Beavatkozás

2022.01.16. 11:25

Eltávolítják a szabadstrand veszélyes fáit Tiszapüspökiben

Elkezdték kivágni az elöregedett nyárfákat Tiszapüspöki szabadstrandján. A természetvédelmi területen csak szigorú szabályok mellett és engedéllyel lehet eltávolítani a növényzetet, első körben hét fa eltávolítására kapott engedélyt az önkormányzat. A fák kivágására azért van szükség, mert a nyári szezonban veszélyeztették volna a strandolók testi épségét. A környéken még számtalan veszélyes fa található, ám tovább nehezíti a helyzetet, hogy a területnek számos különböző tulajdonosa és kezelője van.

Molnár-Révész Erika

A kivágott, már élettelen nyárfa hamarosan újra életre kelhet a beleköltöző élőlényeknek köszönhetően. A törzs egy részét ugyanis a helyszínen kell hagyni – mutatta Fülöp Emil, Tiszapüspöki alpolgármestere

Forrás: Mészáros János

– Ezek olyan fák voltak, amik talpon száradtak el, és nincs már bennük élet – mutatta a szabadstrandon kivágott öreg nyárfákat Fülöp Emil, Tiszapüspöki alpolgármestere.

– Itt, a természetvédelmi területen csak úgy lehet fát kivágni, hogy a törzséből az első öt métert a helyszínen kell hagyni. Ugyanis, amikor elkezd korhadni, különböző rovaroknak, rágcsálóknak, élő szervezeteknek adhat majd otthont. Ez a szabály – hangsúlyozta. 

Hozzátette, a fák többi részét szociális célú tűzifaként hasznosítja majd az önkormányzat.

A veszélyessé vált fákat március harmincadikáig kellene eltávolítania az önkormányzatnak, de a munkálatokkal – ha az időjárás és a Tisza vízállása is engedi – napokon belül végezhetnek. Erre azért volt sürgősen szükség, mert Tiszapüspöki folyópartján több elöregedett fa is kidőlt az elmúlt hónapok során, volt amelyik nyaralók épületére, magántelkekre, utakra zuhant, veszélyeztetve ezzel az ott tartózkodók testi épségét és az ingatlanokat.

– Az év végén beadott cserjeirtásra, fakitermelésre, és a strandszezon előkészítésére vonatkozó kérelmünknek helyt adott a szakhatóság, így a veszélyes fák kivágása is megkezdődhetett, egyelőre elsősorban a strand területén. 

Egyéb veszélyes fákra, belógó ágakra is megkérjük majd az engedélyt az üdülőtulajdonosokkal egyeztetve. 

Ami lényeges, hogy ennek az engedélykérelemnek köszönhetően végre elindulhattak a munkálatok, mely alatt a Hortobágyi Nemzeti Park képviselője is jelen volt, hiszen ez szigorúan védett terület – mondta Bander József polgármester. Hozzátette, a nagy népszerűségnek örvendő horgásztanya környékére is megkérik a fakivágási engedélyt, ahol szintén több belógó ágat kell eltávolítani.

Mivel egy engedélyeztetési eljárás tízezer forintba kerül, ezért azt egyszerre több fára kéri meg azt önkormányzat.

– A magántulajdonosok megértették, hogy az önkormányzat csak állami és saját területen kezdeményezheti a fakivágást, de aki úgy gondolja – főleg a horgásztanya környékén –, hogy az ő területén veszélyes fa van, jelezze felénk, mi megkérjük az engedélyt. Ilyen kérés egyelőre nem érkezett még a tulajdonosok részéről, pedig ezt jó lenne még a nyári szezon megkezdése előtt megtenni – hangsúlyozta a településvezető.

A fejlesztés sem egyszerű a védett területen

Az önkormányzat évek óta próbálja fejleszteni a látogatók által kedvelt tiszai szabadstrandját, ám mivel természetvédelmi területen fekszik, sokszor ütköznek nehézségekbe.

– Nagy reményeket fűzünk a turisztikához, ezért szerdán arról döntött a képviselő-testület, hogy ebben a pályázati szakaszban ha meg lehet bontani a turisztikai célú pályázatokat, kisebb mértékben pályázunk a Tisza-partra, nagyobb részt a Holt-Tisza partunk fejlesztésére koncentrálnánk. A folyóparton ugyanis minimális fejlesztési lehetőségeink vannak a környezetvédelmi előírások miatt. A szabadstrandra ennek ellenére több, a kerékpáros turizmushoz kapcsolódó eszközt szeretnénk majd kihelyezni. Ha nem lehet megbontani a pályázatokat, akkor teljes mértékben a Holt-Tisza part fejlesztésére koncentrálunk majd, például egy fából készült átjárót is tervezünk a túloldalra, mely megnyitja a horgászhelyek bővítésének lehetőségét – tájékoztatta hírportálunkat Bander József polgármester.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában