Az ítélet jogerős

2022.01.11. 14:25

Élete végéig rácsok mögött marad a rákóczifalvai sorozatgyilkos

A Szegedi Ítélőtábla jogerőre emelte a rákóczifalvai sorozatgyilkos büntetőügyében a Szolnoki Törvényszéken tavaly nyáron hozott első fokú ítéletet.

Mészáros Géza

2018. Helyszínelnek a rendőrök a Dózsa György úton Archív fotó: Mészáros János

A táblabíróság a törvényszék aljas indokból, különös kegyetlenséggel, több ember sérelmére elkövetett emberölés bűntette és kétrendbeli kifosztás bűntette miatt T. T. vádlott ellen kiszabott tényleges életfogytig tartó fegyházbüntetést helybenhagyta. Az ítélőtábla csupán a vádlottal szemben elrendelt vagyonelkobzás összegszerűségének korrigálása, valamint az elsőfokú bíróság által a vádlottal szemben helyesen elrendelt korábbi felfüggesztett szabadságvesztés törvényből fakadó végrehajthatatlanságának megállapítása miatt módosított a határozaton.

Az ügy lényege szerint a fiatalember az első áldozatát 2017. december 23. napján ölte meg Rákóczifalván, míg 2018. február 19. napján további két férfival végzett a településen. 

A sorozatgyilkos alkalmi munkák révén ismerte mindhárom általa meggyilkolt férfit. Akik valamennyien egyedülállóak, az elítéltnél idősebbek voltak és a hozzá hasonlóan szűkösebb anyagi körülmények között éltek. A fiatalember valamennyi áldozatát a saját házukban, kegyetlenül gyilkolta meg. Mindannyiuknak az volt a „bűne”, hogy az elítélt hívatlanul megjelent otthonaikban, és amikor kiutasították őt a házból, a szitkokat nem csak rá, hanem az anyjára is szórták. Az ökölcsapások földre terítették az áldozatokat, de még ott is ütötte, vágta őket, puszta kézzel vagy súlyos tárgyakkal, ami a keze ügyébe került. Torkukat, mellkasukat taposta és addig bántalmazta őket, amíg a szerencsétlenek az életüket nem vesztették. Egyik áldozatáról, mert maga számára hasznosnak találta, lehúzta a csizmáját, másoktól ruhaneműket, illatszert, élelmiszereket vett magához, melyeket eltulajdonított.

A jogerősen megállapított tényálláshoz az orvosszakértői vélemény is döntő érvnek bizonyult.

 A vizsgálati dokumentumokból kiderült, hogy a fiatalember skizoid hajlamú, értelmi és érzelmi intelligenciája alacsony, indulatvezérelhető, beszűkülten látja a világot. S bár az őt felnevelő környezet több szempontból, elsősorban értelmileg és pszichésen is szegényes lehetett, azonban tudatában van annak, hogy mit tesz. A szakértő megállapította, hogy a fiatalember karján található tetoválás „A mentalista” című amerikai pszichothriller-filmsorozat „Red John” sorozatgyilkos szimbólumát ábrázolja, a vérrel festett mosolygós arcot. Ezért arra is talált összefüggést, hogy a vádlott e krimi-filmsorozat függőjeként a létét soha fel nem fedő, „elfoghatatlan” gyilkostól meríthetett tematikákat, cselekvési folyamatokat saját tetteihez. A szakértő végkövetkeztetése, hogy a fiatalember szellemi és lelki beszűkülése ellenére büntetőjogi szempontból felelősségre vonható. Arra is utalást tett, hogy a vádlott robbanásszerű indulati rohamai akár a későbbiekben is súlyos bűncselekményekre késztethetik.

Az elsőfokú ítéletet az ügyészség tudomásul vette, míg a vádlott és védője egyezően felmentés érdekében nyújtott be fellebbezést, így került az ügy a Szegedi Ítélőtáblára. 

A táblabíróság úgy ítélte meg, hogy a vádlott esetében nincs arra remény, hogy valaha is a társadalom hasznos és törvénytisztelő tagjává váljon.

 A társadalom védelme prioritást élvez és a most kiszabott büntetés visszatartó erővel is kell hasson mind azok számára, akik ilyen jellegű és súlyú cselekményt követnek el. A vádlott esetében csak és kizárólag a lehető legsúlyosabb büntetés kiszabásával érhető el a büntetés célja. A jogerős ítélet ellen fellebbezésnek nincs helye.

A rákóczifalvai gyilkosságokról szóló korábbi híreinket itt olvashatja:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában