfontosabb feladata a vízhálózat rekonstrukciója – hangsúlyozta Sallai Róbert Benedek polgármester. A megoldási lehetőségek sorában leghangsúlyosabb egy új bázis, vagyis kút fúrása lehet, második egy új torony állítása, majd a sor harmadik helyén, a tetemes költségek miatt a város vízrendszerének rekonstrukciója áll. A túrkevei önkormányzat által felkért független szakértő, Zombori Ferenc mérnök szerint az új kút fúrása mellett az első helyen gondolkodásra adhat okot a meglévő kutak felújítása is.

– Tisztítással, felújítással, megfelelő szivattyúk használatával akár kisebb költséggel megoldható lehet, hogy a kutak ismét a régi hozammal működjenek – emelte ki a vízügyi, környezetvédelmi vezető tervező, igazságügyi műszaki szakértő. A közmeghallgatáson jelenlévő Pardi Balázs, a Tiszamenti Regionális Vízművek (TRV) Zrt. munkatársa arról beszélt, hogy egy új kút fúrása jelenthet megoldást. 

Az esemény után további részletekért megkerestük a társaságot, melytől az alábbi választ kaptuk. 

– Túrkevétől délre, külterületi részen két kútcsoport található, hét darab mélyfúrású kúttal, ezek közül hat biztosítja a szükséges vízmennyiséget – fejtette ki válaszában Kocza Imre. 

– A Berettyó–Körös ivóvízjavító projekt részeként 2014-ben új kutat fúrtak, ám annak „munkába állítása” sem tudta kielégíteni a település egyre növekvő vízigényét. Ráadásul 2016–2021 között jelentős mértékben csökkent a kutakból kitermelhető vízmennyiség – folytatta a TRV főmérnöke. 

Kiemelte: tovább nehezíti a helyzetet, hogy elöregedett a csőhálózat, emiatt gyakoriak a csőtörések. 

2020-ban 210, tavaly 237 alkalommal történt gerinctörés vagy hibásodott meg bekötő vezeték. Túrkevén jelenleg a víztisztítási technológia és az elosztóhálózat torony nélküli üzemre lett átalakítva, a torony hiányában, amikor a hálózaton hiba keletkezik, a teljes településen érzékelhető nyomáscsökkenés. 

– Kollégáink minden esetben azonnal megkezdik a hiba elhárítását, melyek különböző időpontokban, sokszor hétvégén, esti órákban vagy akár ünnepnapokon is történhetnek. Cégünk kiemelt figyelmet fordít a vízveszteség vizsgálatára Túrkevén is, melyet az e célból alakult szolgáltatás-ellenőrzési osztály végez. Társaságunknak és az önkormányzatnak is az a célja, hogy a településen biztosabbá és kiszámíthatóbbá váljon az ivóvízellátás, legfontosabb feladat a kitermelhető vízkapacitás növelése. Ehhez társaságunk már meg is rendelte két kút állapotfelmérő műszeres vizsgálatát, valamint szakvélemény készítését. Az önkormányzattal együttműködve pedig egy új víztermelő kút létesítését tervezzük, ennek engedélyeztetése zajlik éppen – tette hozzá Kocza Imre főmérnök.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában