Gyász

2022.01.28. 06:30

Elhunyt B. Jánosi Gyöngyi, a berényi Hamza Múzeum egykori igazgatója

Életének hetvennegyedik évében, január tizenegyedikén elhunyt B. Jánosi Gyöngyi.

Illés Anita

B. Jánosi Gyöngyi (1948–2022)

Forrás: Beküldött fotó

Az elismert festőművész, nyugalmazott múzeumigazgató Tiszaföldváron született, az érettségi után a jászberényi Tanítóképző Főiskolán szerezte első diplomáját. Művésztanárainak hatására képzőművészeti tanulmányokat folytatott. Egerben rajz, Debrecenben pedig népművelő-könyvtár szakon végzett és részt vett a Képzőművészeti Főiskola továbbképző kurzusain. Pályája kezdetén népművelőként dolgozott, ezt követően tizenöt évig a SZIE Gyakorló Iskolájában szakvezetőként tanított. 

Közreműködött a Hamza Múzeum megalapításában, melynek 2008-ig, nyugdíjba vonulásáig igazgatója volt. 

Ezzel párhuzamosan három évig a jászárokszállási Deák Ferenc Gimnáziumban tanított. 1979 óta rendszeresen bemutatkozott egyéni és csoportos tárlatokon, itthon és külföldön egyaránt. Tagja volt több művészeti civil szervezetnek, közösségnek. Alapítója, titkára, majd elnöke volt a Jászsági Képzőművészet-barátok Egyesületének. Szakmai tanácsaival segítette a magángyűjteményből létrejött Szikra Galériát. Munkásságának egyik fő célja volt a Jászság képzőművészeti életének feldolgozása és bemutatása, valamint a Hamza-életmű gondozása és megismertetése. 

Hiánypótló kötete A jászsági képzőművészek arcképcsarnoka című kislexikon, mely az első összefoglaló kiadvány a térség alkotóiról. Tevékenységét több pedagógiai kitüntetéssel ismerték el. 2006-ban Jászberény Kultúrájáért díjban, 2007-ben pedig Jász-Nagykun-Szolnok Megye Művészeti Díjban részesült. 

Művei megtalálhatók magyar gyűjtők gyűjteményeiben és külföldön is, többek között Bécsben, Linzben, Münsterben, Koppenhágában, Vechtában, az Egyesült Államokban és Kanadában. 

A jászberényi Városi Könyvtár, a Jász Múzeum és a szolnoki Damjanich János Múzeum is őrzi alkotásait. Állandó kiállításon szerepel a Szikra Galéria újrarendezett tárlatán, a Hamza Gyűjtemény és Jász Galéria Kor-Társítások című kiállításán, valamint Bódvaszilason, a Baradla Galériában. Festészete, szellemi öröksége tovább él festményeiben, grafikáiban és könyvillusztrációiban. B. Jánosi Gyöngyi búcsúztatása február elsején tizenhárom órakor lesz a jászberényi ferences templomban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában