Jászkunság

2022.01.03. 11:21

Gyakorlatilag bármit képesek vagyunk a vonaton hagyni

2021-ben mintegy 7500, a vonatokon vagy vasútállomásokon elveszített talált tárgyat adtak le a vasúttársaságnak, ezekből több mint négyezer került vissza a gazdájához – közölte a Mávinform.

Fotó: MTI / Róka László

A vonatokon és állomásépületekben többnyire telefonokat, pénztárcát, bankkártyát, kistáskákat, hátizsákokat, tor­­nazsákokat, bőröndöt, iratokat, okmányokat, könyveket, ruhaneműt, szemüveget, esernyőt, kulacsot és bizsukat felejtenek az utasok. Az elmúlt évben a talált tárgyak között akadtak azonban egészen furcsák és különösek, mint például hegedű, gitár, üt­vefúró, roller és okosóra is.

– A nagyobb elveszített és megtalált készpénzösszegek általában néhány tízezer forint körül mozognak 

– tették hozzá.

Abban az esetben, ha a le­­adott tárgy tulajdonosa nem azonosítható, azt az állomáson általában 90 napig őrzik.

Az el­veszett tárgy átvételének feltétele minden esetben az, hogy az utas a jellemzők megadása mellett egyértelműen be tudja azonosítani, hogy az övé.

Amennyiben a pénzt is tartalmazó tárgyért 1-2 napon belül nem jelentkezik tulajdonosa, akkor azt nyilvántartásba veszi a vasúttársaság.

Az az összeg, amit nem keresnek, vagy azért nem lehet visszaadni, mert az utas elérhetősége nem azonosítható, a hatályos polgári törvénykönyv alapján az államhoz kerül

– olvasható a közleményben.

Az elveszett tárgyakkal kapcsolatban egyébként a MÁVDIREKT központi telefonszámán (+36-1/349-4949) lehet érdeklődni. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában