Tisza mente

2022.01.13. 09:00

Elsőfokú készültség: árhullámok érkeznek

Elsőfokú árvízvédelmi készültséget rendelt el a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság (Kötivízig) kedden a Tisza jobb partján Kisköre és Doba, illetve bal partján Kisköre és Fegyvernek között, összesen nyolcvankét kilométer hosszan.

Molnár-Révész Erika

– Decemberben a Tisza vízgyűjtőjére leesett csapadék csak a Zagyva–Tarna rendszerben nem érte el a sokéves átlagot, a többi vízgyűjtőn meghaladta azt. A legtöbb csapadék a Felső-Tisza vízgyűjtőjére hullott – beszélt a részletekről Laczi Zoltán, a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság sajtóreferense.

– Ennek következtében január elejére közepes mederteltségek alakultak ki a Tiszán. Január első napjaiban tovább folytatódott a csapadékos időjárás a felső vízgyűjtő területeken – tájékoztatta hírportálunkat a sajtóreferens.

A csapadékos időjárás, illetve az átlagosnál magasabb hőmérséklet hatására a Tiszán és a mellékfolyókon árhullámok indultak el. A folyó jelenleg Tokaj térségében tetőzik, felette már apad, viszont alatta, így a Közép-Tiszán is árad. 

– Az előrejelzések szerint a mostani árhullám január tizenharmadikán, tizennegyedikén tetőzik Kisköre-alsón 630±15 centiméterrel, Szolnokon pedig január tizenötödikén lehet számítani 610±15 centiméteres tetőző vízállásra – mondta a tetőzés várható időpontjáról. 

Laczi Zoltán hozzátette, a felső-tiszai hulladékmentesítő rendszer hatékony működésének köszönhetően kommunális hulladék csak minimális mennyiségben érkezett a kiskörei vízlépcsőhöz. A Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság sajtóreferense felhívta a figyelmet arra is, hogy a vízi eszközök (hajók, csónakok, úszóművek, stégek) használata, illetve lekötése során, továbbá a kompok üzemeltetésénél a várható jelenségekre, mint vízszintváltozás, uszadék meg­jelenése, az üzemeltetők fo­ko­zottan számítsanak, és te­gyék meg a szükséges intézkedéseket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában