Statisztika

2022.01.05. 17:25

Egyre nő a fiatalok aránya Jász-Nagykun-Szolnok megyében

Ahogyan országosan, úgy a Jászkunságban is nő az idősek száma, a fiataloké pedig csökken. Ugyanakkor térségünkben az elmúlt két évben emelkedett a 14 év alattiak aránya az összlakosságon belül, derült ki a Központi Statisztika Hivatal (KSH) megyénk lakosságával kapcsolatos adataiból.

Cz. N. – D. E. – I. A. – P. P. N.

Megyénkben az elmúlt két esztendőben emelkedett a tizennégy év alattiak aránya az összlakosságon belül. Illusztrációfotó/Shutterstock

Szűkebb hazánk összlakossága 2001-ben még 420 ezer fölött volt, 2021-ben pedig 364 ezer körül alakult. A csökkenés az elmúlt két esztendőben több mint háromezer lakost jelentett évente. Pozitívum viszont, hogy az elmúlt két évben emelkedett a gyerekek arányszáma az összlakosságon belül. Ennek ellenére az öregedési index, amely a 14 évesnél fiatalabbakra jutó 65 év felettiek arányát mutatja, a húsz évvel ezelőtti 88,1 százalékról tavaly 143,7 százalékra emelkedett.

A KSH adataiból jól látszik, hogy megyénkben is egyre kevesebb embernek kell egyre többet eltartani. 

Ennek az eltartottsági ráta a mérőszáma, amely az aktív korú, 15– 65 éves népességre jutó 14 év alattiak és a 65 év felettiek összegének arányát mutatja. Ez 2001 óta napjainkra 49,4 százalékról 56,2 százalékra romlott. Mivel a gyerekek arányszáma az összlakosságon belül némi növekedést mutatott, egyértelműen a népesség elöregedése magyarázza ezt az adatot.

Ez megmutatkozik az össznépesség átlagéletkorának emelkedésében is. Szűkebb hazánkban a nők átlagéletkora idén 45,3 esztendő, szemben a két évtizeddel ezelőtti 40,9 évvel, a férfiaké pedig 41-re emelkedett a húsz év előtti 37,2 évről. 

Az elöregedés mellett hosszú időn át az elvándorlás is csökkentette megyénk népességét. Ennek fő célpontjai a KSH adatai szerint Budapest, Győr-Moson és Hajdú-Bihar megye voltak. Ha a természetes fogyás, illetve a belföldi és a nemzetközi vándorlás együttes hatását nézzük, akkor a Jászkunságban is az átlagosnál nagyobb volt a népességszám tényleges fogyása.

Az elmúlt évtizedben Cibakháza lakosságszáma folyamatosan csökkent.

– Évente harminc-negyven gyermek születik és ötven-hatvan főt kísérnek ki a temetőbe. Azaz átlagosan tizenöt fős természetes fogyás tapasztalható. Ez a szám hosszú ideje állandó – írta a város honlapján Hegyes Zoltán polgármester.

A külterületi Bátorszőlő és Kishegy utcáiba a kilencvenes évek beköltözési hulláma idején majd négyszáz fő lakott, ma itt már száznál is kevesebben élnek.

– Évente kétszer annyian költöznek el, mint ahányan a településünkre érkeznek. Azok a fiatalok, akik piacképes tudásra tettek szert, gyakran külföldön vagy nagyobb városokban találják meg a számításukat – számolt be tapasztalatairól a településvezető.

Martfűn folyamatosan várják a betelepülő fiatalokat, új építési telkeket kialakításán dolgoznak, illetve a lakásvásárlást, felújítást is támogatja az önkormányzat. 

– Településünkön jó a közbiztonság és minden adott, amire egy családnak szüksége van. Jók a pedagógusok, korszerű a bölcsőde, az óvoda és az iskola is. Számtalan kulturális lehetőség közül válogathatnak a városunk lakói – sorolta az előnyöket dr. Papp Antal polgármester.

A gyereklétszám is folyamatosan növekszik a Tiszazug kapujában.

– A negyven férőhelyes óvodánkban nemrégiben újabb csoportot kellett indítani, olyan sokan jelentkeztek – hangsúlyozta a polgármester. 

Vonzóbbá tették a vidéki életet

Ha a településtípus szerinti népességet nézzük, látható, hogy Budapesten és a többi városban az elmúlt két évben egyre kevesebben, míg a községekben egyre többen élnek. Ez a kormány vidékfejlesztési stratégiájának is köszönhető. 

Molnár János, Berekfürdő polgármestere hírportálunknak elmondta, hogy az ezer lelkes faluba idősek és fiatalok egyaránt beköltöznek. Többen Karcagról, Kunmadarasról érkeznek, de vannak, akik távolabbról is. Az idősebbek közül többen korábban jártak már itt vagy volt nyaralójuk és megszerették a falut, a gyógyfürdőt, és nyugdíjasként ezért itt vásárolnak ingatlant. A fiatalokat az önkormányzat is támogatja, az első lakáshoz jutók kedvezményesen vásárolhatnak telket. A jó közbiztonság, a csendes, nyugodt családias környezet miatt választják többen lakhelyül Berekfürdőt, ahol biztosított az óvoda és az általános iskola, valamint a környező települések munkahelyeire innen is könnyen be tudnak járni a még dolgozók.

Kolláth Bálint, Jászszentandrás polgármestere érdeklődésünkre arról számolt be, hogy nőtt a lakosság száma a településen az elmúlt években. Elmondható, hogy szinte csak fiatalok költöznek a faluba, eladó házak gyakorlatilag már nincsenek. Hevesről, Jászapátiról, de távolabbról, Pest megyéből is érkeztek családok. A gyarapodásnak köszönhetően odáig jutottak, hogy bővítették az óvodát, valamint az iskolát, de erre szükség lenne a tavaly átadott bölcsőde esetében is. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában