Galériával

2022.01.30. 13:00

Hátborzongató látvány: rovarok és óriáspókok lepték el Jászberényt

Aki ott volt a programon, rengeteg érdekes információt megtudhatott ezekről az egzotikus állatokról.

Illés Anita

A kiállítás vasárnap 18 óráig látható az Ifjúsági Házban Fotó: Pesti József

Több száz ízeltlábú „fenevadat”, köztük különböző óriáspókot, sáskát és rovarpreparátumot vehetett szemügyre a közönség hétvégén Jászberényben, az Ifjúsági Házban tartott madárpók- és rovarkiállításon.

A méretes pókok látványa általában hátborzongató, így nem csoda, ha sokan félve közelítették meg a terráriumokat. Ez a negatív érzés persze idővel feloldódhatott.

Aki ott volt a programon, rengeteg érdekes információt megtudhatott ezekről az egzotikus állatokról, melyek a világ legkülönbözőbb tájairól származnak. Akadt köztük afrikai elterjedésű díszes majompók, mexikói vöröstérdű tarantula, Brazília őserdeiben honos fehértérdű madárpók és Közép-Amerikában előforduló göndörszőrű madárpók is.

Németh József különleges gyűjteményében nemcsak pókokat fedezhettek fel a látogatók, hanem például vietnámi botsáskát és argentin csótányt is. A kiállítás szervezője különleges gyűjtőszenvedélyéről is beszélt hírportálunknak.

Több mint húsz évvel ezelőtt kezdődött, amikor egy nagyon jó barátom külföldi munkát kapott, ahová nem vihette magával a madárpókját. Megkereste az ismerőseit, ám senki nem vállalta el a pók felügyeletét. Nem akartam én sem, de végül rábólintottam és nálam maradt a pók először három hónapra, majd fél évre

– mondta el Németh József, pókgyűjtő.

A fél évből egy év lett. Annyira megkedvelte a tarantulát, hogy nála maradt, sőt idővel egyre több pókja lett otthon.

Időközben természetesen sokat olvastam ezekről az egzotikus állatokról, kiállításokon bővítettem ismereteimet. Még Németországba is elutaztam egy tarantula expóra, ahol azzal szembesültem, hogy a gyűjteményem jóval több példányból áll, mint a német kiállítónak. Tulajdonképpen innen jött az alapötlet, hogy jó lenne a madárpókok világát megismertetni a közönséggel és elkezdtem kiállításokat szervezni

– idézte fel.

A kiállítás vasárnap 18 óráig látható az Ifjúsági Házban. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában